“Pirincin ekim alanı 9 bin dekara düştü”
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Tosyalı pirinç üreticilerinin yaşamakta oldukları sıkıntıları Meclis kürsüsünden dile getirirken, üreticilerin su ve toplulaştırma sorunları nedeniyle her geçen gün üretimden çekilmek zorunda kaldığını belirtti, geçmiş yıllarda 23 bin dekar olan Tosya’daki pirinç üretim alanının 2019 yılı itibariyle 9 bin dekara kadar düştüğüne dikkat çekti.
2017 yılında temeli atılan Kısyaryolu Barajı’nda bir ilerleme olmayışını eleştiren, Gölçay veya Kızılca Çay’a gölet kurulup çeltik ekimine tahsis edilmesi gerektiğini söyleyen Baltacı, Tosya’ya hububat deposu kazandırılması gerektiğini de vurguladı.
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Tosyalı pirinç üreticisinin sorunlarını Meclis’te gündeme getirdi.
Tosyalı pirinç üreticilerinin su ve toplulaştırma problemleri nedeniyle her geçen gün üretimden çekilmek zorunda kaldığını belirten Milletvekili Hasan Baltacı, geçmiş yıllarda 23 bin dekar olan Tosya pirincinin üretim alanının 2019 yılı itibariyle 9 bin dekara kadar düştüğüne dikkat çekti.
Milletvekili Baltacı Meclis’te yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Kastamonu’nun coğrafi işaretli tarım ürünlerinden olan Tosya pirincinin 23 bin dekar olan mevcut ekim alanı, 2019 yılı itibariyle su ve toplulaştırma sorunu nedeniyle 9 bin dekara kadar düşmüştür.
Her yıl artan girdi fiyatları, ithalatı önceleyen tarım politikaları ve bu sene yaşanan kuraklık nedeniyle çok daha zor günler geçiren Tosyalı çeltik üreticimiz, özellikle su problemiyle ilgili acil çözüm beklemektedir.İktidarın 2017 yılında ‘temelini attık’ dediği, ancak yerinde yeller esen Devrez Kızlaryolu Barajı tamamlanana kadar Göl Çayı veya Kızılca Çayı göletleri kurulup çeltik ekimine tahsis edilmelidir.
Kuru hububat deposu bulunmadığı için ürünlerini 5 yıl önceki fiyatlardan tüccara satmak zorunda kalan Tosyalı çiftçimiz için hububat deposu muhakkak yapılmalı, Tosya’da Toprak Mahsulleri Ofisi alım şubesi mutlaka açılmalıdır.’