Türkiye genelinde yaygınlık gösterme eğilimindeki şap hastalığı Tosya ve Taşköprü ilçelerimizde de görüldü ve buralardaki hayvan pazarları kapatıldı. Ayrıca bu ilçelere hayvan giriş çıkışları da yasaklandı.
Bu arada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önceki gün yaptığı açıklamada şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüs tespit edildiğini ancak panik yapacak bir durum olmadığını söyledi.
Türkiye genelinde yaygınlık gösterme eğilimindeki şap hastalığı Tosya ve Taşköprü ilçelerimizde de görüldü ve buralardaki hayvan pazarları kapatıldı. Ayrıca bu ilçelere hayvan giriş çıkışları da yasaklandı.
Bu arada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önceki gün yaptığı açıklamada şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüs tespit edildiğini söyledi.
Çelik, “Şap hastalığı ile ilgili yeni tip virüs tespit edildi. Paniklik bir durum yok. Virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi ve illere sevk edildi” açıklamasını yaptı.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise, Türkiye’de şap hastalığının görüldüğü bölgelerde hayvanların derhal kesilmesi, kesilen hayvanların yakılması ya da gömülmesi gerektiğini belirtti. Yetkin bu yolla diğer bölgelere sıçramasının engelleneceğini savundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, düzenlediği basın toplantısında, şap hastalığına ilişkin yeni tip virüs tespit edildiğini belirterek, “29 Eylül’den bugüne kadar (hastalığın tespit edildiği) mihrak sayısı 217’ye ulaştı. Bakanlığımız bu konu ile ilgili birimlerimiz yoğun bir çalışma gösterdiler, bu mihrak sayısının 117’si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda. Bununla ilgili de tarım il müdürlerimiz devreye girdi. Dolayısıyla paniklik bir durum yok” dedi.
Yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandığına işaret eden Çelik, “Yeni tip virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi ve bütün illere sevk edildi” dedi.
Aşı üretim çalışmalarının devam edeceğinin altını çizen Çelik, mücadelenin sadece hastalık olan yerlerde değil, bütün Türkiye’de gerçekleştirileceğini, ancak öncelikle bu lokalize alanlar üzerinde yoğunluk arz ettiğini belirtti.
Çelik, bu aşılama faaliyetlerinin normalde ilkbahar ve sonbaharda gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Elde edilen veriler çerçevesinde yeni virüse karşı ilkbaharı beklemeden aralık ayında tüm yurt sathında bu aşılama faaliyetlerine başladık. Şu ana kadar ‘A’, ‘O’ ve ‘Asya 1’ tipi virüslere karşı aşılarımız mevcut ama bu yeni virüs ‘Nepal A’ tipi bir virüs dolayısıyla 4 virüs söz konusu. Mevcut şu anda üretilen aşının bu 4 virüse karşı bağışıklık ve direnci artıran 4’lü bir karma aşı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu hastalık bizim ülkenin dışında da birçok ülkede yaygınlaşmaya başladığı için FAO’nun Avrupa Şap Komisyonu var. Bu komisyon tarafından Türkiye’nin elde ettiği bu aşı ile ilgili şu an itibarıyla 5 milyon doz talepte bulunulmuş durumda. O ülkelerde de bu virüsün yok edilmesi ile ilgili yoğun bir şekilde katkımızı sunacağız.”
(Haber Servisi ve İHA)