- İŞ-KUR desteğiyle engelleri aşarak işyerini açtı. 2020 yılı 1. dönem için engelli hibe proje başvurusu yapanlar içinden projesi kabul edilerek sözleşme imzalanan engelli Abdullah Çiftçi’ye Oto Lastik Tamiri Atölyesi için Lastik Sökme ve Takma Makinesi, Balans Makinesi, Kompresör, Garaj Krikosu’ndan oluşan ekipmanlar alınarak işyerinin açılması sağlandı.
Günümüz küresel rekabet düzeninde ekonomik ve sosyal kalkınma toplum kesimleri açısından önem kazandı. Kadınlar, gençler, uzun süreli işsizler ve engelliler başta olmak üzere özel politika gerektiren grupların erişim imkânlarının kolaylaştırılması ve engellerin ortadan kaldırılması birçok ulusal politika belgesinde yer aldı.
Engelli istihdamının düşük seviyelerde olması ekonomik ve sosyal sebeplerden kaynaklanıyor. Engellilerin işgücü piyasasına girmelerinin önünde kayda değer engeller söz konusu. Örgün ve mesleki eğitime, ardından finansal kaynaklara erişim güçlüğü yaşamaları; engelli bireylerin yetenekleri ve performansları konusundaki yaygın önyargının temel sebebi.
Engelli çalışanın, diğer çalışana kıyasla daha düşük üretkenlikle çalışacağı önyargısı engellilerin özgüven kaybına uğramalarına neden olabilmekte ve çalışma azimlerini olumsuz etkileyebilmekte.
Engellilerin hayat şartlarını iyileştirmek ve hizmetleri daha etkin bir şekilde sunabilmek amacıyla engelli istihdamını geliştirici tedbirler alınırken, teşvikler öngörülüyor. Kota kapsamında çalıştırılan engelliler ile korumalı işyerlerinde çalıştırılan engellilerin sigorta primine ait işveren payının tamamının, kontenjan fazlası isteğe bağlı çalıştırılan engellilerin sigorta primine ait işveren payının ise % 50’sinin Hazine tarafından karşılanıyor. Bunun yanında dezavantajlı grupların istihdam edilebilirliğin artırılması, işgücünün niteliklerinin geliştirilmesi amacıyla; mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, kendi işini kurma hibe desteği projeleri uygulanıyor. Bu sayede engellilerin çalışma hayatında ayrımcılığa uğramadan yer almaları amaçlanıyor. Bu bilgiler ışığında bir proje daha hayata başladı.
2020 yılı 1. dönem için engelli hibe proje başvurusu yapanlar içinden projesi kabul edilerek sözleşme imzalanan engelli Abdullah Çiftçi’ye“ Oto Lastik Tamiri Atölyesi” işyeri için; Lastik Sökme ve Takma Makinesi, Balans Makinesi, Kompresör, Garaj Krikosu’ndan oluşan ekipmanlar alınarak işyerinin açılması sağlandı.
Sol kol ve elinde kas iskelet sistemi engeli bulunan 31 yaşındaki ve 2 çocuk babası Abdullah Çiftçi, Taşköprü Alatarla Köyü’nde yaşıyor. Devrekâni doğumlu olan ve çocukluğu Habeşli köyünde geçen Çiftçi, ilköğretimi Devrekâni’de bitirdi. Lise öğrenimine durumları olmadığı için devam edemedi. Okuldan mezun olduktan sonra Kastamonu’daki çeşitli tekstil fabrikalarında ütücü olarak çalıştı.
İŞKUR’un imkânlarından faydalanarak değişik kurumlarda Toplum Yararına Programlarda çalıştı, engelli olarak kamuda iş imkânı bulamadığı için Taşköprü Alatarla Köyünde lastik tamiri işi ile uğraşan bir işyerinde çalışmaya başlayarak burada lastik tamiri işlerini öğrendi yaklaşık 4 yıl lastik tamir atölyesinde çalıştı.
Abdullah Çiftçi, iş kurma sürecini şöyle anlattı:
“Oto lastik tamiri atölyesinde çalışırken böyle bir işyeri açabilirsem işi yapabileceğimi ve geçimimi sağlayabileceğimi düşünüyordum. İş ararken İŞKUR’la sürekli irtibat halindeydim. Bana engellilere hibe desteği olduğunu söylemişlerdi. Bir gün konu hakkında bilgi almak için kuruma gittiğimde iş süreci hakkında kurum yetkililerince detaylı açıklama yapıldı. Verilebilecek hibe desteği tutarı ile yapmak istediğim iş için gerekli sermaye birbirini karşılıyordu. Gün geçtikçe iş kurma düşüncem iyice ağır bastı. İŞKUR’dan başvuruların başladığı haber verilince de zaman kaybetmeden gidip proje başvurumu yaptım. Fakat başvurduktan sonra bir türlü zaman ilerlemiyordu. Projem sonuçlanana kadar gece gündüz işyeri hayali ile yaşadım. Projem kabul edildikten sonra makine ekipmanlarının alımından işletmenin kuruluşuna kadar Kurumdan sürekli destek aldım. Çalıştığım işyerinde hem işi öğrenerek deneyim kazandım hem de gelen müşteri ile tanışmak suretiyle çevre edindim. Bulunduğumuz yerde daha çok tarımsal üretime yönelik işler yapıldığından ağırlıklı olarak traktör ve ekipmanlarının yoğun olduğu bir yerleşim yeri. Müşteri bulma sorunu yoktur. Kolum ve elimde kısıtlılık var, yaptığım iş genel olarak beden işi ancak bu bir engel değil. Ben azmederek bu yola çıktım, başaracağım. Kendi işyerimde yapacağım tamirat işlerinden para kazanarak, aile geçimimi sağlayacağım gibi topluma faydalı kişi olacağım.
Buradan iş kurmak isteyenlere bazı tavsiyelerim olacak. Öncelikle kararlı olsunlar, gelebilecek her türlü zorluğu göğüsleyebileceklerini hissettiklerinde başlasınlar, iletişim kurmaktan, araştırmaktan, sormaktan, yapmak istediklerini anlatmaktan korkmasınlar ve mutlaka mümkün olduğunca çok danışsınlar. Bazı insanlar araştırdıklarında, danıştıklarında projelerinin, fikirlerinin çalınacağından korkuyor. Bir hayaliniz varsa bunu umut ederek hayata geçirin ve en iyisini kendinizin yapacağınıza emin olun. Korkmayın, siz yapacağınızdan emin olduktan sonra mutlaka başarırsınız. Hayal etmek beni gerçeğe sürükleyen yol. Hayal kurmaya devam edin. Çünkü temelinde çok çalışma, özveri ve inanç var.
Son olarak engelli bir birey olarak devletimizin sağladığı bu fırsat ve imkânlardan dolayı başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne ve Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne teşekkür ediyorum.”