- Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı, geçtiğimiz gün kırsal kalkınmaya yönelik açıklanan İFAD proje destekleriyle ilgili olarak, “IFAD projesinin ilimizi de kapsaması, önemli ölçüde hibe yatırımın olması çok güzel bir husus. Ancak itirazım projesi onaylanan kuruluşlara değil, uygulama usulünedir” diyerek ilgililerin yanıtlaması için bazı sorular yöneltti.
Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı, geçtiğimiz günlerde İFAD Projesi kapsamında hibe destek almaya hak kazanan projelerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
AK Parti Milletvekili Metin Çelik tarafından açıklanan 27 milyon lira hibe destekli projelerle ilgili olarak sosyal medya hesabından bazı sorular yönelten İbrahim Maşalacı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 98 milyon avro bütçeli Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’ni işaret etti ve “Bu proje Adana, Mersin, Osmaniye, Kastamonu, Sinop ve Bartın’ın dezavantajlı bölgelerinde uygulanacaktı. İlk aşamasında 30 bin kırsal haneye ulaşacağı belirtilmişti. Aynı zamanda proje bu illerimizin kırsalında, yüksek kesimlerinde yaşayan küçük ölçekli çiftçilerin yaşam seviyelerinin iyileştirilmesi ve üretimin pazara entegrasyonunun sağlanması amacıyla 2019-2023 yıllarında uygulanacaktı. Birinci aşama için toplam proje bütçesi de 52,5 milyon avro olacak denilmişti” dedi.
İbrahim Maşalacı, bu bilgiler çerçevesinde ilgililerden yanıtlamasını istediği şu soruları yöneltti:
“Soru-1: Sayın vekilimizin belirtmiş olduğu 27 milyon lira, IFAD projesinin 1. aşaması olan 52.5 milyon Avrodan ilimize düşen pay mıdır? Eğer öyleyse neye göre belirlenmiştir? Büyük payı hangi il almıştır? Yine IFAD Projesi kapsamında belirtilen illerde en az 25 sivil toplum kuruluşu ve gerçek kişiden oluşan Kırsal Kalkınma Platformu kurulacak olup; kurulan platformda yürütme kurulu ve buna bağlı çalışma grupları oluşturulacak ve ‘İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmalar yürütülecek, projeler hazırlanacak, kurula sunulan projeler platformun yürütme kurulu süzgecinden geçirilerek öncelikler belirlenerek kırsal kalkınma sağlanacaktır’ denilmiştir. Bu kapsamda ilimizde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ilgili şubesi ile birlikte Ziraat Odası Başkanlığı’nda, Ticaret ve Sanayi Odası, Veteriner Hekimler Odası, Arıcılar Birliği ve Kırmızı Et Yetiştiriciler Birliği’nden oluşan Yürütme Kurulu ve 20 oda, birlik ve gerçek kişiden oluşan çalışma grupları oluşturulmuştur. İl Valisi, iktidar vekilleri ve platformun Yürütme Kurulu ile birlikte Kalkınma Bakanlığı’nda ilgili mercilerle toplantılar yapılarak Kastamonu’nun önemi belirtilmiştir. Sayın milletvekilimizin müjdesini verdiği haberde bir takım kamu kuruluşları ve STK’ların isimlerinin olduğu, adı geçen kuruluşlara, projelerine göre bahsedilen 27 milyonun paylaşımının yapılmış olduğu görülmektedir.
Soru-2: Haberde adı geçen kuruluşlar neye göre belirlenmiştir? Bu kuruluşlar dışında başka proje sunan kuruluş ya da gerçek kişi var mıdır?
Soru-3: Veteriner Hekimler Odası’nın da yer aldığı “kırsal kalkınma platformu yürütme kurulunun” bu projelerden bilgisi var mıdır?
Soru-4: Şayet bilgilendirme yapılmadıysa hibede adı geçen kurum ya da kuruluşları kim neye göre belirlemiştir? Bu talimatı kim vermiştir?
Soru-5: Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda; önemli sivil toplum kuruluşlarından oluşan Kırsal Kalkınma Platformu Yürütme Kurulu başta olmak üzere çalışma grupları kağıt üzerinde göstermelik olsun diye mi kurulmuş ve ayrıca konuyla ilgili mesai harcamıştır?
Soru-6: Kırsal Kalkınma Platformu ne anlam ifade etmektedir? Kuruluş ve amacı nedir? Sayın bakanın açıklamasına göre projeyle, bireysel çiftçiler ve çiftçi gruplarının bitkisel ve hayvansal üretim yatırımları yüzde 70, 40 yaş altındaki genç çiftçilerimizin yatırımları yüzde 70 ve yüzde 100, kooperatif, birlikler ve KOBİ’lerin ekonomik altyapı yatırımları yüzde 75 desteklenecek. Yine Toros Dağları’nda, zorlu coğrafyada, hayvancılıkla uğraşan göçerlerimizin yaşam seviyelerini yükseltmek için yüzde 100 hibe desteği verilecek. Küçük ölçekli meyve-sebze toptancı halleri, hayvan pazarları, mezbahalar, basınçlı sulama sistemleri, mera ve pazar yolları, hayvan içme suyu yapıları ve mera alt yapıları gibi kamu yatırımları yüzde 100 desteklenecek denmiştir.
Soru-7: İlimizde haberde belirtilen 2 belediye dışında merkez dahil olmak üzere 18 belediyemizin hibeden yararlanacak küçük ölçekli projesi bulunmamakta mıdır? Yine 4 STK dışında diğer STK’ların üyelerinin ve vatandaşımızın kalkınmasına yönelik projesi mi yoktur ya da hibeye mi ihtiyacı yoktur? Ayrıca kırsal kalkınmaya yönelik Gerçek Kişiler Proje için gerekli danışman mı bulamamışlar? Bu da oldukça merak uyandırmaktadır.
IFAD projesinin ilimizi de kapsaması, önemli ölçüde hibe yatırım olması çok güzel bir husus. İtirazım projesi onaylanan kuruluşlara değil, uygulama usulünedir. Emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum. İnşallah projenin ikinci ayağında daha çok proje ve hibeyle daha geniş kitlelerle ilimizde kalkınmayı sağlayabiliriz.”