Denizi olmayan Malatya’da üretilen yaklaşık 5 bin ton balık başta AB üyesi devletler olmak üzere 11 ülkeye ihraç edilirken misal, Karadeniz’e “sıfır” Kastamonu’da üretilen kaç ton balık kaç ülkeye ihraç ediliyor?…
Eloğluna dere tepe “su”, Kastamonu’ya derya deniz “çöl”.
Kaç yüzü olan bir madalyonsa “varlık içinde yokluk” Kastamonu’da…
Çevir çevir bitmiyor.
Her yüzünde de ayrı bir “keder” hikayesi yazılı…
“Destan” mübarek.
Ne denizde gemimiz yürüyor…
Ne toprakta tekerimiz.
Evvel zaman sayısız çeşidi yetişen armut nesli “kurudu” Kastamonu’da…
Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki 10 köydeki armut rekoltesi yıllık “70 ton”.
“Karyağdı armudu” ismi Korkuteli’ndekinin…
Kapanın elinde kalıyor.
Kastamonu armudu ile “adaş” bir nevi…
Bizimkine de “kar yağdı” çünkü.
Üretimde “yokluk”…
Hanede “yoksulluk”.
Ne olacak Kastamonu’nun hali?…
Soran da azalıyor git gide.
Not: Balık ihracatında denizi olmayan Malatya önde…
Denizi olan Kastamonu kim bilir nerede?
“Kayısı başkenti Malatya”…
Balık ihracatında “ton ton” Malatya.
Bu yıl ilk kez somon ürettiler…
1000 ton Rusya’ya ihraç ettiler siftah.
Somonun kilogramı 4.5 dolar…
Durduğu yerde de kazanç sağlayan bir gelir üstelik.
4 bin ton alabalık ürettiler…
“Almanya, Japonya, Danimarka, Polonya, Belçika, Romanya, Hollanda, İsrail, Gürcistan, Rusya ve Azerbaycan”a sattılar.
2005 yılında 286 ton üretim vardı…
Bu yıl 5 bin 500 tona çıktı.
Malatya’yı övmek değil maksadım…
Kastamonu’ya ayna tutmak.
Dev aynasına bakmayı birakalım…
Yüzleşelim gerçekle.
MUSTAFA AFACAN