Geçtiğimiz Aralık ayı sonu itibarıyla ülkemizde en düşük işçi ücreti ödeyen bölgenin ilimizin başını çektiği “Kastamonu-Sinop-Çankırı” olduğu ortaya çıktı…
Diğer bölgelere nazaran düşük iş gücü maliyetine rağmen sallanan il ekonomimizin hali, asgari ücretin artışı ile birlikte küllüm harap mı olur yoksa silkelenir kendine mi gelir göreceğiz.
Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Merkezi (BETAM), asgari ücret artışının bölgesel etkilerini inceleyen bir araştırma yayımladı. Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Melike Gökkızıl’ın illeri 26 bölgeye ayırarak gerçekleştirdikleri araştırma, bölgesel işgücü piyasalarına bakıldığında ücret şokunun ortalama ücretleri kimi bölgelerde sınırlı kimi bölgelerde ise güçlü şekilde artıracağını öngörüyor…
Araştırmanın her vilayetin geleceğine dair çok önemli ipuçları barındırdığı ve il ekonomilerinin sağlığı namına yerel aktörlerce üzerinde ciddiyetle durulması gerektiği su götürmez bir gerçek.
İlimiz adına konuşursak…
Asgari ücret artışından önce 1.150 lira ortalama ücret ile ülkemizin “emek cenneti” durumundaymışız meğer. Ortalama ücret sıralamasında bölgemizi takip eden ikinci bölge 1.188 lira ortalama ücret ile Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli bölgesi. Ülkemizde ortalama ücret bandının asgari ücret artışından önce 1.595 lira olduğunu düşünürsek, düşük işçi maliyetine rağmen sallanan il ekonomimizin hali, asgari ücret artışıyla birlikte ne olur Allah kerim?
Asgari ücret zammı diğer bölgelere göre düşük seyreden ilimizdeki ortalama ücrette epey bir artış getirdiği için, asgari ücret artışının ortalama ücret artışını en çok etkilediği bölge olduk doğal olarak…
Asgari ücret artışının ortalama ücretleri etkisi Türkiye bütününde yüzde 9.7 olurken, bu rakam ilimizin de içinde olduğu bölgede yüzde 23.4 olarak ses verdi. Böylece, 1.150 lira olan ortalama ücret 269 liralık bir artışla bir anda 1.419 liraya yükseldi.
Yükseldi yükselmesine de…
Böylesi bir artışa işletmeler acep ne oranda hazırlıklı yakalandı?
Her ne kadar, asgari ücret artışına rağmen bölgemiz, Manisa-Kütahya-Afyonkarahisar-Uşak bölgesinin ardından hala ülkemizde ortalama ücretin en düşük olduğu ikinci bölge olsa da…
Küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu ilimiz iş dünyası bu yükü acep ne derece kaldırabilir?
Sanayisi oturmuş, endüstri bölgesi haline gelmiş, teknolojik yenilikleri takip eden ve sektörüne monte eden, her türlü altyapısı tamamlanmış illerin asgari ücret artışını göğüslemeleri başka…
Geleneksel iş kolları ve içinde boğuştuğu niteliksiz ve yetersiz işgücü ile ilimizin göğüslemesi başka.
Sanayi bölgesi Konya-Karaman mı 1.528 lira ortalama ücretin altından kolay kalkar…
Yoksa göç mağduru Kastamonu-Sinop-Çankırı mı 1.419 liranın altından kolay kalkar?
Düşük ücret cenneti olmak ayrı dert…
Yeni sektörlere kapalı ve niteliksiz/yetersiz emek cenneti olmak apayrı bir dert.
İşçilerimizin ve işverenlerimizin yüzlerinin gülmesi için…
Bari bundan sonra, çok çalışmamız lazım çok.