UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın tarih ve kültürel çalışmalarıyla ilgili kayda değer işler yapıldığını belirtti. Oğuz, Kastamonu’nun da yaratıcı şehirler ağında yer alabileceğini söyledi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, TÜRKSOY Genel Sekteri Düsen Kaseinov ve beraberindeki heyet, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından değerlendirmede bulunan UNESÇCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Kastamonu’dan övgüyle bahsederek, Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın yaptığı ve devam eden çalışmalarını şehir adına çok önemli olduğunu kaydetti.
Kastamonu’nun tarihi ve kültürü olduğu kadar doğal miras noktasında da büyük bir zenginliğe sahip olduğunu belirten Oğuz, “Küre ve Ilgaz dağları bu noktada çok önemli. Kastamonu’nun el sanatları ve gastronomisi de çok önemli. Bu bakımdan UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağında yerini alabilir” dedi.
Oğuz, şunları söyledi: “Kastamonu Belediyesi kültürel mirasın korunması bakımından önemli projelere adım atmış ve büyük bir bölümünü tamamlamış. Yeni projelerinde çalışmalarını hızla sürdürüyor olduğunu görmek memnuniyet verici. Ayrıca Kastamonu’nun tarihi dokusunu oluşturan konakların restorasyonu ve amacına uygun şekilde kuşaktan kuşağa aktarımına yönelik dikkati de not edilmesi gerekli. Kastamonu ayrıca 21’inci yüz yılın kenti olarak kendi içerisinde gelişimini sürdürüyor. Gönlümüz bu gelişimin sürmesiyle kültürel dokunun korunması arasındaki ilişki. Belediye bunun farkında olması bizler için çok önemli. Bu konuda gösterilen hassasiyetleri kayda değer buluyoruz.”
“Yaratıcı şehirler listesinde yerini alabilir”
Kastamonu’nun yaratıcı şehirler listesinde yer alabileceğini belirten Oğuz, “Kastamonu il olarak doğal miras bakımından son derece zengin. Küre ve Ilgaz dağları bu noktada çok önemli. Kastamonu’nun el sanatları ve gastronomisi de çok önemli. Bu bakımdan UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağında yerini alabilir. Kastamonu Belediyesi’nin ve Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti olma bilinciyle önümüzdeki süreçte eksiklikleri daha hızlı tamamlayıp motivasyonunu arttırarak önemli bir kültür ve doğa destinasyonu sağlayacaktır. Bunun için engelleyici hiçbir neden yok. Türk Dünyası Kültür Başkenti rüzgarı da Kastamonu’nun bu noktadaki yelkenini şişirecektir. Dünya Kültür Miras Listesi’ne Kastamonu bölge bölge sunulmasını uygun olacaktır. Kastamonu’da potansiyel ve bu doğrultuda yapılar var. Bunlar belirli bölgelerde yoğun ve istenilen seviyede. Örneğin kale ve çevresi gibi Ayrıca Kastamonu güvenilirliğiyle, havasıyla, suyuyla, ulaşım kolaylığıyla, değerleriyle, doğasıyla, müzeleriyle ve lezzetleriyle bir destinasyon, kültür aktarım alanı olma potansiyeline çok sahip. Kastamonu değerlerini nasıl, hangi hikayeyle sunacağına karar vermesi gerekmektedir. Bu da uzmanlık alanı ve çalışma isteyen bir konu. Bunun da kısa bir zamanda tamamlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.
“Kastamonu’yu dünya kentleriyle yarışır hale getirmek istiyoruz”
Geçmişte yapılan yanlışlıkları gidermek adına hızlı ve hummalı bir çalışma başlattıklarını ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu’nun kurtuluşunun tarihi ve kültüründe saklı olduğunu yineledi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz’a Kastamonu’ya göstermiş olduğu ilgiden ötürü teşekkür eden Başkan Babaş, şunları kaydetti: “İnşallah en kısa zamanda hedefimiz olan Dünya Kültür Miras Listesi’ne ve UNESCO Yaratıcı Şehirler ağına adımızı yazdıracağız. Bunun için hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak tanıtım noktasında önemli bir avantaj yakaladığımız düşüncesindeyim. Önümüzdeki süreçte atacağımız her adımın şehrimizin gelişimine ve değerlerinin tanınmasına önemli katkı sağlayacağı kanısındayım” ifadelerini kullandı.