- Kastamonu Genç Girişimciler Derneği (KASGEG) tarafından organize edilen “KASGEG Belediye Başkan Adaylarına Soruyor” adlı programın ilk konuğu Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan adayı Tahsin Babaş oldu.
- Gençlerin sorularını yanıtlayan Başkan Tahsin Babaş, Belediye Meclisi adaylarının yüzde 20’sinin gençlerden oluşacağını söyledi. Tekrar seçildiği takdirde yeni dönemde Kastamonuluları üretime dayalı bir belediyecilik beklediğini ifade eden Tahsin Babaş, KASGEG’in talebi olan Girişimcilik ve Dijitalleşme Müdürlüğü’nün kurulması noktasında da çalışma yapacağına dair söz verdi.
Kastamonu Genç Girişimciler Derneği (KAGEG) tarafından düzenlenen “KASGEG Belediye Başkan Adaylarına Soruyor” adlı programın ilk konuğu Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan adayı Tahsin Babaş oldu.
Uğurlu Konakları’nda düzenlenen programa AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Musa Kalafat, KASGEG üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
KASGEG Şube Başkanı Av. Özgür Ergülenoğlu’nun açılış konuşmasının ardından KASGEG Genel Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu da dernekleri hakkında bilgi verdi.
Küçükşabanoğlu, “Kurumsal kimliğiyle her partiye eşit olan bir derneğiz. Kastamonu için hayalleri olan bir derneğiz. Kastamonu için yeni şeylerin söylenmesi gerektiğine inanan bir derneğiz. Bunlardan biri girişimcilik, diğeri dijitalleşmedir. Girişimciliğe belediyelerin önem vermesi lazım. Girişimcilik işsizliğin panzehridir. Dijitalleşmeden bahseden bir dünya içerisindeyiz. Onun içinde Kastamonu adına yeni şeylerin söylenmesi gerekiyor. Gençlerimiz gelecek için ne kadar hazırlıklı? Belediyenin çalışmaları bunun için çok önemlidir. KASGEG olarak Girişimcilik ve Dijitalleşme Müdürlüğü’nün kurulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Akabinde programda soru cevap bölümüne geçildi. Kendini tanıtarak sözlerine başlayan Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Tahsin Babaş, “Geleceğe ayak uydurmak lazım. Ben işimi hep severek yaptım. Heyecanımı hiç yitirmedim. Aynı heyecanla çalışmalarımı sürdürüyorum. Bu süre zarfından iyi bir belediyecilik yaptım. Benim bütün hayatım belediyecilik” dedi.
Sokak sağlıklaştırma çalışmalarına yönelik sorulara cevap veren Başkan Babaş, “2018 yılında 300 tane evi sokak sağlıklaştırma kapsamında yaptık. Önümüzdeki günlerde Saylav ve Şamlıoğlu sokaklarında sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak. Ayrıca ilimizde 800 tane rezerv konutları yapılacak. Koruma alanı olarak belirlenen alanda uygun olmayan yapıları değiştireceğiz. Buradaki vatandaşlarımızı rezerv konutlarına taşıyacağız. Tek tek vatandaşlarımızla görüşüp, anlaşıyoruz. 2019 yılında sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında bin tane evde çalışma yapılacak. Binaların statiğini tamamen ayağa kaldırıyoruz. Yapılan konaklara da fonksiyon kazandırmak önemli. İlerleyen dönemlerde de binaların iç kısım onarımlarını da ekleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki dönem Kastamonuluları üretime dayalı bir belediyecilik beklediğini söyleyen Başkan Babaş, “Sivil Toplum Kuruluşları bizim için çok önemli. Onlarla bir toplantı gerçekleştirdik. Yaptıklarımızı, yapmadıklarımızı ve yapılması gerekenleri sorduk. Onların görüşleri bundan sonra yapacağım çalışmalara da ışık tuttu. Dernekler içinde bir merkez oluşturacağız. Bunun içinde çalışmalara başladık. Eski belediye binasına STK’ları yerleştiriyoruz. Orayı ilerleyen süreçte STK Merkezi haline getireceğiz. Fikir birlikteliği çok önemli. Bundan dolayı STK Konseyi kuracağız. STK Konseyi Kastamonu için kesin gerekli. Ayrıca STK Ödülleri de düzenleyeceğiz. Onların teşvik edilmesi bakımından bu önemli. Kısa vadede gerçekleştireceğimiz çalışmalar bunlar. Altyapısını oluşturmamız lazım” diye konuştu.
Belediye Meclisi üyelerinin en az yüzde 20’sinin gençlerden oluşacağını vurgulayan Başkan Babaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Altyapı çalışmaları belediyelerin misyonudur. Altyapıyla ilgili olarak birçok proje yapıyoruz. Bu bizim misyonumuz. Kırık Barajı bizim eserimizdir. Kastamonu’nun yüzyıllık su ihtiyacını karşılayacak bir proje. Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’ni 2008 yılından beri takip ediyorum. Bu yıl Avrupa Birliği Delegasyonu’ndan onay çıktı. 1-2 ay içerisinde ihaleye çıkacak. Yüzde 85’i hibe. Altyapıdaki eksiklerimizi de kısa zamanda bitirmeyi planladık. Ulaşım konusunda da sorunu çözmek için hem yerelde hem de genelde program uygulamak lazım. İlimizde 75 binin üzerinde 37 plakalı araç var. Diğer plakalı araçları saymıyorum. Trafik sorununu çözmek için önce algıyı düzeltmek lazım. Bunun için çalışmalar yapacağız. Toplu taşımayı ilimizde daha aktif hale getireceğiz. Halk otobüslerinde ciddi manada iyileştirmeler yapacağız. Özellikle kartlı sisteme geçeceğiz. Bunu daha önceden uygulayacaktık ama Bakanlık Türkiye genelinde tek tip kart uygulama kararı aldı. Yakın zamanda bu uygulama başlayacak. Türkiye’nin her yerinde tek bir kartla toplu taşıma araçlarından faydalanacaksınız. Halk otobüsü sürücülerimize de eğitimler vereceğiz. Ayrıca ilimizde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak lazım. Bu doğrultuda çalışmalara başlamıştık. Bu çalışmayı daha da genişleteceğiz. Bisiklet parkı çoğaltacağız. Tosya yolunda bisiklet yolu hazırladık. Daha önce Doğu ve Batı Bulvarı Projesi’ni açıklamıştım. Batı Bulvarı konusunda çalışmalarım devam ediyor. Kamulaştırmalarımızın bir kısmını tamamladık. Kefeli’nin altından 355 metrelik bir tünelle geçilmesi planlanıyordu, planlar ve projeler bitti. Onun içinde kamulaştırmaları tamamladık. Ancak güzergahın 25 metre genişletilmesi için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Onun için hemen yapılacak bir çalışma değil. Doğu Bulvarı üzerinde de çalışmalarımız var. Bunları da hızla gerçekleştirmemiz lazım. Çünkü yollarımız, sokaklarımız dar. Arabamız çok fazla. Yaklaşık 2 bin 500 araçlık otoparkımız var ama yeterli olmadığı yerler var. Onları da hızlı bir şekilde yapmak lazım. Ayrıca battı çıktı şeklinde kavşaklarda düzenledik. Bunları bir an önce hayata geçireceğiz” diyerek bilgi verdi.
Kastamonu’nun marka şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Tahsin Babaş, “2018 yılı Kastamonu için en iyi yıl olarak geçti. 2018 yılında 2 milyon kişi Kastamonu’yu ziyaret etti. Ayrıca 2018 yılında göç alan bir şehir haline geldik. Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamız açısından önemli bir yıl olduğunu düşünüyorum. Kastamonu’yu devamlı olarak tanıttık. Almanya’da düzenlenen fuara dahi katıldık. 81 il içerinde Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanın teklif edilmesi önemliydi. Genel ile yereli birleştirmemiz bu unvanın bize verilmesinde etkendir. Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının bize verilmesi Kastamonu’nun bir marka şehir olduğunun en büyük kanıtıdır. Dünya Kültür Miras Listesi’ne ve Yaratıcı Şehirler Listesi’ne girmek için UNESCO’ya başvurularımızı yaptık. Kastamonu’yu güzel bir logo ile temsil etmeye ihtiyacımız var. STK’lar ile bir araya gelerek bir logo belirlenmesi lazım. Kastamonu’nun ihracatı 2018 yılında 3,5 kat arttı. Kastamonu gelişiyor. Bir yer göç almaya başladıysa, karnesi olumludur” şeklinde konuştu.
Kastamonu’ya modern bir tiyatro salonu yapılıp, yapılmayacağı yönünde soruyu da cevaplayan Başkan Babaş, “Belediyemiz ile Kültür Bakanlığımız bir proje hazırladı. Programa dahil edildi. Modern çağa uygun bir proje hazırlandı. Çok donanımlı bir Kültür Merkezi yapılacak. Bin 135 kişilik bir tiyatro salonu yer alacak. Sanat kültürü olan bir iliz. Tiyatro kursları da düzenleyeceğiz” dedi.
Girişimciliğin önünün açılması gerektiğini belirten Başkan Babaş; “Dijitalleşmenin ve girişimciliğin önünde hiçbir engel olmasını istemem. Kastamonu’da her imkanı bulmanız lazım. Çalışmaları da Kastamonu’ya uygun olarak yapmak lazım. Akıllı Kentleri oluşturmak lazım. AK Parti konseptinde de bunlar deklare ediliyor. Cumhurbaşkanımız bunu açıkladı” diye konuştu.
KastaMall’ın açılması ile birlikte Olukbaşı bölgesinin hareketlilik kazanacağını söyleyen Başkan Babaş, “Eski devlet hastanesinin yerine 250 yataklı Rehabilitasyon Merkezi yapılacak. Programa girdi. O bölgeyi hareketlendirecektir. Stadyum ile ilgili çalışmalarımız var. Tribünlerin kapasitesini 12 bine çıkartacağız. Güneykent ile ilgilide çalışmalarımız başladı. Orayı da çok güzel bir şekilde kullanıma açacağız. Budamış bölgesinde de 18 uygulaması tamamlandı. Oradaki eksik fonksiyonları da kısa sürede yapacağız. Ayrıca Şeyhoğlu Konağı’nı ihale ediyoruz. Orayı da çok güzel bir butik otele çevireceğiz. Merkezdeki pazar yerimizde de tadilat çalışmalarımızı yapacağız” diyerek bilgi verdi.
Eğitime belediye olarak çok önem verdiklerini vurgulayan Başkan Babaş; “Eğitim alanında çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Daha çok yapılması gereken çalışmalarda var. Eğitim almak isteyenlere destek oluyoruz. Liseli gençlerimizin deneme sınavları belediyemiz tarafından gerçekleştirildi. Milli Eğitim ile yürütülen ortak projelerin hep içinde oldum, olmaya da devam edeceğim. Yetenekli Çocuklar Akademisi’ni oluşturacağız. Yetenekli çocukları toplayıp, eksikliklerini destekleyeceğiz. Eğitim ile ilgili olarak Kastamonu Kampları gerçekleştireceğim. Eğitimle ilgili olarak her semtte Akıllı Çocuk Parkları oluşturacağız” ifadelerini kullandı.
Kastamonu’nun il içinde ve il dışında her kesime tanıtılması gerektiğini vurgulayan Başkan Babaş; “Bu doğrultuda Ecdadın İzinden Turları Projesi’ni gerçekleştireceğiz. Her yaştan her kesime ilimizi tanıtmayı hedefliyoruz. Engelsiz Yaşam Merkeziyle ile ilgili olarak epey yol aldık. 2019 yılında Kuzeykent’te yapılmasını hedefliyoruz. Bugüne kadar üreterek yatırımlarımızı yaptık. İyi projelerimize de hükümetimizden destek geldi. Kuzeykent’te yapmayı planladığımız Vadi Park Projesi’ni Millet Bahçesi Projesi’ni çevirdik. Gençlerle ilgili olarak da Genç Lider Akademisi’ni hayata geçireceğiz” dedi.
Kastamonu’da istihdama yönelik çalışmalara değinen Başkan Babaş, “Kastamonu kamuda çalışma isteği çok fazla. OSB bitti. Yenisi için çalışmalara başlandı. Kastamonu’da hangi alanda çalışacağımızı iyi tespit etmek lazım. İstihdama yönelik çalışmaları hızlı bir şekilde yapmak lazım. Kariyere göre iş çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Belediye Başkan Tahsin Babaş, teleferiğin güzergahı hakkında yapılan eleştirilere de değinerek; “Biz bu projeye Turhan bey zamanında başlamıştık. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nda 3 defa görüşüldü ve duayenler tarafından bu proje onaylandı. Bu direkler, bu sistem demonte bir sistem. Yani kalıcı bir sistem değil. Kalıcı bir yapıt olsa bunu eleştirmek doğru. Fakat demonte sistemler, belli bir ömürleri var. Daha sonra alınıp, sökülüyor. Onun yanında biz turizmi daha da canlandırmak, bu kültürel zenginliklerimizi insanlarımıza daha iyi sunmak için yapılan bir proje. Doğal dokuyu zorlayan bir özelliği yok. Öyle olsaydı zaten Anıtlar Kurulu bu işe izin vermezdi. Bu işi ilk etapta zaten tartıştık. Böyle bir eleştiri ne bir sivil toplumdan ne Kastamonu’dan gelmedi. Fakat şu süreçte siyaset bu konularda biraz acımasız. Ben doğru olan her şeyin yanındayım. Cevabını veremeyeceğim hiçbir şey yok. Avrupa’nın birçok şehrinde bu sistem var” şeklinde cevap verdi.
Tahsin Babaş son olarak; “Ben belediyeci vasfımı bırakmak istemiyorum. Bununla başladım ve devam ediyorum. Hizmet için hizmet edilebilecek her görevde de yer alırım” dedi.
Programın sonunda katılımlarından dolayı KASGEG Genel Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu tarafından Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Tahsin Babaş’a plaket takdim edildi.Ayrıca programda Başkan Babaş, Girişimcilik ve Dijitalleşme Müdürlüğü’nün kurulması noktasında çalışma yapacağına dair söz verdi.