Geçen yıl 210 bin ton pancar ekimi yapılabilen ilimizde bu yıl 310 bin tonluk kota da, sonradan alınan 25 binlik ek kota da doldu.
- Çiftçinin geçen yılki fiyatı da dikkate alarak şeker pancarına yeniden yönelmesinin büyük olduğunu belirten Şeker-İş İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, bu yıl C kotası olarak değerlendirilecek fazla ekimle 350 bin ton üretime ulaşılabileceğini söyledi.
Koronavirüs belası ve bu belayı defetmedeki en önemli dezenfektan olan etil alkol üretimindeki rolüyle itibarı iade edilen şeker pancarında sevindirici gelişmeler yaşanıyor.
Özelleştirme belirsizliği ve fiyat politikası nedeniyle bir ara dibe vuran şeker pancarı üretimi ilimizde yeniden tırmanışa geçti.
Geçen yıl artış olmasına karşın 210 bin ton pancar ekilebilen ilimizde bu yıl Şeker Şirketi’nin verdiği 310 bin tonluk kota dolduğu gibi alınan 25 bin tonluk kotanın dolması da uzun sürmedi.
Yüksek kesimler haricindeki bölgelerde ekim çalışmalarının tamamlandığını belirten Şeker-İş İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, “Şeker pancarına yeniden öyle bir yöneliş var ki, bu bizi hem Kastamonulu olarak, hem de fabrika çalışanları olarak çok sevindiriyor” dedi.
Kastamonu Şeker Fabrikası’nın geçmişte yıllık 400 bin tona ulaşan pancar işleme rekoltesine yeniden ulaşacağıyla ilgili kuvvetli işaretlerin alındığını kaydeden Çufadaroğlu, “Şimdiden 335 bin tonluk kotalı ekimimiz garanti. Buna bir de kota taşımı olarak üretilecek fazla ekimin de C kotası olarak değerlendirmeye alınacağını düşünürsek bu yıl 350 bin tona ulaşılabileceğini söylemek yanlış olmaz” diye konuştu.
Geçen yıl Kastamonu’da 210 bin ton pancar ekimi yapılırken 150 bin ton pancarın da diğer bölgelerden getirilip işlendiğini hatırlatan Çufadaroğlu, “Çiftçimiz bu yıl fabrikanın ihtiyacı olan pancarın çok büyük bölümünü yerinden karşılamış olacak. Pancardaki bu geri dönüşün sürmesini bekliyoruz. Bu durum hayvancılığı da olumlu etkileyecektir” dedi.
Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamı dışına çıkarıldığı yolundaki haber ve açıklamaları izlediklerini ancak bu konuda kendilerine ulaşmış kesin bir bilgi olmadığını belirten Çufadaroğlu, kendilerinin de yeniden bir özelleştirme uygulamasına gidilmesini beklemediklerini ifade etti.
Şeker-İş İl Temsilcisi, koronavirüsle birlikte gündeme gelen etil alkol üretim biriminin Kastamonu fabrikası bünyesinde açılıp açılamayacağıyla ilgili sorumuzu ise, “Etil alkol zaten melastan üretiliyor. Ortaya çıkan ihtiyaç hesaba katılarak yeni üretim tesisleri düşünülecekse, Kastamonu Şeker de gerek böyle bir tesisin oturtulabileceği arazisi, gerekse çiftçimizin şeker pancarına yeniden büyük ilgi göstermeye başlamasıyla uygun yerlerden biridir” dedi.