Kastamonu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Serdar Bozkurt, önceki akşam çıktığı canlı yayında, hem hastalık hem de çalışmaları hakkında bilgi verdi, uyarılarda bulundu.
Koronavirüs vakalarına karşı önceden hazırlıklı olduklarını belirten Başhekim Bozkurt, “Sağlık Bakanımızın ilk pozitif vakayı açıklamasının hemen ardından, Kastamonu’da olası senaryolar dahilinde önlemlerimizi artırmaya başladık, daha da artırıyoruz. Son olarak hastanemizin A Blok 7. ve 8. katındaki servisleri gelebilecek olası hastalar için boşaltıp hazırladık. Bu katlarda dört odayı yoğun bakım olacak şekilde hazırladık” dedi.
İnternet üzerinden yayın yapan TV 366’da önceki akşam yayınlanan programa konuk olan Kastamonu Devlet Hastanesi (KDH) Başhekimi Op. Dr. Hasan Serdar Bozkurt, koronavirüs hakkında önemli bilgi ve mesajlar verdi.
TV 366 Genel Yayın Yönetmeni İrfan Salcı’nın ve Kastamonuluların sorularını da cevaplayan Başhekim Bozkurt, şu bilgileri paylaştı, şu uyarılarda bulundu:
“Yeni bir virüs türüdür, solunum yolu bozukluklarına neden olan bir virüs türüdür. Bazı insanlarda nezle gibi hafif semptomlar, bazı insanlarda ise zatürreye kadar varan ağır sendromlara neden olmaktadır. Maalesef son olarak Türkiye’de de bir vatandaşımızı kaybettiğimiz, Dünya’da etkili olan bir virüs çeşidi.
Koronavirüs hafif semptom seyreder.Diğer solunum yolu hastalıkları gibi bulaşma prensibi aynıdır, damlacık yoluyla geçer. Bu bulaşma nasıl olur? birisi öksürdüğünde, hapşırdığında etrafında bulunan kişiler bu mikroba maruz kalabilir veya önemli dikkat etmemiz gerekenlerden bir tanesi de, damlacık ile kirlenen bir nesneyi kullanmamız sonucu virüse maruz kalınabileceğidir.
Hep böyle öksürme ve hapşırmaya çok odaklandık, ancak damlacıkla kirlenmiş bir nesneyi de göz ardı etmememiz gerekiyor.
Ölüm oranları açısından bakıldığında, 65 yaş üstü yüksek risk altındadır. Bu virüste en sık gördüğümüz bulgular; ateş, öksürük ve solunum güçlüğüdür. Burun akıntısı şikayetineredeyse yok denecek kadar azdır. Ölüm oranını yaş nüfusuna göre dağıtacak olursak, yaşlı nüfusun yüksek risk altında olduğunu söylemek mümkündür.”
“ALDIĞIMIZ ÖRNEKLERİ ANKARA’YA GÖNDERİYORUZ”
“Koronavirüs teşhisi nasıl yapılır, nasıl teşhis konulur? Bu teşhisin konulduğu laboratuvarlar şu anda Türkiye’de 6 hastanemizde mevcuttur. Bizler de Kastamonu’da aldığımız örnekleri Ankara’ya gönderiyoruz. Sağlık Bakanımız laboratuvar sayısının 16’ya çıkartılacağını açıkladı. Koronavirüs bir bakteri olmadığından dolayı burada antibiyotikler işe yaramaz. Koronavirüse karşı net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.”
“EN ÖNEMLİ KRİTER, ELLERİN YIKANMASIDIR”
“Ellerin yıkanması, hijyen kurallarında en önemli kriter. Bu virüs nitelik olarak zarflı ve zarfsız virüstür. Zarflı virüs tanımına girdiği için bu virüsler, sabun ile yıkamaya ve alkol ile dezenfekte edilmeye dayanıklı değildir. Yani elimizi sabun ile yıkadığımızda ve alkol ile dezenfekte ettiğimizde direnç gösteremeyen bir virüstür. Bu da el yıkamanın ve dezenfeksiyonun aslında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”
“KALABALIK ORTAMLAR EN RİSKLİ ORTAMLARDIR”
“Bu hastalık Çin’de ortaya çıktıktan sonra aslında sorunun niteliğini ilk kavrayan ülkelerden bir tanesiyiz. Tedbirler anlamında da en önde kavrayan, önemseyen, önlemler alan ülkelerden bir tanesiyiz. Bu konuda Bakanlığımız çok ciddi ve üstün çalışmalar göstermektedir. Kısa bir süre önce Sağlık Bakanımız ilk vakayı bildirdi. Bu süreç zarfında birçok şeyi öğrenmiş bulunmaktayız. Her gün üzerine kata kata ilerliyoruz. Virüsün özellikle solunum yolu üzerinden bulaştığı artık çok net. Temas, virüse aradığı fırsatı sunuyor. Ayrıca kalabalık ortamların da en riskli ortamlar olduğu konusunda çok netiz…
Kastamonu Devlet Hastanesi’nde şu anda bu virüsün testini yapamıyoruz. Şüpheli hasta geldiğinde derhal izole alanımıza alıyoruz. Burada hastamızı gözlemliyoruz. Gözlemlemekten kastımız, aldığımız test sonucu için örneği Ankara’ya gönderiyoruz, test sonucu gelene kadar da gözlem altında tutuyoruz. Test sonucu negatif geldiği zaman kişinin gribal şikayetleri devam ediyorsa normal bir grip hastası gibi değerlendirip servisimize alıyoruz.
Her şey çok açık ve şeffaf bir şekilde yürütülüyor. Şu ana kadar gözlem odasına toplam 8 hasta aldık. 6 kişinin test sonucu negatif çıktı, 2 kişi de dün gece (Salı) hastanemize yatış yaptı. Onların test parametrelerini de bu sabah (Çarşamba) gönderdik. Onların da sonucunu bekliyoruz. Onlar için de şu aşamada ne pozitif, ne de negatif diyebilirim. Bugüne kadar son yatış yapan 2 kişiyle birlikte 8 kişiyi gözlem altına almış olduk. (Test sonucu beklenen iki kişiden birisinin sonucu bu yayın sonrasında pozitif olarak açıklandı). Sonucu negatif çıkan 6 kişinin 4’ünü taburcu ettik. 2 kişinin gribal şikayetleri devam ediyor. Test sonuçları negatif, ancak yine de hastanedeki tedavileri devam ediyor. Pozitif vakayı saklamanın da kişisel olarak doğru olduğunu düşünmüyorum. Bakanlığımızın da talimatı bu yöndedir.”
“OLASI SENARYOLARA GÖRE ÖNLEMLERİMİZİ ARTIRDIK”
“Sağlık Bakanımızın ilk pozitif vakayı açıklamasının hemen ardından, Kastamonu’da olası senaryolar dahilinde önlemlerimizi artırmaya başladık, daha da artırıyoruz. Son olarak yeni aldığımız önlemler, artık hastanemizin A Blok 7. ve 8. katındaki servisleri olası gelebilecek hastalar için ayırdık, boşalttık. Şu anda böyle bir hastamız yok, ancak olası bir senaryoda o paniği yaşamamak, o karmaşayı yaşamamak adına 7. ve 8. katı boşalttık ve hazırladık. Bu katlarda dört odayı yoğun bakım olacak şekilde hazırladık. Diğer daha ileri bir senaryo için, olur ya hasta sayısı artarsa daha aşağıdaki katlarda bazı servislerin iki olan sayılarının bire düşürülmesi, bazı servislerin birleştirilmesi gibi önlemler alacağımızı hekim arkadaşlarımız ve hemşire arkadaşlarımızla paylaştık.”
“HEYET BİRİMİ HAFTANIN BİR GÜNÜNE İNDİRİLDİ”
“Hastanemizde haftanın dört günü heyet birimi kuruluyordu. Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri olmak üzere… Heyet gününü bir güne indirecek şekilde, yoğunluğu azaltmak adına bir çalışma gerçekleştirdik.”
“HEP BİRLİKTE TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYALIM”
“Kastamonu’da önlemler alıyoruz, almaya devam ediyoruz. Sürekli toplantılar yapıyoruz. Ne tedbirler alabiliriz diye sürekli istişarelerde bulunuyoruz. Hastanelerimizde çalışan arkadaşlarımızın hepsi de çok ciddi emekler veriyorlar. Ben onları temsilen şunu dile getirmek istiyorum. Bu virüs illetiyle mücadele tek başına sağlıkçı ile olacak bir şey değil, bu çok açık ve net… Herkesin, hep birlikte tedbiri elden bırakmaması, el ele vermesi, böylesi önemli bir günde gerekiyor. Bu konuda da ben tüm Kastamonulu hemşerilerimizin tedbiri elden bırakmamalarını istiyorum.”
——————————
KDH kendi maske ve dezenfektanını üretecek
Başhekim Op. Dr. Hasan Serdar Bozkurt, TV366’da katıldığı programda üretime yönelik çalışmalar içinde omdutmarını da açıkladı.
Hastane olarak maske ve dezenfektan üretimi için çalışma yürüttüklerini kaydeden Bozkurt, enfeksiyon doktorlarının onayının ardından üretime geçeceklerini söyledi.
Bozkurt şunları söyledi: “Şu anda maskemiz yeteri kadar olsa bile, zaman içerisinde buna olan ihtiyacımızın artabileceğini öngörerekten kendi maskemizi üretmek konusunda bazı çalışmalar içindeyiz. Hastane olarak kendi maskemizi üretmeye başlayacağız. Dezenfektan üretmeyi de planlıyoruz. Hem maskemizi, hem de dezenfektanımızı üreteceğiz. Enfeksiyon doktorlarımızın onayını alıp, onların –uygundur- dediği şekilde bir önlem alacağız.
Olası ihtiyaç artışını öngörerek,bugün bir iki demo çalışması yapıldı.
‘Üreteceğiz’ derken , ‘Bunlar elimizde yok’ anlamında söylemiyorum. Belki bir ay sonra daha fazla ihtiyaç olacak, inşallah hiç olmayacak.”