Kastamonu’da kendir fabrikası vardı, Kastamonu’da kendirden sigara kağıdı yapan kamunun fabrikası vardı, Kastamonu’da binlerce köylünün ekmeğiydi kendir, Kastamonu’da ticaretinin yapıldığı anlı şanlı Kendir hanı vardı…
Bugün tohumu kalmadı.
15 yıldır kendir ekilmedi Kastamonu’da…
Tek metrekare ekilmedi.
Atom bombası düşmüşçesine kendir yok oldu…
Bugün tek gram tohumu kalmadı kendirin.
Geçtiğimiz aylarda gazetemizde yayımlanan Samsunlu bir kendir üreticisinin ifadesini paylaşan haberi aktarıyorum…
“Kendirden sadece lif satışı yaparak faydalanmadıklarını, lifleri çıkardıktan sonra geriye kalan odunsu kısmı yakacak olarak değerlendirdiklerini belirten Kunduz, tohumlarını da sattıklarını söyledi. Bir dönüm alandan yaklaşık 150 kilogram kendir lifi elde ettiklerini ifade eden Kunduz, şunları söyledi: ‘Kendir ekimi, zahmetli bir iştir. Nisan ya da mayıs ayında ekimi yaptıktan sonra çapalanır, haziran ayında sulanır, ağustos ayında da hasadı yapılır. Daha sonra suya yatırırız. Yumuşayan kendirin liflerini soyarak toplarız. Eskiden bir demet kendirle her aile yaklaşık bir haftalık geçimini sağlıyordu ancak bugün böyle bir şey yok. Geçim derdi nedeniyle mecburen yapmaya devam ediyoruz.’
Dikkat edin cümleye…
“Eskiden bir demet kendirle her aile yaklaşık bir haftalık geçimini sağlıyordu…”
Emperyalizm dediğimiz uluslararası şirketlerin kontrolündeki sömürgeci devletler ile yerli işbirlikçilerinin yediği haltı görüyor musunuz?…
Halkımızın elinden ekmeğini nasıl almışlar?
Ve bugün…
Kendirin evvel zaman başına gelenler şeker pancarının başına geliyor şimdi, yarın sırada Siyez buğdayı var.
(Siyez buğdayı ile ilgili endişe veren gelişmelere yönelik duyumlar aldım, umarım dedikodudur…
Doğruysa Siyez buğdayına da elveda.)
Kendire sahip çıkalım…
Yüzlerce mamülün girdisi ve ihracata yönelik müşterisi kapıda hazırolda bekliyor.
Not: Kendir-kenevirin ülkemizdeki geleceğine dair İstanbul Aydın Üniversitesi emek harcıyor…
Umut verici.
Anadolu’daki devlet üniversitelerinin bu yönde bir gayretleri var mı acep?…
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi çalışıyor bu konu üzerinde, Kütahya Üniversitesi niyetli, ya başka?
Kendir üretim merkeziydi Kastamonu…
Kastamonu Üniversitesi kendir namına ne düşünüyor günümüzde? Üstelik İstanbul Aydın Üniversitesi’nden işbirliği teklifi almışken. Merak ediyorum yöre üniversitemizin bu konudaki görüşünü.
Not 2: İddia odur ki…
Ülkemizde topu topu 200 kilogram kendir tohumu var halihazırda.
Mikroskop ile bakılsa yeri…
Koca ülkenin kendir ambarı bu.
Kendir üretim merkezi Türkiye’den…
Ekmeye niyet ederse, yurtdışından kendir tohumu ithal edecek Türkiye’ye.
Vah vah…
Ah ah.