Günümüzde sudan sonra en çok tüketilen içecek çaydır. Yeşil çay ise diğer çaylarla benzerlik göstermekle beraber antioksidan içeriği zengin bir içecektir. Aynı zamanda kalori içermemektedir.
Çay, Asya kökenli bir ağaç olan ‘camellia sinensis’ bitkisinin yeşil yapraklarından elde edilmektedir. Dünya genelinde üretimi yapılan çaylar; yeşil çay, oolong (beyaz) çay ve siyah çay olmak üzere başlıca üç grup altında sınıflandırılmaktadır. Aslında bu çaylar aynı bitkinin yapraklarından üretiliyor. Sadece bizlere ulaşma şekli farklılık gösteriyor. Örneğin; siyah ve yeşil çayın oksijen ile tepkime süreleri farklı olduğu için renkleri, içerdikleri kafein ve antioksidan oranları farklılık gösteriyor.
Siyah çayın kavrulma süresi daha uzundur ve daha sonra fermantasyona uğrar. Bu nedenle siyah çayın içerisinde bulunan antioksidanlar oldukça azalmıştır. Yeşil çayda ise uygulanan işlemler daha kısa sürelidir. Yeşil çayın üretimi için yapraklar hızlı bir şekilde toplanıp hızlıca kurutulur. Böylece oksijenle uzun süre tepkimeye girmemiş olur.Bu da oksidasyona uğrama süresini kısaltıp, antioksidan içeriğini daha zengin tutar.
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?
- Bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
- Güçlü bir antioksidan olduğu için DNA’nın yapısında oluşabilecek hasarları engeller.
- Damar tıkanıklığı ve sertliğini önler.
- Kötü kolesterol adı verilen LDL kolesterolü düşürür.
- Vücutta insülinin etkili çalışmasını artırarak diyabet riskini azaltır.
- Kan basıncını normal seviyelerde tutar. Böylece kalp krizi riskini azaltır.
- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önler.
- İçeriğinde bulunan kateşin adlı maddeler sayesinde kansere karşı koruyucudur.
- Antibakteriyel özelliği ile dişlerde çürüğe sebep olan bakterilerin aktivitelerini baskılar. Daha sağlıklı dişlere sahip olunmasını sağlar.
- Diüretik (idrar söktürücü) etki göstererek vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olur.
- Cilt sağlığına faydalıdır.
- Sinir sistemine olumlu etkileri mevcuttur. Vücudu rahatlatır, stresi önler.
- Metabolizmayı hızlandırır. Bu şekilde kilo vermek isteyen bireyler için yardımcı bir içecek olabilir ancak mucizevi değildir.
Yeşil Çayın Yan Etkileri Var Mıdır?
- Yeşil çayın tüketim şekli ve miktarına mutlaka dikkat edilmelidir.Aksi halde ciddi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir.
- Kalp hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, hipertansiyon sahibi hastalar ve karaciğer hastalarının yeşil çay tüketimi risklidir. Bu nedenle tüketmemeleri daha iyi olacaktır.
- Gebe ve emziren kadınlar için tüketimi risk taşımaktadır.
- Sağlıklı bireylerde ise yüksek doz yeşil çay tüketimi sinirlilik, asabiyet, çarpıntı ve uyku problemlerine yol açabilir.
Peki Yeşil Çay Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmelidir?
- Öncelikle mutlaka güvenilir yerden ve kapalı halde temin edilmelidir.
- Bir fincan yeşil çay için su kaynatın. Daha sonra içerisine bir çay kaşığı yeşil çay ilave edin. 2 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Uzun süre demlenen, rengi koyulaşan çaylar faydadan çok zarar yaratabilir. Bu nedenle demlemek için uzun süre bekletmeyin.
- Ayrıca çok sıcakken tüketilen yeşil çay yemek borusuna zarar verir ve hatta yemek borusu kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle yeşil çayı tüketmek için ılımasını bekleyin.
Günde 5 bardaktan fazla yeşil çay tüketimi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Benim önerim ise günde 2 bardak tüketilmesinden yana. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU