Vali Yaşar Karadeniz, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda düzenlenen toplantı sonundaki konuşmasında, otobüs kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin uluslararası standart niteliğinde olduğunu vurguladı.
Karadeniz, “Bu tedbirler yıllardır tüm dünyada yaşanmış olan tecrübeler sonucu, büyük bir çoğunluğu uluslar arası standart olarak belirlenmiş tedbirlerdir. Dolayısıyla bunları ne kadar duyarsak, trafik kazalarını o kadar azaltmış oluruz. Duymamak için kendimizi haklı gösterecek ne kadar mazeret bulursak da trafik kazalarında o kadar can ve mal kayıplarını da artırmış oluruz. Onun için bu işin mazereti yok” dedi.
Otobüs kazalarının önlenmesine yönelik toplantı düzenlendi.
Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, trafik güvenliğinin sağlanması, trafik kazaları ve sonucunda meydana gelen kayıpların önlenmesi amacıyla şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde yaşanılan sorunların çözümü ele alındı. Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Albay Mücahit Avkıran, Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Bahçacıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tiryakioğlu ile otobüs firmalarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yaşar Karadeniz şunları söyledi:
“Daha önce yolcu taşımacılığı ve toplu taşımacılık sektörü ile ilgili, trafik kazalarının azaltılmasına yönelik bir toplantı yapmıştık. İçişleri Bakanlığımızdan 19 Şubat 2020 tarihinde gelen genelge ile bugün yine tüm Türkiye’de, otobüslerle yapılan şehir içi veya şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla bir toplantı yapılıyor. Bu toplantıda, -yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirler, kış şartlarına uygun lastik kullanımı, şoförlerin; yol, hava, trafik durumunun gerektirdiği şartlara uygun hızla seyretmeleri ve hız ihlali yapmamaları, mevzuatın öngördüğü sayıda şoförü aracında bulundurmaları, kazaların temel nedeni olan yorgun ve uykusuz araç kullanmanın önlenmesi, firmaların sık sık şoför değiştirmemesi, çalışma sürelerinin kaydının tutulması, seyahat süresince şoförün, yolcuların emniyet kemeri takmaları ve bu yönde araç içinde gerekli uyarıların, kontrollerin yenilenmesi, sürücü seçiminde titiz davranılması, uzun yol deneyimi ve güvenli sürüş bilgisine sahip şoförlerin çalıştırılması, firmalarca sefer öncesinde veya haftada bir kez otobüslerin ve şoförlerin yeterliliklerinin kontrol edilmesi, trafik güvenliğine yönelik kontrollerin aksatılmadan yapılması, terminallerde ve güzergâh üzerlerinde araçların park yaparak; ışık, park vb. donanım ekipmanlarının denetlenmesi, belirlenen alanlar dışında yolcu bindirme-indirme yapılmaması, otobüs yangınlarının nedenleri ve alınabilecek önleyici tedbirler- gibi ana başlıklar altında toplanmış durumunda. Bununla ilgili İl Emniyet Müdürlüğümüz bir sunum hazırladı. Bu sunumları alacağız ve daha sonra sizlerin görüşlerini alarak toplantımıza devam edeceğiz.”
ÖZDEMİR’DEN SUNUM
Vali Yaşar Karadeniz’in açılış konuşmasının ardından Kastamonu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Suat Özdemir, otobüs kazalarının önlenmesi için alınması gereken tedbirleri sıralayan bir sunum yaptı.
Özdemir, otobüs yangınlarına değinerek; şehirlerarası taşımacılık yapan otobüslerde sıcak servis için kullanılan donanımın bakımsızlıktan ya da mevcut donanıma uygun olmadığından dolayı yangınlara sebebiyet verdiğini ve bundan dolayı bazı firmaların sıcak servis hizmetini kaldırdığını, devam eden firmalarında bu donamın bakımını ve kontrollerini sıklıkla yapması gerektiğini söyledi.
Vali Yaşar Karadeniz, toplantının son bölümünde ise şunları söyledi:
“Önceki toplantıda da söylemiş olabilirim ama burada da tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum. Tüm bunlar ‘Bugün şurada oturup, şu tedbirleri alalım’ diyerek alınmış tedbirler değil. Bu tedbirler yıllardır tüm dünyada yaşanmış olan tecrübeler sonucu, büyük bir çoğunluğu uluslar arası standart olarak belirlenmiş tedbirlerdir. Dolayısıyla bunları ne kadar duyarsak, trafik kazalarını o kadar azaltmış oluruz. Duymamak için kendimizi haklı gösterecek ne kadar mazeret bulursak da trafik kazalarında o kadar can ve mal kayıplarını da artırmış oluruz. Onun için bu işin mazereti yok. Kuşkusuz, dört veya altı tekerin üstüne binip yolda giderken, yeni modeller yıllar içinde geliştikçe- insanlar sanki evinin koltuğunda gidermişçesine yolculuk yapıyor, ama bir kaza olduğunda o konforun dört ya da altı teker üstünde olduğunu anlıyoruz. Fakat bunu, o kaza olmadan anlamak ve ona göre tedbirli yolculuk yapmak hepimizin ortak sorumluluğudur.” CM