Bu yıl kenevir ekim alanları ülkemizin diğer illerinde katlandı, Kastamonu’da ise düştü, tumturaklı “kenevirin başkenti” iddiasının sahibi Kastamonu yaya kaldı, Samsun kenevir ekiminde şaka kalktı, Yozgat“kenevir esanslı antibakteriyel sabun” üretti…
Kastamonu’nun ne tarlada ne laboratuvarda ne de sanayide izi var.
Kastamonu niye kalkınamıyor?…
Laf üreterek neresi kalkınmış da Kastamonu kalkınsın?
Kenevir ekim bayrağını Merkez ilçede Serdar İzbeli taşıyor…
İnat etti.
Geri kalan 19 ilçede ise…
Hanönü “tek”.
Kenevir ekiminde 2019’un gerisine düştük…
Yetkililer net rakamları verirlerse tabloyu görürüz.
Kastamonu’nun siyasileri, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, bilim dünyası havanda kenevir lakırdısı döverken…
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 7 Ekim 2019 günü kenevir toplantısı yapıldı ve 2020’nin yol haritası masaya yatırıldı.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece toplantıya katıldı ve kenevir üreticilerine bilgi verdi, ekilecek tohumların bizzat TİGEM tarafından verileceğini ve bu sayede tel elden kontrolün sağlanacağını kaydetti…
“Hiçbir üretici ekim yapmak için tohum ayırmasın. Çünkü ekim zamanı geldiğinde izinler alınırken ilçe tarım müdürlüklerince TİGEM Tohum Alındı Belgesi istenecek. Eğer tohumunu TİGEM’den almadıysa üretim izni verilmeyecek. Amacımız ekimi yapılacak kenevir tohumunun tek elden kontrolünün sağlanması.”
Nisan 2020 ise Samsun’daki durumu Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Selim Aytaç açıkladı…
“Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın kenevirle ilgili yaptığı konuşmasından sonra Türkiye’de 2018’de 166 dekar olan kenevir ekim alanı 2019’da bin dekara çıktı. 2020 yılı için kenevir ekim izni müracaatları bitti. Ekimler devam ediyor. İçinde bulunduğumuz pandemiden dolayı biraz sarkmalar oldu. Yapılan müracaatlara bakarsanız bu yıl toplam 5-6 bin dekar üretim alanı olacak. Bunun 3 bin 500 dekar alanı Samsun ilçelerinde bekliyoruz. Samsun bu konuda ekim alanı bakımından ağırlığı var.”
Bilimde de yokuz…
“Kenevirin başkenti” iddiasındaki Kastamonu’nun üniversitesi “kenevir” namına sessiz kalırken, kenevir üzerine “ihtisas” çalışmaları yapan Yozgat Bozok Üniversitesi “Yobü” ismiyle ismiyle kenevir esanslı antibakteriyel sabun üretti, sabunun tanıtımını rektör yaptı, günlük kapasitesi 1 tona varabilecek, hem sıvı sabun hem köpük.
Sanayide de yokuz…
Tesisler kuracaktık güya.
Laf üretiminde varız ama…
Şampiyonuz.
MUSTAFA AFACAN