Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Küçük, Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ve belediye meclis üyelerine Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisaslaşma yolunda attığı adımlarla ilgili bilgiler verdi.
Kastamonu Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Rektör Yardımcısı Küçük, YÖK tarafından ilan edilen 15 ihtisas üniversitesi arasında yol haritasını ortaya koyan ilk ve tek üniversitenin Kastamonu Üniversitesi olduğunun altını çizdi.
Üniversite bünyesinde önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayan ve defne yaprağı üretimiyle ilgili bir örnekle bölgenin potansiyelini gün yüzüne nasıl çıkartılabileceğini anlatan Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, çalışmaların sürekliliği için ise şehrin dinamikleriyle, üniversite birlikteliğinin şart olduğunu vurguladı.
Hedefin Kastamonu’nun Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanındaki gücünden maksimum fayda sağlayabilmesi olduğunun üstünde duran Prof. Dr. Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kastamonu Üniversitesi, kurum, sendika ve sanayi işbirliğinin kuvvetlenmesi her projenin hızla hayata geçmesi demek. Bizim tüm kurumlara kapımız sonuna kadar açık. Gelin Kastamonu Üniversitesi’nin imkanlarından sonuna kadar faydalanın. Belediyemiz dahil bir çok kurumumuz ve sendikamızla ortak projeler yürütüyoruz. Bölgeye olan katkımızı arttırmak adına çalışıyoruz. Güçlü bir akademik kadromuz var. Bizler her sektörün talebini değerlendiriyoruz. Üniversite tek bırakılırsa beklenen başarının yakalanması geç olur. Birlikte bu projelere, şehrimizin potansiyeline sahip çıkalım. Turizm bacasız sanayidir. Kastamonu’da Tabiat Turizmi noktasında büyük bir zenginlik var. Alt yapımızı tamamlayıp iyi bir tanıtımla istediğimiz noktaya gelebiliriz. Çalışmalarımız var ve bu doğrultuda çok güzel adımlar atılacağını göreceksiniz.
Defne üretiminde dünyada Türkiye ilk üçte. Bugün 32 bin ton üretim yapabiliyoruz. Kastamonu’da defne sahalarını tam anlamıyla açtığımızda ise bu üretimin en az iki katını sadece Kastamonu’da üretebileceğiz. Defne çok büyük gelir var. Pazar sıkıntısı yok. 750 dönümde ekim yaptık. Ortak bir çalışma örneği gösterdik. Çiftçimizle, belediyelerimizle ortak adımlar atıyoruz. Bir yatırımcının ilimize fabrika yapmasını bekliyorum. Çevre illerde fabrikası olanlar bizlerin projeleri doğrultusunda kapasitelerini büyüttüler.
Defne gibi Kastamonu’nun birçok ürünü var. Bunlara hep birlikte sahip çıkmamız gelecek adına şehrin potansiyelini gösterebilmesi adına çok önemli.”
Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu da bilgilendirme sonrasında yaptığı açıklamada, “Gerçekten çok heyecanlandım. Biliyorsunuz gastronomiyle ilgili üniversitemizle bir çalışma içerisine gireceğiz. Covid-19 salgını dolayısıyla bu çalışma biraz gecikti. Şehrimiz genelinde tüm hanelere ulaşacağız. Buralarda yapılan yöresel yemekleri ortaya çıkartacağız. Bugün bilinen 812 çeşit ürünümüz var. Bunun 200’ü yemek üzerine. Amacım yöresel mutfaktaki gücümüzü tam anlamıyla ortaya çıkartmaktır. Yine kendirle ilgili de artık konuşmanın ötesine geçmeliyiz. Eyleme geçmeliyiz. Müteşebbis gerekiyor. Bu alanda yatırım yapmak isteyen kim olursa olsun elimizden gelen desteği vermeye gayret edeceğiz. Üretici ürettiği ürünü sıkıntısız satarsa kendirde de istenileni alabiliriz. Aksi taktirde üreticiyi cesaretlendiremeyiz. Elimizin değerini bilmeliyiz. Sayın hocamıza bizleri heyecanlandıran projelerinden ötürü teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.