Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kiraz, aynı zamanda sağlık deposudur. İçeriğinde birçok vitamin ve minerali barındırır.
- 100 gram (15 adet) kiraz 63 kaloridir.
- 15 adet kiraz; 15 mg C vitamini ve 210 mg potasyum içermektedir. Bu da günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini, günlük potasyum ihtiyacının ise %10’unu karşılar.
Kirazın Vücudumuza Sağladığı Faydalara Bakacak Olursak;
- Antioksidan içeriği en yüksek olan meyvelerden biridir. Böylece vücudumuza zarar veren serbest radikallerle savaşır ve bağışıklığı güçlendirir, iltihapları tedavi eder.
- Yüksek antioksidan içeriği ile cildin yaşlanmasını geciktirir, leke ve kırışıklıkları önler.
- Zengin posa içeriği ile sindirim sistemini düzenler. Kolon kanseri riskini azaltır.
- İçerdiği melatonin sayesinde uyku kalitesini artırır.
- Beyin hücrelerinin fonksiyonunu güçlendirir.
- Potasyum ve polifenol antioksidan içerikleri sayesinde damar yapısını koruyarak kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Potasyum içeriği sayesinde kolesterolü düşürür.
- Kas ağrıları,krampları ve kas hasarlarını azaltır. Bu nedenle egzersiz sonrası tüketilmesi fayda sağlayacaktır.
- Vücuttaki fazla suyun ve ödemin atılmasını kolaylaştırır.
- İdrar söktürücüdür. Böylece idrar yolu enfeksiyonlarını temizler.
- Vücutta biriken ürik asit ve ürik asidin oluşturduğu tuzların atılımını kolaylaştırır. Bu şekilde böbrek taşına, gut ve romatizmal hastalıklara iyi gelir.
- Glisemik indeksi düşük olduğu için diyabetik hastalarda tercih edilebilir.
Ara öğünlerinize 12-15 adet kiraz ekleyerek yanında 1 bardak süt, 1 bardak ayran ya da 1 kase yoğurt tüketmek hem sağlığınızı destekleyecek hem de sizi tok tutacaktır.
Dikkat edilecek hususlar ise; kirazın da her besin gibi yeterli miktarda tüketilmesidir. Fazla tüketildiğinde şişkinlik, ağrı, bulantı gibi belirtiler gözlenebilir. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU