- CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Germeç’te dün kurulan Sarımsak Pazarı’nda üreticinin sorunlarını dinledi. Devletin üreticiye fiyat garantisi vermesi gerektiğini söyleyen Baltacı, “Geçen yıl 70 kuruş ancak eden sarımsak bugün 18 lira. Bu böyle olmaz. Rakamlar arasında uçurum var. Sarımsak üreticisi adeta kumar oynuyor. Sarımsak üreticisinin yüzünün gülmesi için devletin mutlaka fiyat garantisi vermesi lazım” dedi.
- Baltacı, “Pazarda birçok üretici ile görüştük. Tohumluk ayırdığı sarımsağını satan üretici var. Biriken borçlarını kapatmak isteyen üretici tohumluk sarımsağını da paraya dönüştürmeye çalışıyor. Böylece üretici Çin ya da İran tohumuna mahkum kalıyor ve yerel çeşitlilik her geçen yıl yok oluyor. Devlet politikası olarak müdahale edilmeği sürece yerli tarım yerini sarımsakta da ithale bırakacak” diye konuştu.
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Taşköprü’nün Alatarla ve çevre köylerinde üretilen sarımsağın Türkiye’ye satıldığı Germeç Sarımsak Pazarı’nı ziyaret etti.
İl Başkanı Hikmet Erbilgin, Taşköprü İlçe Başkanı Özkan Keskin ve Taşköprü Belediye Başkan Adayı Ahmet Kesim ile birlikte pazarda üreticilerle bir araya gelen Milletvekili Baltacı üreticilerin sorunlarını dinledi.
DEVLET SARIMSAĞA FİYAT GARANTİSİ VERMELİ
Taşköprülü sarımsak üreticisinin hak ettiği kazancı elde etmesi ve Taşköprü sarımsağı üretiminin sürdürülebilir olması için devletin sarımsak üreticisine fiyat garantisi vermesi gerektiğini belirten Milletvekili Hasan Baltacı, “Hatırlanacağı gibi sarımsak üreticimiz geçen yıl ürettiği sarımsağı satamayınca Gökırmak’a döktü. 7 liradan satışa çıkan sarımsağın fiyatı 70 kuruşa kadar düştü. Hal böyle olunca bir çok üretici sarımsağı para etmediği için yeniden ekmedi, bu yıl rekolte düştü. Bugün pazarda sarımsağın fiyatı 18 lira. Sarımsak üreticisinin yüzü gülüyor. Ancak birçok üretici geçen yılın zararını telafi etmeye çalışıyor. Geçen yıl 70 kuruş ancak eden sarımsak bugün 18 lira. Bu böyle olmaz. Rakamlar arasında uçurum var. Sarımsak üreticisi adeta kumar oynuyor. Sarımsak üreticisinin yüzünün gülmesi için devletin mutlaka fiyat garantisi vermesi lazım. Germeç’te ki Ahmet amca yastığa başını koyduğunda sarımsağını satabilecek miyim satamayacak mıyım bunu düşünmemeli. Taşköprü sarımsağını kuşatan en büyük tehlike satış fiyatındaki bu tutarsızlıktır.” diye konuştu.
“DEVLET MÜDAHALE ETMEZSE YERLİ
TOHUM YERİNİ İTHALE BIRAKACAK”
Birçok sarımsak üreticisinin borçlarını ödemek için bugün tohumluk için ayırdığı sarımsağını da satmaya mecbur kaldığını belirten Milletvekili Baltacı, “Pazarda birçok üretici ile görüştük. Tohumluk ayırdığı sarımsağını satan üretici var. Biriken borçlarını kapatmak isteyen üretici tohumluk sarımsağını da paraya dönüştürmeye çalışıyor. Böyle olunca üretici Çin ya da İran tohumu ekmeye mahkum kalıyor. Bu sarımsaklar tozlaşma yoluyla diğer sarımsakları da olumsuz etkiliyor ve yerel çeşitlilik her geçen yıl yok oluyor. Devlet politikası olarak müdahale edilmeği sürece yerli tarım her geçen gün yerini sarımsakta da ithale bırakacak” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİ DESTEKLEME OLARAK ALDIĞINI
VERGİ OLARAK MİSLİYLE GERİ ÖDÜYOR
İktidarın tarım sektörüne 2019 yılı için ayırdığı destekleme miktarını 16,1 milyar lira olarak açıkladığını hatırlatan Milletvekili Baltacı, ancak son 1 yılda yüzde yüz artan girdi maliyetleri nedeniyle bu desteklemelerin üretime yansımadığının altını çizdi.
Çiftçinin bugüne kadar destekleme olarak aldığını vergi olarak geri ödediğini, 2019 yılında da alacağı desteklemeleri vergi olarak misliyle geri ödemek zorunda kalacağını vurgulayan Milletvekili Baltacı, “Türkiye’de tarım artık itme noktasında. Son 1 yılda gübre fiyatlarındaki artış yüzde 100’ün üzerinde. 2018’de bir önceki yıla göre, tahıl ve diğer bitkisel ürün üretimi yüzde 5.8 azalarak 68.4 milyon tondan 64.4 milyon tona geriledi. Buğday üretimi yüzde 7 azalarak 20 milyon ton, arpa üretimi yüzde 1.4 azalarak 7 milyon tona geriledi. Gıda enflasyonu ise aylık bazda yüzde 1,08 artarken, yıllık bazda yüzde 25,11 olarak gerçekleşti. Soğan fiyatı son 1 yılda yüzde 185 artarak zam şampiyonu oldu. Patates yüzde 79, un fiyatı yüzde 34’ün üzerinde arttı. Tüm bu fiyat artışlarında farklı etkenler var ama hepsinin ortak noktası plansız üretim, girdi maliyetlerinin hızla yükselmesi, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ve çiftçinin motivasyonunu kaybetmesiyle üretimden çıktığı için bozulan arz talep dengesidir. Tarım sektörüne 2019 yılında ayrılan destekleme miktarı 16,1 milyar TL olarak açıklandı. Tıpkı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu desteklemelerin ne kadarı doğrudan çiftçinin üretimine ve gelirine yansıyacak, kırsaldaki yatırımlara etkisi ne olacak bekleyecek ve göreceğiz. Çünkü hep bugüne kadar çiftçi destekleme olarak aldığını vergi olarak geri ödedi, 2019 yılında da misliyle geri ödemeye devam edecek.” dedi.