- Genç Veteriner Hekim Emre Kabaşabanoğlu’nun hobi olarak başlayan çalışmaları kendisini farklı bir kulvara, mobilya üretimine taşıdı.
- Her yıl Ahşap Fuarı’nda dile getirilen “özgün tasarıma sahip markalaşma” gerekliliği vurgusuna cevap veren Mony Wood, kısa sürede önemli yol kat etti.
- Kabaşabanoğlu’nun geçen yıl başında kurduğu ve tesise dönüşmeye başlamış atölyesinde üretmeye başladığı masif mobilyalar yurtiçi ve yurtdışında rağbet görüyor.
Aslında her şey genç Veteriner Hekim Emre Kabaşabanoğlu’nun evi için satın aldığı mobilyaları kendisinin de yapabileceğini düşünmesiyle birlikte başlamış gözüküyor.
Elinin yatkın olduğu, bir hobi olarak hayatında yer tutan çalışmaları geliştirmesine yol açan bu düşüncenin sonucunda kendisini mobilya üretiminde bulmuş olan Emre Kabaşabanoğlu’nun Toptancılar Sitesi’ndeki “tesisindeyiz”.
Bir yanda kimini kendisinin tasarlayıp yaptırdığı makinelerde mobilya parçaları kesilip biçiliyor, bir yanda bunların boya-vernik işleri, bir yanda ürünlerde kullanılan metallerin kaynak işleri, diğer bir yanda da siparişlerin paketleme işleri yapılıyor. Markanın maskot kedisi Moni’nin bizi karşıladığı sergi salonunu da içeren idari bölümde ise siparişler değerlendiriliyor.
“Ustabaşı” olarak üretim sürecinin içerisinde bulunmayı tercih eden Emre Kabaşabanoğlu ile imzasını attığı “Mony Wood” markasını konuşuyoruz.
Vali Erdoğan Bektaş’ın, ahşap diyarı Kastamonu’nun bu alanda söz sahibi olabilmesi amacıyla başlattığı Ahşap Fuarı’nın ilkinden itibaren bugüne kadar gelmiş hepsinde dile getirilen “özgün tasarıma sahip markalaşma” vurgusuna verilmiş bir cevap olarak sektörde boy veriyor Mony Wood.
Son yıllarda ülkemizde de büyük rağbet gören masif mobilya üzerine üretim yaptıklarını, kendi tasarımları olan ürünleri web siteleri üzerinden satmaya başladıklarını, hemen sonrasında gelen teklifler üzerine yurtiçinde İstanbul ve yurtdışında da Belçika’daki bir satış noktasında tüketiciyle buluşturduklarını söylüyor Kabaşabanoğlu.
“Ya Kastamonu içi satışlar?” diye soruyoruz, bir temenniyi de içeren şu cevabı veriyor: “Kastamonumuz içinden de sipariş aldığımız oluyor elbette. Bu siparişlerin büyükkentlerden aldığımız siparişlerle yarışır hale gelmesi bize şevk verir…”
- ••
Bu noktada “masif ahşap” ve “masif mobilya”nın ne anlama geldiğini kısaca hatırlatmakta yarar var. Bunu monywood.com adresindeki sitesinde bizim için yapmış zaten Kabaşabanoğlu…
Masif ahşabı şöyle özetlemiş: Masif ahşap; sunta, kontrplak veya fiber levha gibi kimyasal işlemlerden geçmiş ahşap ürünlerinin aksine, ağacın doğal şekilde işlenmesi ile elde edilir. Ağacın tomruktan biçilip kurutma işleminden geçtikten sonra ya da bir kurutma işleminden geçmeden kullanılan doğal halidir. Ağacın yapısı mekanik veya kimyasal işlemlerle bozulmadan doğal olarak muhafaza edilir, herhangi bir kaplama işlemi yapılmaz.
Bu malzemeyi kullanarak ürettikleri masif mobilya ile ilgili ise şu açıklamada bulunmuş: Masif ahşap mobilyalar; mdf, sunta veya kontrplak benzeri malzemeden imal edilmiş mobilyaların aksine çizilmelere, lekelere, su hasarlarına karşı yüksek dirence sahiptir ve çok daha uzun ömürlüdür. Masif ahşap üretimi ekolojik olarak da doğaya daha saygılıdır, üretim aşaması tamamen doğaldır. Mdf, sunta gibi malzemelerin üretimi sırasında kullanılan kimyasal ve ağır metaller, yüksek enerji tüketimi ve bu malzemelerin masif ahşaptan daha kısa ömürlü olmaları, masif ahşap mobilyaları daha sürdürülebilir kılar…
Burada Mony Wood ürünlerinde kullanılan malzemenin Kastamonu ormanlarından elde edilmiş ürünler olduğunu, özellikle de Masruf damgalı gürgenin tercih edildiğini belirtmekte yarar var.
Emre Kabaşabanoğlu’nun yaptığı işi en değerli kılan şey ise kuşkusuz ki işin tasarım boyutu. Bir markayı marka yapan özgün tasarım, Mony Wood’un en değerli yanı.
“Ürün gamımızı daha da genişletmeyi planlıyoruz” diyor Emre Kabaşabanoğlu, aksesuara yönelik ürünler bu planın parçalarından biri.
Mony Wood, Kastamonu’nun ahşapta hedeflediği noktaya ulaşması konusunda, tek tek olduğu gibi mobilyacılıkta bilinen tüm takımları da içeren bir ürün koleksiyonuyla çıktığı yolda kısa sürede kat ettiği mesafeyle umut veriyor.
Birbirinden estetik, birbirinden özgün ürünler, ahşap dostluğu kuran özelliğiyle insanı kendisine çekiyor.
Kastamonu’da ahşabın, insanı tahsil gördüğü uzmanlık alanından bile koparıp alabilecek ölçüde hücrelerine kadar işleyen bir çekim gücü olduğunun canlı kanıtı Veteriner Hekim Emre Kabaşabanoğlu.
2019’da onun kaptanlığında demir alanve “özgün tasarıma sahip mobilya markası” olaraksektör okyanusunda Kastamonu bayrağını dalgalandırmaya başlayanMony Wood gemisinin yolu açık, limanı bol, çizdiği rota yeni markalara rehber olsun.
CEM İLDEN