Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kuruluş Osmanlı dizisinde Kastamonu’nun Türk kenti olarak imarında başat rol oynayan Çobanoğulları’nın üçüncü beyi MuzaffereddinYavlak Arslan’ın yansıtılış biçimine duyulan rahatsızlığı, dizinin danışmanı, eski milletvekili Dr. Kemal Tekden aracılığıyla yapımcıya ulaştırdığını açıkladı.
“Bahse konu olan dizide mevcut durumun devam etmeyeceğine yönelik bir irade gösterileceği bizlere iletildi” diyen Vidinlioğlu, “Tarihte yaşamış devlet büyüklerimiz, yazarlarımız, şairlerimiz, alimlerimiz, ilim adamlarımızdan birini kahraman yapmak için diğerini olumsuz göstermeye hakkımız yok. Böyle bir durum tarihi değerlere aslında bir saldırıdır. Çok doğru değildir, haksızlıktır” dedi.
Kastamonu’yu bir Türk kenti olarak imara başlayan Çobanoğulları‘nın üçüncü Bey’i MuzaffereddinYavlak Arslan’ın, ATV’de yayınlanan “Kuruluş Osmanlı” dizisinde olumsuz bir karakter olarak yansıtılmasına yönelik tepkiler sürerken, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu duyulan rahatsızlığı dizinin yapımcısına ulaştırdı.
Vidinlioğlu, konuyla ilgili olarak cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
“Son iki üç haftadır bir özel televizyon kanalımızda daha önce TRT’de yayınlanan dizinin devamı niteliğindeki dizide Kastamonu bölgesiyle ilgili birtakım gelişmeler yaşandı. Yaşanan bu olaylar da bizleri rahatsız etti.
Kastamonu önemli bir tarih ve kültür şehridir. Osmanlı döneminde sancak beyliği yapmış bir ilimiz. Çanakkale’de ve İstiklal Mücadele’mizde çok büyük katkılar vermiş, bünyesinden sekiz il çıkartmış, kökleri çok derin olan bir ilimiz Kastamonu. ‘Üsküdar’a kadar Kastamonu’ diyoruz. O kadar büyük bir sancak beyliği…
Dolayısıyla bazı konuları değerlendirirken o günlerle ilgili atıfta bulunmak gerekiyor. Bugün Kastamonu görece olarak merkezi 120 bin, tamamı yaklaşık 380 bin civarında nüfusa sahip bir il gibi görünebilir, ama Cumhuriyet’in kurulduğu dönemde 13 Milyonluk bir ülkenin 330 bin nüfusunun olduğu bir ildi. Bugüne kıyasladığımızda 2 milyon nüfusun üzerinde olması gerekirdi. Bu şehir kaybolmadı. Göç verdi. Bünyesinden de sekiz vilayet çıkardı.
Hem Selçuklu hem de Osmanlı döneminde Kastamonu’nun çok büyük bir etkinliği var. Şimdi bu tarz önemi olan bir şehirle ilgili iddialarda da tarihe mutlak dikkat etmek gerekli.
Elbette dizilerde senaryo yazılır, kurgu yapılır. Ancak tarih diziler gerçeğe uygun olmalı. Her ne yaparsanız yapın, bir kurgu da düzenlemiş olsanız bunu tarihi gerçeklere uygun şekilde düzenlemeniz gerekir.
Tarihte yaşamış devlet büyüklerimiz, yazarlarımız, şairlerimiz, alimlerimiz, ilim adamlarımızdan birini kahraman yapmak için diğerini olumsuz göstermeye hakkımız yok. Böyle bir durum tarihi değerlere aslında bir saldırıdır. Çok doğru değildir, haksızlıktır.
Çobanoğulları beyliğinin başındaki MuzaffereddinYavlak Arslan Selçuklu’nun uç beylerbeyidir. Dolayısıyla hem Ertuğrul Gazi hem de Osman Bey daha henüz Osmanlı’yı kurmamışken Çobanoğullarıuçbeyliğine bir yerde tâbi diler. Ben tarihçi değilim, ama kurulmamış bir devlet varken olana tâbi olursunuz.
MuzafffereddinYavlak Arslan’ın hem Kastamonu’da hem de Taşköprü şehir kültüründe de çok önemli bir yeri vardır. Sanata, edebiyata çok değer veren ve yaptığım araştırmada hiçbir olumsuzluğa rastlamadığım tarihi bir şahsiyet. Anadolu’nun büyük bölümünde yer yer söz sahibi olan bir uç beyler beyidir.
Bu konuda bir rahatsızlık oluştuğu için, önceki gün özellikle Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz hocamızla bir görüşme yaptım. Konudan duyulan rahatsızlığı ileterek tarihçilerimizden destek alınması Cevdet Hocam ve Yasin Hocamla değerlendirilerek gerekli cevabın verilmesiyle ilgili istişarelerde bulunduk. Akabinde de Serhat Hocam konuyla ilgili gereken çalışmanın yapıldığını iletti. Yine Sayın Bakanımız Murat Başesgioğlu da bu konuda bir hassasiyet dile getirdi. Sayın Bakanımız ile de konuyu istişare ettik.
Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu Hocamızın önceki gün bir açıklaması oldu. Ben hemen bu açıklamanın akabinde işi biraz daha ileriye götürdüm. Bu konuda duyarlılığımızın ve hassasiyetimizin olduğunu bilinmesini istedim.
Konuyu dizinin danışmanı, geçmişten de dostluğumuz olan meslektaşım Kayseri eski Milletvekilimiz Dr. Kemal Tekden Bey’e telefonla ulaşarak rahatsızlığımızı ilettim. Çobanoğulları Beyliğinin bu şekilde gösterilmesi uç beylerbeyinin Moğol ile işbirliği yapan, Ertuğrul Gazi ve Osman Bey’in karşısında olan bir şahsiyet gibi gösterilmesinin bizlerde hayal kırıklığına sebep olduğunu söyledim. Konunun gerçekle bağdaşmadığını da vurguladım ve hassasiyetimizi tekrar tekrar dile getirdim.
Kendisi sağ olsun konuyla ilgili görüşüp geri döneceğini söyledi. 15 dakika sonra beni aradı ve dizinin yapımcısı Mehmet Bozdağ ile görüşme gerçekleştirdiğini, en kısa sürede gerekli tedbirin alınıp senaryonun biraz daha elden geçirileceğini söyledi.
Şehrimizin rahatsızlığı dizi yapımcısına iletilmiş oldu ve gerekli hassasiyetin gösterileceği cevabı alındı. Bundan sonrası için de hepimizin bu konudaki hassasiyetinin en üst seviyede olması gerekir. Kastamonu sadece Kastamonu değildir. Kastamonu’nun ötesinde bir durum var. Memleketimizdeki nüfusun çok daha fazlası gurbette. Kökleri çok derin olan bir ildir Kastamonu.
Kastamonu ile ilgili olumlu ve olumsuz konularda aynı dili kullanabilmeliyiz. Ne kadar çok aynı dili kullanırsak sesimizi o kadar çok duyurabiliriz. Hep dile getirdiğim konu, hepimizin ortak aklın peşinde olması gerektiğidir.
Şu anda bahse konu olan dizide mevcut durumun devam etmeyeceğine yönelik bir irade gösterileceği bizlere iletildi. Zannediyorum birkaç bölüm içerisinde yanlışlıklardan dönülecektir.”