Kamu kurum yetkilileri, kamu kurumunun toplantı salonunda, kamu kurumlarının idarecisi başkanlığında, beyaz örtülü masalarda toplandılar, Kastamonu ekonomisine can vermek derdiyle kafa yordular…
Sosyalist bir devlette yaşadığımız için bu işler kamuya düşüyor haliyle.
Fotoğraflara bakınca aralara serpişmiş özel sektör temsilcilerini görmek kışın açan kardelene rastlamış izlenimi veriyor, yadırgıyor insan, sosyalist devletlerde pek görülmez çünkü, glasnost evresine ilerledik demek…
Devletlular başrolde. özel sektör figüran.
Kravatlı masa başı idarecileri orman işçiliği, çiftçilik, tornacılık, helvacılık misali özel sektör kuruluşlarının dertlerini silecek reçeteler yazmaya soyunduklarına göre sahadaki emekçilere de bürokrasinin dertlerine çözüm önerileri geliştirmek düşer…
Toplanmalı atölyelerde ahşap ustaları misal liselerdeki şiddetin önüne geçmek için devletin yapması gerekenleri konuşmalı, makamlara liyakat sahibi idarecilerin oturma şartlarını düzenlemek çiftçilere düşüyor örneğin. Kamu binalarının temizlik problemlerine de torna ustaları karar versin artık. Sağlıktaki kördüğümü orman köylüsü çözsün.
Ekonomi toplantısının evvel oturumlarında komisyonlar kurulmuştu, raporlarını yazmışlar şimdi, pek güzel noktalara değindikleri ifade ediliyor…
Devlet kafasıyla ekonomimiz kurtulacak.
Not 1: Kastamonu’da ekonomiye dair komisyon raporları görüşülürken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Ekonomiden Sorumlu Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami Maddah ve braberindeki kalabalık heyet kapı komşumuz Çorum’da bir holdinge ait altın rafinerisini ziyaret etmekteydi…
Maddah, “Ben o kadar rafineri gezdim, ileri teknolojiye sahip ilk kez burayı gördüm. Altın madeni sektöründe ve tarım alanı gibi sektörlerdeki işbirliğini geliştireceğiz” dedi.
Çorum’da liman, demiryolu, havalimanı yok…
Özel sektör var ama.
Çorum ile Kastamonu arasındaki fark bu…
Biz de toplantı, onlarda icraat.
Not 2: Memleketin ekonomisi namına sahici birkaç haber daha paylaşayım…
Sahada neler olup bittiğini anlamak açısından.
Önceki gün karara bağlandı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu yıl sıfır gümrük vergisi ile yurtdışından 1 milyon ton buğday, 700’er bin ton arpa ve mısır, 100 bin ton kuru baklagil, 100 bin ton pirinç ithal edecek. Yüzde 49.5 olan kuru soğanın gümrük vergisi 28 Şubat’a kadar sıfırlandı, ithalat yapılacak. 31 Mayıs tarihine kadar sıfır gümrük vergisi ile 25 bin ton domates konservesi ithal edilecek, salça fabrikalarının kullanması için.
Ekonomi bu halde…
Elin kuru soğanına, arpasına, domatesine muhtacız.
************************
Cenazeye niyet, hayat kurtarmaya kısmet
Cenazenin kabre defnedilmesine katılmak için eski devlet hastanesinin üst kısmındaki mezarlık bölgesine gidiyorduk, beraberimizdeki hekim arkadaşımızın dikkatini çekti, park ettik arabamızı, hekim arkadaşımız kucağında yavru bir kedi ile geri döndü…
“Donmak üzere” dedi.
Mezarlığın hemen bitişiğindeki Kastamonu Belediyesi Hayvan Barınağı’na vardık, kediyi yetkililere temsil ettik, acil servis odasına yatırdılar, derhal serum bağlandı, müşahede altına alındı…
Cenaze töreninden sonra ziyaret ettiğimizde gözünü açmıştı kedi.
Kedi niçin donar?…
Aç kaldığı için donar. Kış aylarında kedi 6 saatten fazla aç kalırsa ölüyor, köpek 17 saat dayanabiliyor. Kış aylarında kedilerin, özellikle yavru kedilerin yiyecek bulamaları çok zor, bu konuda duyarlı olmak insanlık vazifesi. Görmesem inanmazdım, kedi gitti gidiyordu, hekim arkadaşımızın dikkati olmasa.
Can candır…
Sağol arkadaş ve Hayvan Barınağı yetkilileri.
- ••
Not: Kastamonu Belediyesi Hayvan Barınağı’na yarın devam ederiz…
İlginç bir dünya.