TKDK’nın IPARD-II programı dün yatırımcılara tanıtıldı. Bugüne kadar Kastamonu’ya 51 milyon lira hibe destek sağlayan TKDK, yeni destek paketiyle birlikte 2017 sonuna kadar hibe destek tutarını 100 milyon liraya ulaştırmayı hedefliyor.
ERHAN VEREN
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2020 yılına kadar uygulanacak olan IPARD-II Programı’nın lansman toplantısını dün üniversitenin 3 Mart Salonu’nda gerçekleştirdi.
Kastamonu’da TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü tarafından organize edilen lansman törenine Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Genel Sekreteri Zafer Karahasan, Gıda Tarım ve Hayvanclılık İl Müdürü Osman Yaman’ın yanı sıra ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve kırsalda yatırım yapmayı düşünen vatandaşlar katıldı.
IPARD-I programının yanı sıra yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II Programı hakkında sunum yapan TKDK İl Koordinatörü Eniz Gökçek bugüne kadar Kastamonu’ya 51 milyon lira tutarında hibe destek sağladıklarını, IPARD II Programı ile bu rakamı 2017 sonuna kadar 100 milyon liraya çıkarmak istediklerini kaydetti.
Faaliyete geçtikleri günden bu yana 230 projeyle sözleşme imzaladıklarını ve direkt 400, dolaylı yoldan ise 1000 kişiye istihdam sağladıklarını kaydeden Eniz Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kastamonu’da 2013 yılından itibaren 7 kez çağrı ilanına çıkan TKDK, sonucunda toplam 230 proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu 230 projenin toplam yatırım tutarı 86 Milyon TL, ödenecek destek miktarı ise 51 Milyon TL’dir. Destek verilen işletmelerde toplam 400’ü doğrudan olmak üzere toplam 1000 kişiye istihdam sağlanmıştır. 230 proje içerisinde süt hayvancılığından, kırsal turizme kadar toplam 8 sektörden projeler hayata geçirildi. Özellikle et üreten tarımsal işletmeler kapsamında kırmızı et ve kanatlı eti üretimi olmak üzere Kastamonu’ya, 23 Milyon lirası hibe, 36 Milyon TL değerinde yatırım kazandırıldı. Ayrıca 24 Milyon TL’lik süt üreten tarımsal işletme yatırımına vesile olunmuştur. TKDK hibeleri ile kadın girişimcilerin yatırım yapması teşvik edilmektedir. Bugüne kadar ilimizde yapılan yatırımlar içinde 35 kadın girişimci kurumumuzdan hibe alarak kendi işletmesinin sahibi olmuştur.”
IPARD II Programını da tanıtan Eniz Gökçek, ilk kez yenilenebilir enerji desteği verileceğini belirtti ve “IPARD-II programıyla destek oranı arttı. Yenilenebilir Enerji desteği de geldi. İlk defa IPARD II programında kamu kurumlarına, başta belediyelere Yenilenebilir Enerji Desteği sağlanacak. Belediyelere, harcadıkları elektriği kendileri üretmeleri durumunda hazırlayacakları projeye yüzde 100 hibe desteği vereceğiz” ifadelerini kullandı.
OSMAN YAMAN: “PROJE ÜRETELİM”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ise “Kastamonu’da TKDK 3 yıldır faaliyet gösteriyor. Biz de destek olmaya çalışıyoruz. Hepinizin malumu üzerine proje konusunda her zaman diyoruz ki ilimize proje az geliyor, proje bekliyoruz. Mümkün mertebe bakanlığın imkanlarından ilimizi en çok faydalandırmak istiyoruz. Karadeniz en uzun sahiline sahip iller arasında yer alıyoruz. Arzu ediyoruz ki bir tane Su Ürünleri İşleme Tesisi olsun. Kestane üretimimiz var ama işleme tesisimiz yok. Siyez Bulguru’na baktığımızda talep çok ama üretim az. İşletim tesisine çok fazla ihtiyacımız var. Bu konuda destek istiyoruz, proje bekliyoruz. Sulama sahaları açıldı, bakanlığımız basınçlı sulama sistemlerine destek veriyor ve şimdiden işler yoğunlaşmadan sulamalarını yapmalarını arzu ediyoruz. Ilimiz belli bir mesafeyi katetti. Inşallah daha iyi projeler yapacağız” diye konuştu.
BAŞKAN BABAŞ: İNSANLARIMIZ DOĞDUKLARI YERDE DOYMALI”
Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise “Kırsal kalkınmayı pilot hale getirmek için en önemli bölgelerden bir tanesinin Kastamonu olduğuna inanıyorum. Bu konuda da TKDK son zamanlarda kurulmuş en önemli kuruluşlardan birisi. TKDK birçok alanda çok önemli destekler veriyor. Ancak bizim proje üretme noktasında bir eksikliğimiz var. Bunun için biz özellikle Kastamonu iline proje firmalarını davet ediyoruz. Bu konuda bizlerin de destekçi olacağını her zaman belirtiyoruz. Çiftçi kardeşlerimiz belki projelerini hazırlayıp hızlı bir şekilde sunamayabilir. Onun için proje firmalarının açılması ve iyi desteklenmesi lazım. Tabi sunulacak projeleri usulüne uygun olarak da yapmak lazım” dedi.
Kırsdaldan şehir merkezlerine göçün sona ermesi gerektiğini ve bu noktada TKDK’nın öneminin gelecek dönemlerde çok daha iyi anlaşılacağını vurgulayan Başkan Babaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlimiz yıllardır göç veriyordu. Mart 2004 ile 2015 yılının başlarını baz aldığımızda görüyoruz ki köylerden kentimizi 5 bin nüfus göçü oldu. Bu senenin resmi rakamları henüz açıklanmadı ancak bu sene de yine bu seviyelerde bir göçün yaşandığı kanaatindeyim. Göç olayı iller açısından, çarpık kentleşme açısından ve geleceğimiz açısından çok önemli bir yer teşkil ediyor. Her şeyden önce göçü durdurmalıyız. Bunun için kırsalımızı, köylerimizi, çiftçimizi desteklemek ve onları doğduğu topraklarda hayatlarını idame ettirmelerini sağlamamız lazım. Ben insanların doğduğu yerde doyması görüşündeyim. Bu önemli bir konu. Kırsal alanda yapılan faaliyetler TKDK tarafından önemli destek gördüğünü söyleyebiliriz. TKDK tarımsal faaliyetlerin yanı sıra turizm konusunun da ciddi destek sağlıyor. Özellikle kırsal kesimlerde turizm alanında faaliyet gösteren işletmelere 1,1 milyon Türk Lirası’na kadar ciddi destek veriliyor. Yine kırsal ve tarımsal alanlarda ticari faaliyetlerini sürdüren sanayi kuruluşlarına 4,5 milyon Türk Lirası’na kadar destekler veriliyor. Bunlar çok büyük destekler. Bu desteklerle kırsal bölgelerde bu tür işletmelerin yapılabilmesinin önü açılmış. Ben bir tarım ili olan Kastamonu’da IPARD 2 gibi bir projenin başlatılmasından dolayı emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”
Lansman töreni, TKDK’nın kurumun enleri ve ilkleri arasına giren yatırımcılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.