- Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2014-2018 yılları arasında toplam 144 bin 674 adet meyve fidanını üreticilere proje karşılığında dağıttı. Bu fidanların takibini yapılan denetimlerle gerçekleştirdiklerini söyleyen İl Müdürü Osman Yaman, “Çiftçilerimizden isteğimiz; bakabilecekleri kadar meyve fidanı dikmeleri. Aksi halde, kurutulan her fidanın vebali büyüktür. Atalarımızın da dediği gibi ‘bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur’” diye konuştu.
Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2014-2018 yılları arasında oluşturulan meyve bahçeleri, uzman personel tarafından kontrolden geçiriliyor.
2014 yılında 29 bin 550, 2015 yılında 68 bin 820, 2016 yılında 15 bin 720, 2017 yılında 16 bin 254 ve 2018 yılında 14 bin 330 adet olmak üzere toplam 144 bin 674 adet meyve fidanı Kastamonu merkez ve 19 ilçede üreticilere teslim edilmişti. Yine ayrıca 2017-2018 yılları arasında 150 bin çilek fidesi ile de bahçe oluşturulmuştu.
İl ve ilçe müdürlükleri tarafından yıllık olarak kontrolleri ve takibi yapılan bahçelerde; projeli olarak teslim edilen fidanların üreticilerce, tavsiye edilen sıra arası ve üzeri mesafede dikiminin ve bakımlarının yapılıp yapılmadığı, ilkbahar geç donlarından etkilenme durumları, yabancı ot mücadelesi, ağaçlarda hastalık ve zararlı durumu, budama, sulama, çapalama gibi kriterlere bakılıyor.
Bu incelemeler neticesinde toplanan veriler ışığında hem üreticilerin projeli olarak aldıkları fidanları amacına uygun olarak değerlendirip değerlendirmedikleri, hem de projenin başarı durumu ve sonrasında yapılacak projelerde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ile ilgili fikirler elde ediliyor.
Kontrol işlemleri esnasında bahçelerde karşılaşılan üreticilere; görülen eksiklikler, bakım, besleme, budama ve zirai mücadele ile ilgili teknik bilgiler verilmekte, üreticilerin soruları cevaplanarak ilave talep ve görüşleri de alınıyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman, “İlimizde meyve ziraatı eskiden olduğu gibi, şimdi de başarılı bir şekilde yapılmaktadır. İlimizde son zamanlarda asma (üzüm) fidanı dikimleri hız kazandı. Özellikle Tosya ve Hanönü ilçelerimiz üzüm yetiştiriciliği için çok uygun. Çilek yetiştiriciliği konusunda da başarılı çalışmalarımız devam etmektedir. Çiftçilerimizden isteğimiz; bakabilecekleri kadar meyve fidanı dikmeleri. Aksi halde, kurutulan her fidanın vebali büyüktür. Atalarımız ne güzel söylemişler; ‘bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur’ diye. İlimizde; büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile arıcılığın yanında, daha fazla meyve ve sebze bahçeleri kurulması temennisiyle, tüm üreticilerimize bol kazançlar diliyorum” dedi. (Haber Servisi)