- Türkiye’nin önde gelen ağır sanayi ve ticaret kuruluşlarından İÇDAŞ’a (Çelik, Tersane, Liman İşletmesi, Enerji, Turizm ve Sigortacılık alanlarında) bağlı sanayi kuruluşlarından Çanakkale Biga’da faaliyet gösteren İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş.nin Yönetim Kurulu Başkanı Cide kökenli iş insanı Hacı Necati Aslan (d. 1937 İstanbul) 12 Mart 2018 Pazartesi günü İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşlılığa bağlı çoklu organ yetmezliği sonucu hayata gözlerini yumdu. Cenazesi, 13 Mart 2018 Salı günü Kasımpaşa Büyükpiyalepaşa Camisi’nde kılınan öğle ve cenaze namazlarının ardından Beşiktaş’taki Ulus Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanında toprağa verildi.
Ailenin Türkiye ekonomisine hizmetleri hakkında daha önce ağabeyim Özdemir Tan’la birlikte kaleme aldığımız Gurur Kaynağımız Kastamonulular adlı biyografi ansiklopedimizin IX. cildinde (Ankara 2013), kardeşi Bayram Yusuf Aslan’ın biyografisini verirken bir nebze anlatmıştık (s. 124).
Hacı Necati Aslan’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabır diler, acılarını paylaşırken ailenin hizmetlerini kısaca hatırlatmak istiyoruz.
Ailenin büyüğü Koca Mustafa Bey, gemi tamir işlerinde çalışmak üzere 1880’li yıllarda Cide’den İstanbul’a gelir. Haliç kıyısında Hasköy’e yerleşen Mustafa Bey’in üç oğlu doğar. Tacettin, Necati ve Bayram Yusuf. Aile, gemi tamir işlerinden kazandığı sermaye ile 1954 yılında demir döküm ve makine alanına girer ve 1961’de ilk haddehaneyi işletmeye başlar. İşletme, kısa zamanda İstanbul Çelik Demir İzabe Sanayi A.Ş.’ye dönüşür (1969). 1970 yılından itibaren inşaat çeliği ve alaşımlı çelik üreten İÇDAŞ, bugün üretim kapasitesiyle Türkiye’nin 2. büyük çelik üreticisidir. İstanbul Sanayi Odası (İSO) kayıtlarına göre 2014 yılında Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 6. sırada yer alan İÇDAŞ’ın 10.000’e yakın çalışanı bulunmaktadır. Çok sayıda ödüle sahiptir. Türkiye’nin çelik alanında diğer büyük kuruluşu Tosyalı Holding de Tosyalı bir aile tarafından kurulmuştur. Kısacası, demir çelik üretiminde Kastamonu özel sektörde başı çekmektedir.
İÇDAŞ, sanayi üretimindeki sorumluluğunun yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde de görev alarak, devlet ve milletimize hizmetlerini sürdürmektedir. Üç hayırsever kardeşin, gerçekleşmesinde görev aldıkları sosyal sorumluluk projelerinden bir bölümü şunlardır:
- İstanbul Bağcılar’da 32 dersliklli, 1200 öğrenci kapasiteli İlköğretim Okulu (2006).
- Çanakkale Biga’da 16 derslikli Endüstri Meslek Lisesi (2008).
- Çanakkale Biga Kemer köyünde 8 derslikli İlköğretim Okulu (2008).
- İÇDAŞ Spor Kulübü marifetiyle yelken ve yüzme sporlarımıza destek.
- Çanakkale Bayan Voleybol Takımı ile Karabiga İÇDAŞ Futbol Takımına sponsorluk.
- Troia/Truva, Assos, Smintheion ve Parion arkeolojik kazılarına sponsorluk.
- 270 orta ve yüksek öğretim öğrencisine burs.
- Şirket yönetim alanındaki yüksek öğrenim kurumlarına kütüphane, laboratuvar ve toplantı salonu yaptırma.
Görüldüğü gibi Cide kökenli Aslan ailesi Çanakkale ve İstanbul’da mucizeler yaratmıştır. Kastamonu ili ne yazık ki bu potansiyeli kullanamamış, belki de varlığından bile haberdar olmamıştır. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi bile İÇDAŞ’dan yararlanmıştır. Demek ki istemesini, yol ve yordamıyla bilmek gerek…
Hacı Necati Aslan’la ilgili ölüm, başsağlığı ilanlarından Yönetim Kurulu üyesi Adnan Aslan adında bir oğlunun bulunduğunu öğreniyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet dilerken başta oğlu Adnan ve kardeşleri Tacettin ve Bayram Yusuf Aslan olmak üzere Aslan ailesine tekrar taziyelerimizi sunuyoruz. Mekânı cennet olsun!