TKDK’ye IPARD II 3. Çağrı kapsamında başvurusu yapılan projelerden 24’ü onaylandı. Yüzde 55 hibe ile desteklenecek bu 24 projenin 13 tanesi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması; 8 tanesi arıcılık; 2 tanesi kırsal turizm; 1 tanesi ise makine parkı sektörlerinden oluşuyor.
24 proje ile sözleşme imzalayacaklarını açıklayan TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, “4,5 Milyon TL yatırım tutarına sahip 24 projemiz için başvuru sahiplerine 2 milyon TL hibe ödeyeceğiz. Bu projeler için en kısa sürede sözleşme imzalamayı planlıyoruz” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü’ne IPARD II 3. Çağrı kapsamında başvurusu yapılan projelerden 24’ü onaylandı ve sözleşme hazırlıkları başladı.
Yüzde 55 hibe ile desteklenecek bu 24 projenin 13 tanesi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması; 8 tanesi arıcılık; 2 tanesi kırsal turizm; 1 tanesi ise makine parkı sektörlerinden oluşuyor.
24 proje ile sözleşme imzalayacaklarını açıklayan TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, “4,5 Milyon TL yatırım tutarına sahip 24 projemiz için başvuru sahiplerine 2 milyon TL hibe ödeyeceğiz. Bu projeler için en kısa sürede sözleşme imzalamayı planlıyoruz” dedi.
Sözleşme imzalamaya hak kazanan bu projelerin Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri kapsamındaki sektörleri içerdiğini de aktaran Ahmet Kuyulu, projelerin ilçe ve sektör dağılımları hakkında ise şunları söyledi:
“Araç ilçesinde 1 adet arıcılık projesi, Azdavay ilçesinde 1 adet arıcılık projesi, Bozkurt ilçesinde 2 adet arıcılık projesi, Daday ilçesinde 1 adet kuşburnu ve 1 adet çemen yetiştiriciliği projesi, İhsangazi ilçesinde 1 adet makine-ekipman parkı projesi, İnebolu ilçesinde 2 adet arıcılık projesi ve 1 adet konaklama tesisi projesi, Pınarbaşı ilçesinde 1 adet konaklama tesisi projesi, Taşköprü ilçesinde 7 adet sarımsak yetiştiriciliği projesi ve 1 adet sarımsak işleme tesisi projesi, Merkez ilçede ise 3 adet çemen üretimi ve 2 adet arıcılık projesi şeklindedir. Bu projelerden İnebolu’da ve Pınarbaşı’nda desteklenmeye hak kazanan konaklama tesisleri turizm potansiyeli çok yüksek olan ve konaklama tesisi ihtiyacı olan ilimizde diğer yatırımcılara örnek olacaktır. Ayrıca Taşköprü’deki sarımsak işleme tesisi ilimizde üretilen sarımsağın katma değerini daha da arttıracaktır. Gerçekleşecek olan bütün projeler Kastamonu’ya değer katacaktır.”
İncelemesi devam eden projeler hakkında da bilgi veren Ahmet Kuyulu, “Kurum merkezine göndermiş olduğumuz 6,95 milyon TL yatırım tutarı olan 3 adet büyükbaş besi hayvancılığı ve 1 adet büyükbaş süt hayvancılığı projelerinin inceleme süreci devam etmektedir. İlerleyen dönemlerde de büyükbaş, küçükbaş hayvan et ve süt üretim tesislerine; kanatlı hayvan üretim tesislerine; et, süt, meyve sebze, su ürünleri işleme tesislerine; bitkisel üretim, kırsal turizm, arıcılık, el sanatları, katma değerli ürünler, yenilenebilir enerji, makine parkları ve su ürünleri sektörlerinde yapılacak projeleri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Onaylanan 24 proje sahibine hayırlı olsun dileklerini de sunan Kuyulu, “Bizim öncelikli hedef kitlemiz üreticilerimiz ve küçük yatırımcılarımızdır. Özellikle kırsal alanda yaşayan üreticilerimizin de daha modern ortamlarda, daha modern ekipmanlarla üretim yapmasını ve Avrupa Birliği standartlarında işletmelere sahip olmasını istiyoruz. Bu yatırımların ilimize hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu.