Bengü Türk TV’de yayınlanan Çuvaldız İğne programına katılan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “Şu anda merkez nüfusumuz son sayımla birlikte 124 bin oldu. Fakat Kastamonu’nun genel nüfusunda değişen pek bir şey yok. Ne yazık ki, bu da Türkiye’nin genel sorunlarından bir tanesi iç göç. Ne yazık ki köylerimiz git gide boşalıyor. Köylerden ilçe merkezlerine ve kent merkezine çok sayıda yerleşen oluyor. Tabii ki bu kanayan yaramız. Bununla ilgili çözüm önerilerinin mutlaka getirilmesi lazım” dedi.
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Bengü Türk TV’de yayınlanan Çuvaldız İğne programına katılarak, çalışmaları ve Kastamonu hakkında bilgi verdi.
Kastamonu’nun Milli Mücadele gösterdiği özveriye değinerek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “Kastamonu o dönemin şartlarında Milli Mücadelenin olmazsa olmaz şehirlerinden biriydi. Öyle ki, köydeki bütün erler şehit olduğu için Dere köyümüzün ismi Ersizlerdere olarak değiştirilmiştir. Kastamonu,şehitler diyarıdır, evliyalar diyarıdır. Üsküdar’a kadar bizim tapumuzdaydı. Belki görünürde nüfusumuz az ama bizim manevi büyüklüğümüz, özgül ağırlığımız çok fazla. Şu anda merkez nüfusumuz son sayımla birlikte 124 bin oldu. Fakat Kastamonu’nun genel nüfusunda değişen pek bir şey yok. Ne yazık ki, bu da Türkiye’nin genel sorunlarından bir tanesi iç göç. Ne yazık ki köylerimiz git gide boşalıyor. Köylerden ilçe merkezlerine ve kent merkezine çok sayıda yerleşen oluyor. Tabii ki bu kanayan yaramız. Bununla ilgili çözüm önerilerinin mutlaka getirilmesi lazım. Köydeki gençlerimize kız vermiyorlar. Bu sosyal bir problemimiz. Mutlaka çözümü noktasında da bir şeyler yapılması lazım. Üretmemiz lazım, toprakla barışmamız lazım. Benim içim kan ağlıyor. Köyde kalan nüfusumuz yaşlı nüfus ve onların bile gelip, marketten yumurta almasına ve köylere ekmek servisi yapılmasına baktıkça çok üzülüyorum. Tarlalar düzgün ekilmiyor. Tarım artık çok fazla rağbet gören bir sektör olmaktan artık çıktı. Dolayısıyla üretmeden ziyadesiyle tüketiyoruz. Bizim bir an önce milletçe toprağımızla barışmamız şart” dedi.
Kastamonu’nun önceliğinin turizm olduğunu söyleyen Vidinlioğlu, şunları söyledi:
“Hemen hemen her kültürün Kastamonu’da yeri var. Özellikle yemek kültürümüz çok zengin. Atalık tohumumuz siyezden, Taşköprü sarımsağına kadar tutun da, Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği pastırmamıza kadar çok değişik ürünlerimiz var. Siyezin anavatanı Kastamonu’dur. 13 tane Coğrafi İşaret aldığımız ürünlerimiz var. Başvuru yaptıklarımızda tescillenince Türkiye genelinde 3’üncü sıraya yükseliyoruz. Kastamonu’yu ön plana çıkaran özelliklerinden birisi de konaklarıdır. Kastamonu’da 40 odalı konağımız var. 900’ün üzerinde çok büyük konaklarımız var. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Nasrullah Meydanı ile Kale arasını kentsel dönüşüm alanı olarak ilan etti. Biz Bakanlığımıza evraklarımız teslim ettik. Oradaki tarihi dokuyu tamamen ortaya çıkaracağız. Eski Belediye binamızın yıkılması lazım. Orası yıkıldığında çok büyük bir alan ortaya çıkacak. Şehir zaten alanları ile nefes aldığı yerlerle şehir olur. Şehirde derinliği hissettirmeniz lazım. Bu engellerinde ortadan kalkması lazım. Acem Hanı’da Gastronomi Merkezimiz olacak. Bunlar olmazsa olmaz yapılacak işlerimiz. Tarihi konağımızın ortaya muhakkak çıkması lazım. Tarihi dokuyu gün yüzünü çıkarmamız lazım. Açık hava müzesi gibiyiz. Restore edilen konaklarımız var. Onları muhakkak turizme kazandırmamız lazım. Bu konuda pansiyon tarzı işletmelere ihtiyacımız var. Kastamonu’da turizm adına her şey var. Anadolu’nun en yüce dağlarından bir tanesi Ilgaz, Kastamonu’ya yarım saat. Orada daha yeni Yurduntepe Kayak Merkezi’ni açtık. 4 bin 500 metre uzunluğunda bir pist. Batı Karadeniz’in en büyük, Türkiye’nin en büyük 3’üncü kayak pisti. Kayak severlerin hayran kaldığı bir pist. En uzun deniz kıyısı olan ildir Kastamonu. Deniz turizmimiz var. Bakir bölgelerimiz var. Hala doğal haliyle. Kanyonlar bölgemiz var. 3 tane kanyon yan yana. Dünya’nın en büyük 2’nci kanyonu Valla Kanyonu Kastamonu’da. Yanı başlarında da Ilıca Şelalesi var. Görülmesi değer bir güzellik. Yayla bünyesi çok güzel. 3 tane Milli Parkı bünyesinde bulunduran tek il. Eski Paflagonya’nın başkentidir. Pompeipolis Antik Kenti var. İnanç turizmimiz var. Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli ilimizde meftun. Zaten Anadolu’nun 4 manevi kutbundan 1’isi olarak kabul edilir. Turizmin bütün sektörlerinde Kastamonu var. Bugüne kadar tanıtımda eksikliğimiz olmuş. Kastamonu’yu bütün Türkiye tanıtacağız.”
BEYEDİYE’NİN ÇALIŞMALARI
2019 yılında mali plan çerçevesinde hareket ettiklerini de söyleyen Başkan Vidinlioğlu; “Türkiye’de 3’üncü Şehit Öğretmenler Parkı’nı yaptık. Çocuklarımız için yeni bahçeleri yaptık. Budamış Mahallesi ile ilgili altyapı, üst yapı çalışmalarına başladık. Orası için İller Bankası’na 10 milyon TL’lik kredi başvurusunda bulunduk. Karaçomak Deresi’nin Budamış Mahallesi’nde kalan kısmının ıslahı için DSİ nezdinde girişimlerimiz oldu. Güneş Enerjisi Panelleri Projemiz onaylandı. Elektriğimizin yüzde 30’unu biz üreteceğiz. Şehre su pompalayan eski pompaları akıllı pompalarla değiştireceğiz. İhtiyaç halinde pompalayacak. Mevcut pompaların harcadığı aylık 250 bin TL idi. Akıllı pompalarla bu masraf 125 bin TL’ye düşecek. O pompamızda onay aşamasında. Kuzeykent Mahallesi’ne de bir itfaiye birimi projelendirdik. Akıllı şehirler çerçevesinde çalışmalarımız olacak. Enerjiyi daha dikkatli kullanmamız lazım. Şehrin 2 noktasına elektrikli araçlar için şarj istasyonu kuracağız. Akıllı şehre hazırlık yapıyoruz. Atık Su Projemiz 1994 yılında startı verilen bir projeydi. Bu projenin işini hızlandırdık. AB ihalesini kendi yapıyor. 1-1,5 ay önce ihalesi yapıldı. Nisan ayı içerisinde temel atma töreni yapılacak. 27 ay içerisinde de anahtar teslim edilecek. Yaklaşık 120 milyon TL’lik bir yatırım. Bunu hayata geçirdiğim için çok mutluyum. Türk Dünyası Günleri’mize devam ediyoruz. Bu sene de çok daha görkemlisini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
TARIMSAL ÜRETİM
Pancar ekiminin artmasını beklediğini vurgulayan Başkan Vidinlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz önce kaybediyoruz. Sonra aramanın peşine düşüyoruz. Kendir kanser olmayan tek bitki. 50 bin çeşit üründe kullanabilirsiniz. Hammaddesi kendir olan asfalt 100 yıl dayanıklı. Kendirden yapılan halatın dayanıklıyı 45 yıl. Bu Hint Keneviri değil. Biz halkımız Hint Kenevirini çağrıştırmasın diye kendir demiş. Çünkü bunun kenevirle ilgisi yok. Bizim 2 tane fabrikamız vardı. Birisi Sümerbank, diğeri SEKA. Önce Sümerbank gitti. SEKA’da kendirden kağıt üretilirdi. O da sonra elden çıktı. Şimdi kendir öyle bir ürün ki, kurşun geçirmez yelek yaparsınız. Gıda takviyesi olarak kullanılır. Havayı diğer bitkilere oranlara en az 50 kat temizliyor. İlaç sanayinde kullanılıyor. Şampuan yapılıyor. Ekenlerde bunun özelliklerini çok fazla bilmiyordu. Kendir ne yazık ki yıllardır ekilmiyor. Çok zahmetlidir. Yan sanayide kullanılabilen bir üründür. Bu konuda müteşebbisler sesleniyorum. Kendirle ilgili her türlü yatırıma biz Kastamonu olarak açığız. Ben Belediye Başkanı olarak her türlü yardımın içinde olacağıma söz veriyorum. Yeter ki bu işte yol alalım. Çünkü bu çok endüstriyel bir bitki. Olmazsa olmaz bir bitki. Bunu da mutlaka kullanmamız lazım. Bu konuda özellikle tarımla uğraşan köylülerimizin kafasındaki soru işaretini ortadan kaldırmak lazım. Bunun içinde bir süre ihtiyacımız var. Tohum biriktirmemiz lazım. Tohum biriktirdiğimizde daha çok alana kendir ekebileceğiz. Bu konuda da müteşebbis olacaklarında yatırımlarını bir an önce yapmalılarken, yol alalım” dedi.
ŞEFFAF BELEDİYECİLİK
Şeffaf belediyecilik yaptıklarını vurgulayan Başkan Vidinlioğlu, şunları söyledi:
“Gençlerimiz ve kadınlarımız için meslek edindirme kurslarına başlayacağız. Belediye bünyesinde bir ahşap birimi kurmayı planlıyoruz. Böylelikle konaklarımızı daha kolay ve ucuz restore etmeyi planlıyoruz. El sanatları ürünlerimizde Kastamonu’yu anlatmamız lazım. Bu yönde de çalışmalarımızı başlattık. Kastamonu’nun mührünü vurmanız lazım. Pazarlamada da yardımcı olacağız. Temizlik, çocuk bakıcı gibi eleman arayanlar ile iş arayanları biz belediye olarak bir araya getireceğiz. Çalışanlarında sigortalarını belediye olarak biz yapacağız. Oyuncak Kütüphanesi yapacağız. Çocuklar birlikte oynamasını öğrensinler. Beraber oyun oynama alışkanlığı edinsinler. Paylaşmasını bilmeyen bir nesil yetişmesin. Bütün kaygım bu. Gençlerimizin mutlaka Çanakkale’yi, Erzurum’u, İstiklal Yolu’nu, Sivas’ı, Samsun’u görmesi lazım. Gençlerimiz bu duyguları yaşaması için bu tarz gezilere götüreceğiz. Cumhuriyetin ne şartlarda kurulduğunu muhakkak görmeleri lazım.” CM