AK Parti Kastamonu Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Metin Çelik,Sağlık MİL-SEN’in toplantısında Kastamonu gündemindeki konularla ilgili soruları cevapladı.
Uçak seferleri, Kırık Barajı, İnebolu Yolu ve Toya Yolu, dolu yağışı sonrasında ekili ve dikili alanların zarar görmesi ile spor yatırımlarına değinen AK Parti Milletvekili Metin Çelik, her konuyu ilgili bakanlarla görüşeceklerini söyledi.
Çelik, dolu yağışının vurduğu bölgelerin afet kapsamına alınmakararının belli şartlar taşıdığını, bununla ilgili isteklerde çarpıtmaların olduğunu ifade etti.
Uçak Seferleri
Çelik, THY’nin İstanbul-Kastamonu seferlerini başlatmama konusunu yakından takip ettiklerini, seferlerin talebin yoğun oldğu bu dönemde yeniden başlatılması için gayret sarf ettiklerini söyledi.
Bu yöndeki taleplerini Türk Hava Yolları yetkililerine ilettiklerini belirten Çelik,
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ile görüşeceğiz. Konuyu Sayın Bakanımıza aktarıp hızlı bir şekilde uçak seferlerinin başlaması noktasında çalışma yürüteceğiz. Şu anda Kastamonu’nun da aralarında olduğu 5 ilde uçak seferleri başlamadı. İnşallah, yaz dönemine girdiğimiz bu günlerde seferlerin yeniden başlaması noktasında tüm gayretlerimizi ortaya koyacağız” dedi.
Kırık Barajı -İnebolu ve Tosya Yolu
Ulaşım konusunda devam eden yatırımların durmadığını ancak çeşitli sebeplerle yavaşladığını belirten Çelik, projelerin devamı ile ilgili hazırlıkların sürdüğünü, çalışmaların yakın zaman içerisinde yeniden başlayacağını ifade etti ve şunları söyledi:
“İnebolu-Kastamonu yolcu bizim 2013 yılından itibaren üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve çok yakından takip ettiğimiz bir projedir. Projenin yapımı noktasında çok çaba sarf ettik. Projenin ihalesi 2017 yılında gerçekleştirilmişti ve ihaleyi kazanan firma şantiyeyi kurmuştu. 2018 yılında gerçekleşen kur saldırısından sonra yeni başlamış işler biraz beklemeye alındı. Yüzde 60 ve üzeri seviyede gerçekleşme sağlanan projeler hızlı bir şekilde devam ettirildi. Yeni başlayan projelerin biraz bekletilmesi kararı alındı. Bu açıklamayı zaten Cumhurbaşkanımız açıkladı. Bugüne kadar projelerde bir ilerleme olmamıştı. Bu proje 2020 yılının parasıyla 2 milyar 500 milyon liraya mal olacak bir projedir. Şu anda hazırlıklar tekrar başladı. Bu sene inşaat çalışmaları tekrar başlayacak. Kırık Yolu’nda ise kalan bölümlerin yapımı için çalışmalar devam edecek. Kalan bölümün bu sene tamamlanması hedefleniyor. Bu proje de 1 milyar liranın üzerinde bir projedir. İki projenin yaklaşık 4 milyar lirayı buluyor. Tosya Yolu’nda ise mutlaka çalışma yapacağız. Konuyu Sayın Bakanımıza ileteceğiz.”
Dolu Yağışları ve Sel
Haziran ayında yaşanan aşırı yağışların etkisine de değinen Metin Çelik, bir mağduriyet yaşandığını kabul ettiklerini, zarar bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi ile ilgili olarak yapılan çeşitli açıklamalar olduğunu, ancak bir yerin afet bölgesi ilan edilmesi için çeşitli kriterler bulunduğu gerçeği göz ardı edilerek konunun siyaseten çarpıtıldığını savunarak şöyle konuştu:
“Son 3 hafta içerisinde il genelinde meydana gelen ve özellikle ekili ve dikili alanlarda büyük zarar oluşturan dolu yağışı ile ilgili çiftçilerimizin yaşadığı mağduriyetler var. Bunun farkındayız. Dolu yağışının etkili olduğu alanlar afet kapsamına alınır mı? Afet bölgesi ne demektir? Bu konuda o kadar büyük çarpıtmalar var ki. Bir yerin afet kapsamına alınması için beklenenin çok üzerinde kayıpların yaşanması gerekir. Yani o bölgeye bir daha çivi dahi çakılamaz hale gelmesi gerekir. Bir doğal afetten dolayı zirai ürünlerin zarar görmesinden sonra o bölge afet bölgesi ilan edilmez. Dünyada böyle bir örnek yok. Kastamonu’da afet bölgesi ilan edilen yerler var mıdır? Elbette olmuştur. Çok önceki yıllarda oluşan afetler sonrasında tutulan raporlar sonrasında karara bağlanan yerler olmuştur. Tarımsal ürünlerin zarar görmesi ve zararın tanzimi ile ilgili ortaya konulan irade tarım sigortasıdır. Evimizi, arabamızı sigortalatır gibi arazilerimizi de sigorta yaptırmalıyız. Burada eksikler olabilir. Parçalı arazi olduğu için sigorta yapma durumu olmayabilir. İşin esası bakımından ürünlerimizi mutlaka sigorta ettirmeliyiz. Bunun da maliyeti düşünüldüğü gibi yüksek değil, ki sigortanın yarı maliyetini de devletimiz karşılıyor. Ayrıca afetten zarar gören çiftçilerimizin borçları varsa borçları erteleniyor. Bazen muhalefet partilerinin temsilcileri çeşitli açıklamalar yapıyor, ancak bu konuların yasal bir dayanağı yok. Afet bölgesi ilan edilmesinin şartları bellidir. Peki, biz ne yapabiliriz. Çiftçilerimize katkı sunabilmek amacıyla acil yardım ödeneği şeklinde önceki yıllarda ödenek alarak bunları çiftçilerimize dağıtmıştık. Zarar gören yaklaşık bin 700 çiftçimize dağıtmıştık. Biz yine aynı şekilde aynı şekilde yardım alabilmek amacıyla girişimlerde bulunacağız. Tekrar söylemek gerekir ki bu bir zarar karşılama değildir. Zarar karşılama Tarsim üzerinden oluyor. Sigorta konusunda bilinçlenme olmalı. Bir sefer zararı karşıladık. Ancak bunun yeninden olamayacağının garantisi yok. Devletin bunun altından kalkma şansı da yok. Son yıllarda ciddi iklim değişiklikleri var. Bazı çiftçilerimiz bu konuda bilinçlendi. Sayın Bakanımız ile görüşerek Kastamonu’daki durumu paylaşacağız.”
Spor ve Gençlik Yatırımları
İl genelinde devam eden spor yatırımlarına da değinen AK Parti Milletvekili Metin Çelik şunları söyledi:
“Yapılacak olan yeni yatırımları önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Sadece il merkezi değil ilçelerimizde de spor yatırımları artarak devam edecek. Şu anda spor salonu inşaatı devam ediyor. Sene sonu itibariyle bitirilmesini hedefliyoruz. Stadyum konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah stadımızı da yenileyeceğiz. Salon yaklaşık 50 milyon liraya mal olacak. Aynı zamanda Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü ve erkek yurdu inşaatı devam ediyor. Eski adı MİEM yeni adıyla Sporcu Hazırlık Merkezi için ihaleye çıkıldı. Bakan Bey de bu konuya büyük önem veriyor. O bölgeye de 25-30 milyon liralık bir tesis kazandıracağız. Aşama aşama ilerliyoruz. Kastamonu’daki yurtlarımızda 7 bin 500 kişilik bir kapasite var. Yeni yapılacak yurtlar ile de kapasiteyi daha da arttıracağız. “
Cengiz MUHZİROĞLU