- “Köylerde herhangi bir yapı yapmak için mutlaka Valilik’ten izin alınması gerekiyor”
- “Köylerde ve düğünlerde silahla ateş edilmesi olayını mutlaka önlememiz gerekiyor”
Vali Yaşar Karadeniz, İmar Kanunu’nda önemli değişiklikler içeren ve Resmi Gazete’de yayımlanan yasaya atıfta bulunarak, “Artık köylerde herhangi bir yapı yapmak için mutlaka Valilik’ten izin alınması gerekiyor. Bunu yerine getirmemiz gerekiyor aksi taktirde yapıları kaçak yapı mahiyetinde kalacaktır” uyarısında bulundu.
Vali Karadeniz, Türkiye Muhtarlar Derneği Kastamonu Şubesi olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, İmar Kanunu’nda önemli değişiklikler içeren yasayı hatırlattı.
Karadeniz, “TBMM’de yeni çıkan bir kanun bulunmaktadır. Bu kanunda değiştirilen maddelerden bazıları da imar yasası ile ilgilidir. Köylerdeki imar düzenlemesi de bu yasada yer aldı. Artık köylerde herhangi bir yapı yapmak için mutlaka Valilik’ten izin alınması gerekiyor. Bu yeni yasa Resmi Gazete’de yayımlandı ve şu anda yürürlüktedir. Dolayısıyla köylerde yapı yapan arkadaşlarımız, mutlaka ve mutlaka ruhsat başvurularını Valilik adına İl Özel İdaresi İmar Müdürlüğü’ne yapmaları gerekmektedir. Bunu yerine getirmemiz gerekiyor aksi taktirde yapıları kaçak yapı mahiyetinde kalacaktır” dedi.
Vali Karadeniz, konuşmasının sonunda da şunları söyledi, “Muhtarlar bizim uç beylerimiz… En ücra köydeki, mahalledeki Devletimizin temsilcileri konumundalar. Kanunla belki o şekilde tanımlanmıyor ancak bana göre o yerleşim yerinin mülki idare amirleri konumundalar. Dolayısıyla bizim oradaki gözümüz ve kulağımızsınız. Aynı zamanda da oradaki vatandaşımızın isteğini, arzusunu, ihtiyacını bizlere ulaştıran temsilcimizsiniz… Dolayısıyla bizler için gerçekten de önemlisiniz ve bizlerde onun için buradayız. Az önce Sayın Milletvekilimiz Hakkı Köylü’nün de belirttiği gibi Devlet’in uyguladığı bazı kuralları da vatandaşımıza ulaştırıp ve anlatan sesimizsiniz…Köylerde ve düğünlerde silahla ateş edilmesi olayı… Bunu mutlaka önlememiz gerekiyor. Hiçbir medeni ülkede böyle bir uygulama bulunmuyor. Eğer biz de medeni bir ülke olacaksak bunun önünü kesmemiz lazım. Çünkü o mermi yukarıya çıktıktan sonra tekrar aşağıya iniyor. Aşağıya indiği zaman da nereye rast geleceğini kimse bilemiyor. Bu gelenek doğru bir gelenek değilse o geleneği terk etmekte hiçbir zarar yoktur, bilakis fayda vardır. Ama silah merakı olabilir, olana da kimsenin itirazı yok, bunu da gidermenin yerleri başka yerlerdir. Onunda kuralları var ve bu kurallara uygun olarak o merak yerine getirilebilir. Ancak kalabalıklar içinde bunun yapılması doğru değildir. Özellikle muhtar arkadaşlarımıza, halkımızın bilinçlendirilmesi noktasında büyük görevler düşmektedir.”
Cengiz MUHZİROĞLU