İl Genel Meclisi’nin (İGM) önceki günkü oturumunda İl Özel İdaresi’nin 2017 yılı faaliyet raporu görüşüldü.
Faaliyet raporunu Meclis’e Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan sundu. Vali Yaşar Karadeniz’in de yer aldığı toplantıda Zafer Karahasan, hedeflerin üzerine çıktıkları bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.
Az kaynakla çok iş yaptıklarını da söyleyen Zafer Karahasan, “2017 yılında bütçe üzerinden performansımız yüzde 94 olarak gerçekleşti. 94 milyon lira ile 130 milyon liralık iş yaptık” dedi.
Sadece ikinci kat asfalt planlamasında geride kaldıklarını belirten Zafer Karahasan, 383 kilometre planlarken 333 kilometre ancak yapabildiklerini söyledi.
Zafer Karahasan, Meclis’teki konuşmasında şunları ifade etti:
“Yıllardır belirlediğimiz bir misyonumuz var. Biz kurulduktan bu yana bu misyonla devam ediyoruz. Bölgenin önemli bir şehriyiz. Dünya kenti Kastamonu olma yolunda hizmet verme vizyonu var. Bizimde vizyonumuz kendi bölgemizde dünya şehri olma vizyonudur. Bu vizyonda büyük yatırımlar gerçekleştirdik. 51 Özel İdaresi’nin içerisinde de her açıdan ilk üçte olan bir Özel İdare’yiz. Bu Kastamonu’nun ne kadar önemli bir şehir olduğunun en somut örneğidir. 2017 yılında çok önemli ve değerli yatırımlara imza attık. Tabi bu coğrafyada yapılan yatırımlar yeterli miydi? Değildi. 2017 yılında kapasitemizin üzerine çıktığımızı, az kaynakla daha fazla iş yaptığımızı söyleyebilirim. 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle 372 bin nüfusumuz var. 138 bin insanımız kırsalda yaşıyor. Bu çok ciddi bir orandır. Bu oran Kastamonu’da halen kırsalda ciddi yatırım yapılmasını gerektiriyor. Bu nedenle kırsalda yapacak daha çok işimiz var. İl Özel İdaresi sadece kırsala hizmet götüren bir kurum değil. Özel İdaresi il geneline birçok paydaş kuruluşun yatırım işlerini de yerine getiriyor. İl Özel İdaresi ayrıca ilde sahibi ve parası olmayan işlerinde sahibi durumundadır. Tüm bu işleri yaparken en ekonomik şekilde, en hızlı şekilde ve en kaliteli şekilde yapmak Özel İdaresi’nin en önemli önceliğidir.”
“ÇOK İYİ BİR YIL GEÇİRDİK”
“2017 yılı bütçemiz 91 milyon 500 bin liraydı. 2016 yılından da 81 milyon 10 bin liralık bir devrimiz vardı. Paydaş kuruluşlardan da yatırım için 137 milyon lira gelmişti. 4 milyon liralıkta ek bütçe yapmıştık. Ödenek toplamımız 313 milyon lirayı bulmuştu. Toplamdaki harcamamız ise 202 milyon lira olarak gerçekleşti. 2018 yılına 107 milyon 521 bin lira devrimiz var. 95 milyon 500 bin liralık bütçeye göre yaptığımız öz gelirimiz 81 milyon lira olarak kaldı. 2017 yılı toplam gelirimiz 218 milyon 189 bin lira olarak gerçekleşti. 2017 yılında 16 milyon 27 bin lira kanuni pay ödedik. Kapasitemizin üzerinde iş yapıldığının bir göstergesi olarak bizim 2017 yılında bütçe üzerinden performansımız yüzde 94 olarak gerçekleşti. Bizim bütçe gerçekleşme oranımız ise yüzde 84’dür. Yüzde 84 bütçe gerçekleşmesine rağmen biz bütçe performansı yönünde biz yüzde 94 bir gerçekleşme sağladık. Reel gerçekleşmemizin üzerinde hizmet ürettik. Örneğin biz destek hizmetleri kanalıyla alımını yapmayı planladığımız 8 iş makinesi varmış ama biz 16 iş makinesi aldık. 1.5 milyon litrelik akaryakıt harcamamız olmuş. Bizim hedeflediğimiz bütçelerle bu rakam 1 milyon litreydi. Yani yüzde 150 gibi bir potansiyelle çalışmışız. 1 milyon lirayla yola çıkıp Valimiz Yaşar Karadeniz sayesinde 5 milyon liralık bir asfalt plenti kurduk. 10 köy ve ünitesini sağlıklı şebeke suyuna kavuşturmayı planlarken bunu 34 köy ve ünitesine uyguladık. 20 köy ve ünitesine kanalizasyon yapma hedefi koymuşuz ama 42 köy ve ünitesine bu hizmeti götürmüşüz. 3 köy ve ünitesinin sulama tesislerinin bakım, onarım ve yapımını hedeflemiş ama 16 köyde bunu yapmışız. 2017 yılında 56.3 kilometre birinci kat asfalt planlamışız 61.9 kilometre olarak gerçekleşmiş. 2017 yılında bin kilometre yolda asfalt yama bakımı planlamıştık bin 200 metreye ulaşmışız. 2017 yılında 15 kilometre BSK yapma hedefi belirlemişiz ancak 56.6 kilometre BSK gerçekleştirmişiz. 2017 yılında Yurdun Tepe’deki yasal sıkıntıları hallettik. 2017 yılında 43 milyon 905 bin TL civarında KÖYDES ödeneği alındı. KÖYDES çalışmalarımızın da büyük bir kısmını tamamladık. Ortalama yüzde 90 seviyesindeyiz. Kalanı da tamamlayacağız. 2017 yılında 94 milyon lira ile 130 milyon liralık iş yaptık. İl Özel İdare 2017 yılında büyük bir başarı elde etmiştir. Bir çok kalemde öngördüğü hedeflerin üzerine çıkmıştır. İyi bir yıl geçirmiştir. Önceki yıllardan kucağında kalan işlerin tamamını bitirmiştir yada bitirilmesi yönünde çok ciddi adım atmıştır. ”
“İKİNCİ KAT ASFALTTA GERİDE KALDIK”
“2017 yılında 383 kilometre olarak ikinci kat asfalt planlamıştık. 333 kilometrede kaldık. Bahanelere sığınmak doğru değil ama bunun üç temel nedeni var. İlki Kastamonu’da mevsimin kısa olmasıdır, yetiştiremiyoruz. İkinci sıkıntıya düştüğümüz durum ise malzeme teminindeki güçlüklerimizdir. Üçüncüsü ise ikinci kat asfalt programına alıp daha sonra birinci kat yapılması gerektiğini tespit ettiğimiz işlerin ağırlıkta olmasıdır. Bu nedenle ikinci kat asfaltta yüzde 87’de kalmışız.”
“SATIŞ KARARI, ENVANTER TEMİZLİĞİDİR”
“153 taşınmazın satışını Meclis’e sunduk ancak bu hepsini satacağız demek değildir. Biz bunlar içerisinde bir değerlendirme yapacağız. Atıl olan yerlerle ilgili üretilmiş bir fikir de yok. Kastamonu’da kimse fikir vermiyor ama eleştiriyor. 153 taşınmazın 130’u artık arazidir. Bu araziler dursun mu? Ortalıca Belediyesi kapanırken borcu bize kaldı. Biz Ortalıca’da ki arazilerin tamamını satsak 700 yada 800 bin lira yapıyor. İsteyen var. Ankara’da İstanbul’da yaşayan Tosyalı hemşerilerimizden almak isteyen var. Bu aslında özünde bir envanter temizliğidir. Bunu yapmak zorundayız. Satılırken de açık, şeffaf bir yöntemle satılacak. Kafa karışıklığı yaratmaya gerek yok. Bir şeyleri satma derdinde değiliz. Biz envanterimizden bize yaramayan, proje yapmayacağımız tüm envanterimizi çıkardık ve Meclis’ten toplu bir karar istedik. Biz yarın bunları satmaya kalktığımızda ayrıntısına ineceğiz. Satış kararının Meclis’ten alınması demek bu taşınmazların hemen yarın satılması demek değil. 10 yıldır Abana Beşevler’e bir çözüm üretmeye gayret ettik. En kötü karar kararsızlıktan iyidir. Biz geçen sürede orası için bir çalışma yapabilseydik en azından orada bir otel olurdu. Bugün bu taşınmazlar dursun deniliyor. Neden dursun? Biz bu işleri temizlemek istiyoruz.”
“YATIRIMLARIMIZ SÜRECEK”
“2018 yılında 130 kilometre BSK, 81.5 kilometre birinci kat asfalt, 125 kilometre ise ikinci kat asfalt yapacağız. 2018 yılında bin 500 kilometre asfalt yama bakımı gerçekleştireceğiz. Amacımız bu hedeflerin üzerine çıkmak. 2018 yılında köy grup yolları karayolları standartlarına kavuşmuş olacak. BSK ve kaliteli stabilize yol yapacağız. Kanalizasyon hizmetlerinin de etkin bir şekilde yapılması lazım. Bu her yere kanalizasyon yapmak anlamına gelmiyor. Bizim bazı kriterlerimiz var. Bu kriterlerin dışında kanalizasyon yapmıyoruz. Hükümet Konağı’nın altında bir Kent Tarihi Müzesi oluşturacağız. Projesini hazırladık. Ayrıca Kastamonu Açık Hava Müzesi ile park yapmayı planlıyoruz. Proje çalışmalarımız devam ediyor. Kent güvenlik sistemlerinin yaygınlaştırılması da önceliğimiz. Doğa Kültür Köyü’nün adını Doğa Kültür ve Spor Kompleksi olarak değiştirdik. Orada uluslararası standartlarda iki futbol sahası yapılacak. Ayrıca bir spor salonu yapacağız. Sayısal harita çalışmalarımızda önceliklerimiz arasında yer alıyor. Yıkım kararı çıkan okulların tamamını yıktık. Projelendirmelerini tamamladık. 15’inin ihalesini yaptık. 2’si içinde çalışmalar devam ediyor. 112 Acil Servis Merkezi’ni bu yıl içerisinde tamamlayacağız. Site İş Hanı içinde sözleşme aşamasına gelindi. Yetkili firma ile sözleşme imzalandıktan sonra orada da çalışmalar başlayacak. Ilgaz Yurdun Tepe’nin yol ulaşım ve sanat yapıları içinde karlar eridikten sonra çalışmalar başlayacak. Yurdun Tepe Telesiyej yapımını da 2018 yılında tamamlayıp, 2018-2019 kış sezonunda açılmasını sağlamak istiyoruz. Bir aksilik çıkmazsa önümüzdeki kış tamamlanmış olacak.”