Ünallar şirketi, yerel ürünleri işleyerek dış pazarlara açılma hamlesini yeni ve dikkat çekici bir ürünle zenginleştirdi.
Firma, insan sağlığına yararı tartışılmaz ölçüde olan Taşköprü sarımsağının reçelini piyasaya sundu.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor oluşuyla Kovid-19’a karşı etkin bir kalkan olarak kullanılmaya da başlanan Taşköprü sarımsağının reçel olarak daha kolay ve sürekli tüketilebileceği belirtildi.
Ünallar’ın yaklaşık 11 aylık bir araştırma geliştirme sürecinin ardından piyasaya sunduğu sarımsak reçeli, 10’dan fazla ülkeye de ihraç ediliyor.
Firmanın sahibi, işadamı Metin Ünal, Taşköprü sarımsağının keskin kokusu ve acımtırak tadı nedeniyle bazı kesimler tarafından tüketilemediğini fakat reçeliyle birlikte herkes tarafından sürekli yenilebilir bir ürün haline getirdiklerini söyledi.
Ünal, yeni ürünlerinin üretim süreciyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Taşköprü sarımsağı ile ilgili ne yapabiliriz, sarımsağın selenyumundan nasıl faydalanabiliriz diye bir takım çalışmalar yaptık. En sonunda, şekerci ve helvacı bir aileden geldiğimizden ötürü 11 aylık bir AR-GE çalışması sonucunda sarımsak reçelimizi ürettik. Önce torunlarıma tattırdım… Sarımsağı sevmeyen küçük veya büyüklerin reçel olarak tüketebileceklerini diye düşündük. Hakikaten bir iki denemeden sonra bunun olacağına karar verdik. Bir de malum pandemi dönemini yaşıyoruz… Bağışıklık sistemini güçlendiren bir ürün olan sarımsağı reçeliyle birlikte sürekli tüketilebilir, kahvaltıda yenilebilir, yemek sonrası yenilebilir, yemek öncesinde yenilebilir bir vaziyete getirdik. ”
Sarımsağı çiğ şekilde tüketemeyenler reçeliyle birlikte çok daha rahat tüketebilecekler. Dolayısıyla gün içerisinde sarımsağı yiyemeyen insanlarımız ya da sevmeyen insanlarımız, sarımsak reçeliyle birlikte bunu yemeye başlayacaklar ve vücut dayanıklılığı ile bağışıklık sistemi daha kuvvetlenmiş olacak.
Sarımsak reçelini yediğiniz zaman; 33 kükürt bileşeni, 17 çeşit aminoasit manganez ve çinko gibi minarelerle A vitaminini, B vitaminini, C vitaminini bolca almış olacaksınız. Yerken sarımsak tadını alıyorsunuz ama, daha sonra bu tat nefesinizden kayboluyor. Bunu ayarlamamız da bir hayli zor oldu.”
“10’dan fazla ülkeye ihracat
Şu anda 10’dan fazla ülkeye sarımsak reçelini gönderdiklerini belirten Ünal, “Yurt içinde de dağıtımlarımız devam ediyor. Londra, Kırgızistan, Rusya gibi ülkelere de sarımsak reçelini gönderiyoruz. Dolayısıyla hoş geri dönüşler alıyoruz. Örneğin Dubai gibi yerlerden de ciddi talepler alıyoruz. Bu da bizim şu anki kapasitemizi daha büyütmemiz yönüyle çalışmalarına başladık.
Biz, ilk önce Türkiye pazarına baktık sarımsak reçeli var mı diye. Olmadığını gördük ve sonra yurtdışına yöneldik. Bir sürü ülkede araştırmalar yaptık. Bu hususta üniversitemizin bizlere çok büyük katkıları oldu. Böyle bir ürünü dünyada ilk defa yapmanın mutluluğunu, keyfini, gurunu yaşıyoruz. Bir de sıfırdan bir katma değer oluşturmuş olduk. Bir istihdam oluşturmuş olduk, doğru üretim yaparak bir zincir oluşturmuş olduk” dedi. (İHA)