Kalkınma rotasının “bütüncül” bir içerik taşıması gerektiği, “yerel” aktörlerin bu yolculukta direksiyon başında olmasının elzem olduğu, “üretim” olmadığı takdirde istikametin “göç” olduğu aşikar…
Aksinin ne ülkemizde ne de dünyada örneği var.
Kastamonu ne bütüncül bir rotanın yolcusu ne de şoför mahallinde yerel aktörler oturuyor…
“Mevla Kayıra Seyahat İşletmesi”.
İlimizdeki gündem “tüketim”…
Akranlarımızdaki gündem “üretim”.
Kastamonu’nun gerek coğrafi gerekse kültür olarak “önde” olması gereken 2 alana dair akranımız sayılabilecek 2 ayrı ilden örnek vereceğim…
Misal olmadan istikamet belli olmuyor çünkü.
Sakarya’da “kenevir”…
Erzurum’da “tarım ve hayvancılık”.
Dünkü haber…
“Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi (UTÇEM) projesinin inşa edileceği alanda gerçekleştirilen kenevir ekimine katıldı. Alancuma’da 500 dönümlük arazide hayata geçecek projenin 100 dekarlık kısmında kenevir üretileceğini ifade eden Başkan Yüce, endüstriyel kenevir üretimi ile ülke ekonomisine katkı sunacaklarını söyledi… Başkan Yüce, ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın Samsun’da gündeme getirdiği sayısız faydaya sahip olan keneviri inşallah Sakarya’mızda üreteceğiz. Kenevir ekimi ülkemizin önünü açacak bir proje olduğunu görerek bizde endüstriyel kenevir ekimini gerçekleştirdik. Ekimlerimizin bir kısmını yapmıştık. Şimdi de ekim çalışmalarına bizzat katıldım. 100 dekar alanda kenevir üreteceğiz. Kenevir ürünü ekimi ve hasadı kolay olmakla birlikte tarımdan sağlığa, inşaattan gıdaya, petrolden sanayiye, plastik ürünlerden tekstil ürünlerine kadar daha birçok sektörde kullanılabilen çok avantajlı milli bir hazinedir. İnşallah ekimini gerçekleştirdiğimiz endüstriyel kenevir ile hem ülkemiz hem de şehrimiz ekonomisine büyük katkı sunacağız’ diye konuştu.”
Birkaç hafta önceki haber…
“Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) işbirliğiyle kurulan devasa filonun tanıtımını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ‘Biz, Erzurum’a tarım ve hayvancılıkta yeniden cazibe kazandıracağımızı ifade ederken, işte tam da bundan bahsediyorduk. Kararlıyız; kurduğumuz filomuz sayesinde Allah’ın izniyle Erzurum’da ekilmemiş bir tek dönem arazi bırakmayacağız’ diye konuştu… Başkan Mehmet Sekmen, ‘Şehrimizde hayvancılık için kendi yemimizi artık kendimiz üretecek ve bununla birlikte Erzurum’da kaba yem ve ot borsasını kuracağız. Bundan sonraki süreçte Erzurum çiftçisi başka illerden ya da bölgelerden saman ya da ot ihtiyacını gidermek zorunda kalmayacak. Bu yörenin ot ihtiyacını da, kaba yem ihtiyacını da, yine bu yörenin çiftçisi kendisi üreterek giderecek. Erzurum’daki ekilebilir tarım arazilerinin tamamında üretim yapılmasını sağlayacak sahip olduğumuz potansiyeli kesinlikle katma değere dönüştüreceğiz. Tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi, kısa, orta ve uzun vadede Erzurum ekonomisinin lokomotifi haline gelecek’ ifadelerini kullandı… Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin DAP Bölge Kalkınma İdaresi işbirliğiyle kurduğu 48 araçlık Tarım Makinaları ve Zirai Aletler Filosu şu ekipmandan oluşuyor: 210 adet çift sıralı sıra bağımsız silaj biçme makinası, 20 adet silaj taşıma römorku, 6 adet 6 sıralı baltalı gübreli pnömatik ekim makinası, 2 adet taş toplama makinası, 1 adet taş kırma makinası, 1 adet bir tonluk yaş pancar posası paketleme makinası, 1 adet 50 kilogramlık silaj paketleme makinası, 1 adet 10 tonluk sıvı gübre dağıtma tankeri, 1 adet 6 tonluk katı gübre dağıtma tankı, 1 adet patates hasat makinası, 1 adet patates eleme boylama makinası, 1 adet rotavatör ve 2 adet de traktör.’”
Sakarya ve Erzurum’a “Gıpta”…
Kastamonu’ya “keder”.
MUSTAFA AFACAN