- Gastronomi Festivali KASTROFEST’e gösterilen yoğun ilgi, Kastamonuluların “ortak ilgi”de buluşacakları etkinliklere olan açlığını gösterdi.Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, festivalin ikinci günü, her yaştan, her kesimden Kastamonuluların akınına uğradı.
- Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “İlimiz için geç kalmış bir festival, ama başlamış olduk. Kalabalığı ve gösterilen ilgiyi de görünce doğru bir iş yaptığımızı gördük. Her taraf tıklım tıklım dolu.Kastamonu mutfağı her defasında ilk üç mutfak içerisinde de sayılıyor. Biz bunu bugüne kadar çok fazla kullanamadık. Ama bundan sonra çok daha aktif çalışarak aradaki mesafeyi kapatmak için bu tarz organizasyonlara çok daha fazla ağırlık vereceğiz” dedi.
- Festivalin ana sponsoru Reis Gıda‘nın sahibi Mehmet Reis ise “Dünya, geleneksel mutfağın ve yöresel ürünlerin farkına vardı. Mutfak mirasının değeri yeniden tam olarak anlaşıldı. Bu festival ilimizin çıtasını daha da yükseğe taşıyacak. Bizde elimizden gelen gayret, çaba ve desteği göstereceğiz” diye konuştu. Katılımın beklenenin üzerinde olduğunu belirten Vedat Tek’in Müdürü İlknur Aynan, festivale 10 bin civarında ziyaretçinin geldiğini açıkladı.
CENGİZ MUHZİROĞLU
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi tarafından Kastamonu Valiliği himayesinde, Kastamonu Belediyesi desteğiyle “Geleceğe Saygı, Geleceğe Miras” temasıyla ilk kez düzenlenen Kastamonu Gastronomi Festivali KASTOROFEST, Kastamonuluların “ortak ilgi”de buluşup ortak heyecan yaşayacakları etkinliklere olan açlığını gösterir biçimde başlayıp sona erdi. Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, festivalin ikinci günü, her yaştan, her kesimden Kastamonuluların akınına uğradı.
Festival boyunca konferanslar ve söyleşiler düzenlendi. Kastamonulu kadınlar ve genç şefleriki ayrı noktada düzenlenen yarışmalarda lezzet yarıştırdı. Dereceye girenlere katılım ve teşekkür belgeleri ve hediyeler verildi. Workshoplardaki yemek yapımları da büyük ilgi topladı. Festival alanında açılan çok sayıda stantta yerel ürün ve tatlarsergilenip satışa sunuldu.
Reis Gıda’nın ana sponsoru, Tiryakiler firmasının da mutfak sponsoru olduğu festivalde ünlü şefler MicheleEsposito, Danilo Zanna, Hazar Amani, ve Sahrap Soysal da sahne de şovları ve gösterileri ile katılımcılara güzel anlar yaşatırken yaptıkları yemekler ve sıcak diyaloglarıyla gönüllere taht kurdular. Festivalin sunuculuğunu yapan Elif Korkmazel’de sunumu ve performansı ile katılımcılar tarafından alkışlandı.
Festivalin büyük katılıma sahne olan, her yaş ve kesimden Kastamonuluların akın ettiği ikinci gününde İnebolu Belediyesi Heyamola ekibi de gösteri sundu. Gösteriyi seyreden Reis Gıda’nın sahibi, İnebolulu hemşerimiz Mehmet Reis İnebolu’da 2-3 sene ben de Heyamola ekibinde gösterisi yapmıştım” dedi.
Kastamonu’da kültür ve turizm açısından kalıcı, işlevsel projelere imza atan eski valilerimizden Enis Yeter’in de aralarında olduğu konuklar Kasaba Köyü Çivisiz camiyi, İsmailbey Külliyesini, Taşbaskıcıyı, Nasrullah Meydanını, Münire Medresesini, Siyez Evini, Şadıbey Çiftliğini, Kastamonu Pazar yerini, helvehaneyi, İksir Çiftliğini, İzbeli Çiftliği’ni ziyaret ettiler. İzbeli Çiftliğinde konuklara kenevir tarlası gezdirilip kenevir çekimi gösterildi.
Festivalin finalinde hemşerimiz TRT Sanatçısı Onur Eren Demir sahne alıp renkli görüntüleri müziğiyle zenginleştirdi.
Galip Vidinlioğlu
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu yemek yarışması ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu alandaki çalışmaları desteklemeyi sürdüreceklerini kaydederken şunları söyledi:
“Gastronomi anlamında ilk defa bu festivalimizi gerçekleştiriyoruz. İlimiz için geç kalmış bir festival, ama başlamış olduk. Kalabalığı ve gösterilen ilgiyi de görünce doğru bir iş yaptığımızı gördük. Her taraf tıklım tıklım dolu. Kastamonu hem şehir olarak kadim şehirlerimizden bir tanesi hem de yemek kültürü açısından Türkiye’nin önde gelen illerinde bir tanesi, bunu değişik platformlarda bu işin duayenleri ve gurmeleri dile getiriyorlar. Kastamonu mutfağı her defasında ilk üç mutfak içerisinde de sayılıyor. Biz bunu bugüne kadar çok fazla kullanamadık. Ama bundan sonra çok daha aktif çalışarak aradaki eksiği kapatmak istiyoruz.
Bu konuda bizim kardeş illerimiz, ama aynı zamanda gastronomi konusunda rakip illerimiz çok ciddi mesafeler aldılar. Bizde bu aradaki mesafeyi kapatmak için bundan sonrasında bu tarz organizasyonlara çok daha fazla ağırlık vereceğiz. Hem Kastamonu özelinde çok fazla bu işi yapacağız,hem de bundan sonra bu tarz organizasyonlarda Kastamonu mutfağını tanıtmak için her etkinlikte ilimiz adına her yerde de bulunmak istiyoruz.
Coğrafi işaretli ürün sayımızda her geçen gün artıyor. En son belediye olarak, tiridin patenti için süresi içinde müracaatını yaptık; önümüzdeki günlerde de almış olacağız. Coğrafi işaretli ürün patenti için müracaat ettiğimiz ürünler yanı sıra müracaat edeceğimiz de o kadar çok ürün var ki, bunlar içinde müracaatlarımızı yapacağız. Kastamonu bu ürünleri konusunda çok zengin, patentli ürünlerimiz içinde de ilk üç il içindeyiz. Zirveyi zorlama konusunda da patent alabileceğimiz çok ürün var. Bizim yöresel lezzetlerimizi mutlaka ve mutlaka daha planda tutmamız daha çok tanıtımını yapmamız gerekiyor. Bu anlamdaki bir fuarı da ilk defa düzenliyoruz. İlk defa olmasından dolayı ufak tefek eksikliklerimiz olabilir, ama çok kısa sürede Kastamonu mutfağını tüm Türkiye tanıyacak. Festivalimizin gerçekleşmesinde emeği ve katkısı geçen tüm herkese ve katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum.”
Mehmet Reis
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı festival ana sponsoru Mehmet Reis festivalin ikinci gününde yemek yarışmaları öncesinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Geleneğe saygı, geleceğe miras temasıyla ilk kez düzenlediğimiz Gastronomi festivali başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. İlimizde 38 çorba, 51 ekmek ve 812 çeşit yemek adı ve tarifi belirlenmiştir. Sarımsak ve siyezimiz başta olmak üzere doğal ve organik çok sayıda ürünilimizde yetişmektedir. Bugün dünya, geleneksel mutfağın ve yöresel ürünlerin farkına vardı. Mutfak mirasının değeri yeniden tam olarak anlaşıldı. Bu festival ilimizin çıtasını daha da yükseğe taşıyacak. Bizde elimizden gelen gayret, çaba ve desteği göstereceğiz. Festivalin yapılmasında büyük emek ve katkıları olan Kastamonu Valiliğine, Belediye Başkanlığına, ilçe belediyelerine, Kastamonu İnisiyatifi gönüllülerine, emeği ve katkısı geçen tüm herkese teşekkür ediyor, bundan sonra da başarılı çalışmaların devamını diliyorum.”
İlknur Aynan
Festivale ev sahipliği yapan ve organizasyonda önemli katkısı olan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Sorumlusu İlknur Aynan da görüşlerini şu cümlelerle ifade etti:
“Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen festival dolu dolu geçti. Sanat merkezi olarak gastronomi festivaline ev sahipliği yapmaktan dolayı da büyük mutluluk duyduk. Ünlü şefler Danilo Zanna, Hazar Amani, İtalyan MicheleEsposito gibi isimler festivale büyük katkı sağladı. Kastamonu’nun yöresel yemekleri yapılırken bir yandan da yarışmaları yapıldı. Bunların hepsi birbirinden güzel görsel şölenlere dönüştü. Katılım beklenenin üzerinde oldu. Etkinliklerle bütün Kastamonuluların beğenisi kazanıldı. Festivale 10 bin civarında ziyaretçinin geldi. Kastamonu’nun ilçelerinden ve esnafın katılımlarıyla güzel bir şölen ve katılım da gerçekleşti, emeği ve katkısı geçenlere de teşekkür ediyorum”.
YEMEK YARIŞMALARI DERECEYE GİRENLER
Gastronomi Festivali Kastrofest’te il merkezi ve ilçelerden gelen Kastamonulu kadınların mutfak hünerlerini sergiledikleri yemek yarışmasına 60 kişi katıldı.
Yarışma kategorilerine göre ilk üç dereceyi alanlar ve yemekleri şöyle:
Zeytinyağlılar
- Necmiye Çöloğlu / Çullu yaprak sarması
- Elif Orhan / Dağ menekşeli yaprak sarması
- Nevin Tahtacı / Yaprak sarma
Hamur işleri
- Bilge Kaya / Banduma
- Şermin Muhziroğlu ve Nihal Cengiz / Küre mantısı
- Fahriye Kocaer / Seydiler mantısı
Çorbalar
- Nebiye Şentürk / Kara çorba
- Döne Salcı / Kızılcık çorba
- Ülkü Damgacıoğlu / Bulamaç çorbası
Tatlılar
- Nermin Başak / Kadıboğan tatlısı
- Hülya Kesercioğlu (Tırtıl baklavası), Nuran Şenoğlu (Kastamonu baklavası) ve Nimet Sarıoğlu (Kadıboğan tatlısı)
- Feray Yanık / Su muhallebisi
Ana yemekler,
- Nurdan Önder Sinsi / Karahaber(etli yaprak dolması)
- Makbule Sezer / Kuzu biryanı
- Feray Yanık (Soğan Dolması), Münevver Ertuğran (Babak saçalaması)
Pilavlar
- Ayfer Çırakoğlu / Mercimek pirinçli pastırmalı pilav
- Makbule Sezer / Ekşili pilav
- Hikmet Nur Çiftçi/ Karışık ala pilav
—————————————–
EKİP YARIŞMALARI
Festival alanı ana sahnesinde üçerli gruplar halinde 2 ayrı bölümde gerçekleştirilen yarışmaların dereceye girenleri ve yemekleri şöyle:
BİRİNCİ YARIŞMA
- Gökhan Aktepe, Bilal Çetin ve Sima Nur Babür / Siyah sarımsaklı, pestilli, marina etli siyez bulgur pilavı
- Şevval Bilur, Sevim Akyün ve Betül Yüksel / Bonfile erik pestili
- Esin Çınar, Şevval Aksoy ve Sultan Dikili / Sarımsak soslu siyez
İKİNCİ YARIŞMA
- Büşra Göktaş, Mukaddes Nur Peker ve Meltem Aydın / Cevizli, pestilli tavuk sarması
- Ceyda Göksu, Berat Öztürk ve Kubilay Söküt/ Kanlıca mantarlı tavuk dolması
- Umut Tarhan Arkun, Selin Kökçınar ve Merve Küçükgüzel / Pilav eşliğinde mantar