Vali Yaşar Karadeniz, İGM’de dün Özel İdare’nin faaliyet raporu görüşmelerinde yaptığı açıklamada, “İl Özel İdaresi’nde verimliliği artırmak önceliğimizdir. Geçen yıl bütçe gerçekleşmesi yüzde 73, projelerin gerçekleşme oranı yüzde 96’ya çıktıysa bu verimli çalışmanın sonucudur. Şantiyelerimizi toplulaştırma ve verimli hale getirirsek yüzde 50 değil, yüzde 100 hizmet verebiliriz. Meclisimizin yapmış olduğu Devrekani’de pilot bölge olarak şantiye kurma çalışması kıymetli bir karardır” dedi.
Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan ise “Makine parkını aktif tutmazsak bu coğrafyada verimi sağlayamayız. Bütçemizin neredeyse yüzde 50’si yol çalışmalarına gitmektedir. Şeffaf ve adil hizmet götürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumunda Özel İdare faaliyet raporu görüşüldü. Vali Yaşar Karadeniz’in de katıldığı toplantıda Özel İdare Genel Sekteri Zafer Karahasan, faaliyetler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Genel Sekreter Karahasan, “Bizim için önemli olan adil ve eşit bir şekilde hizmet edebilmek. İller Bankası’nın kredisiyle 4 Milyon 120 Bin TL’lik iş makinesi alımı yaptık. Gayrimenkuller açısından iyi bir durumda olan İl Özel İdare’yiz. 58 Milyon TL’lik gayrimenkul sahibiyiz. 2019 yılında 1 Milyon 686 Bin TL’lik gayrimenkul satışı gerçekleştirdik. Çok güzel bir memlekette yaşıyoruz. Çok çalışmalıyız, çok üretmeliyiz. Güzellikleri ortaya çıkartmalıyız” dedi.
Makine parkını aktif tutmazlarsa Kastamonu coğrafyasında verim sağlamalarının zor olduğunu da söyleyen Karahasan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Makine parkını aktif tutmazsak bu coğrafyada verimi sağlayamayız. Bütçemizin neredeyse yüzde 50’si yol çalışmalarına gitmektedir. Kastamonu maden ocaklarının bazılarında sıkıntılar var. Biz bunları Maden İşletme Müdürlüğü’ne bildirmekle mükellefiz. Denetim hususunda sizlerin de duyarlı olmasını bekliyoruz. Bu kurum desteklenmeli, himaye edilmelidir. Bu kurum desteklenmez ve himaye edilmezse hizmet götüremez. Desteklerden ve himayelerden dolayı Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Hep birlikte hareket edersek çok güzel işler yaparız. O zaman Kastamonu’yu büyütebiliriz. Şeffaf ve adil hizmet götürmeye çalışıyoruz. Biz verdiğimiz makineleri ilçelerden zamanında alamıyoruz. Bu konuda duyarlılığınızı bekliyoruz. Kastamonu’nun tanıtımda aktifleşmesi gerekiyor. Kastamonu potansiyelini hala da Türkiye’ye tanıtabilmiş değiliz. Her birimiz bir tanıtım elçisiyiz. Her gittiğimiz yerde Kastamonu’yu tanıtmalıyız. Keşke uluslararası fuarlara da katılabilsek.”
YAŞAR KARADENİZ
Vali Yaşar Karadeniz ise Kastamonu’da hizmetlerin üç ana başlık altında toplandığına dikkat çekerek, toplantıdaki konuşmasında şunları ifade etti:
“İlk başlık çalışmaların gayesidir. İlimizin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesini ve kalkınmasını sağlamaktır. Diğeri kamu hizmetlerin hem fiziksel ortamının hem de hizmet kalitesinin iyileştirilmesidir. Üçüncü ana başlığımız ise köylerimiz ve kırsal alanda alt yapı ve üst yapı yatırımlarını gerçekleştirmektir. Biz bu çalışmaları yaparken faaliyet raporundaki stratejik hedefler doğrultusunda bazı çalışmaların 3 amaçtan fazlasını görerek öncelik veriyoruz. Yol standardı iyileştirilecekse bir turizm yolunu yaptığımızda, ekonomik katkı sağlama ve gelişmeyi sağlamaya hizmet ediyoruz. Hem de yol güzergahında bulunan yerleşim yerlerindeki sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Gayemiz gerçekleştirilmiş oluyor. Bütçesel durumda şunun farkındayız daha etkin ve daha verimli çalışmak zorundayız. Elimizdeki 1 makine ile daha fazla hizmet etmenin yolunu arıyoruz. Elimizdeki 1 şoförden daha fazla istifade etmenin çarelerini aramalıyız. Makine parkurlarımız diğer İl Özel İdareleriyle kıyaslanamayacak kadar güçlüdür. Bu makine parkı çok bölündüğü için verimliliği düşük. Yenileme çalışmalarına geçtiğimizde öncelikli merkezdeki makine parkını yenilemektir. Merkezdeki park hem merkeze, hem de 19 ilçeye hizmet veriyor. Onları 12 ay çalıştırıyoruz. İlçeye vereceğimiz makine belki 6 ay çalışacak, 6 ay duracak. 20 tane greyder alma şansımız olmadığına göre, alacağımız 2 greyderi 20 ilçeye göre planlamalıyız.
“UYUMLU BİR ÇALIŞMA ORTAMIMIZ VAR”
İl Özel İdaresindeki verimliliği artırmak önceliğimizdir. Geçen yıl bütçe gerçekleşmesi yüzde 73, projelerin gerçekleşme oranı yüzde 96’ya çıktıysa bu verimli çalışma araçlarının sonucudur. Şantiyelerimizi toplulaştırma ve verimli hale getirirsek yüzde 50 değil, yüzde 100 hizmet verebiliriz. Şantiyemizde 1 greyder, 2 kamyon durması gözümüze hoş görülebilir ama elimizdeki iş gücünü ve makine parkını en verimli şekilde kullanmaktır. Makinenin ya da personelin nerede durduğu daha sonraki gündemimizde yer almalıdır. Meclisimizin yapmış olduğu Devrekani’de pilot bölge olarak şantiye kurma çalışması kıymetli bir karardır. Tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Son derece uyumlu bir ortamımız var, bu ortam bizi daha hızlı yürümeye mecbur ediyor ve daha hızlı koşmaya teşvik ediyor. Bizde bundan memnunuz. İnşallah bu ortamımız hep devam eder. 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz hizmetler ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”
HAYVAN PAZARI RAPORU
Meclis gündeminin diğer maddesinde ise Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Raporda, hayvancılığın Kastamonu için önem taşıdığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Hayvancılık ilimizde çok önemli bir geçim kaynağıdır. Bu nedenle yakın illerimizde şap hastalığı söylentisi vardır. Şap hastalığını en çok yayıldığı yerlerden birisi ise Hayvan Pazarıdır. Hayvan Pazarına birçok ilden hayvan almak için gelen yabancılar gerek hayvan indirilip bindirilirken, gerekse ise başka konularda mağduriyet yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini araştırdık. Konuyla ilgili olarak personel sayısı arttırılacak. Hayvanların yüzde 75’i şap hastalığı aşısı yapıldı. Yoğun bir şekilde 6 ekiple aşılama çalışmaları devam ediyor. Pazarın dezenfekte çalışmaları Salı günleri yapılıyor.”
Meclise sunulan rapor Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tarım İl Müdürlüğü, İl Jandarma Alay Komutanlığına gönderildi.