- MHP İl Başkanı İbrahim Maşalacı, partisinin genel başkan yardımcılarını ziyaret ederek, Kastamonu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamından çıkarılması için destek istedi. Fabrikanın özelleştiği takdirde günümüz imkanları ve şartları çerçevesinde diğer fabrikalarla rekabet etmesinin mümkün olmayacağını ve kapanabileceğini aktaran Maşalacı, “Kastamonu olarak istediğimiz, üretim alt yapısını güçlendirerek yani arazi toplulaştırması ve Obrucak ile Kırık barajları faaliyete geçene kadar zaman tanınarak özelleştirme sürenin uzatılmasıdır. Pancar çiftçisi pancardan vazgeçtikten sonra bir daha geri dönüşü mümkün değildir” dedi.
MHP İl Başkanı İbrahim Maşalacı, partilerinin genel başkan yardımcıları Celal Adan, Mehmet Günal ve Mevlüt Karakaya’ya yaptıkları ziyarette, Özelleştirme İdaresi tarafından ihaleye çıkarılan ve 14 Şeker Fabrikası içerisinde yer alan Kastamonu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamından çıkarılması için destek talebinde bulunduklarını açıkladı.
Kastamonu Şeker Fabrikası’nın genel durumu hakkında da genel başkan yardımcılarını bilgilendirdiklerini aktaran MHP İl Başkanı Maşalacı, özelleştirmenin engellemesi ve fabrikanın bacasının tütmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Maşalacı, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:
“Kastamonu Şeker Fabrikası’nın 2017–2018 yılı kampanyasında Kastamonu çiftçisinin ürettiği, işlenen firesiz şeker pancarı 192 bin tondur. Fabrikamız şayet özelleştirilirse yılda 1- 1,5 milyon ton pancar işleyen özel fabrikalarla maliyet konusunda yarışmamız mümkün olmayacaktır. Her ne kadar ihale şartnamesinde alınan duyumlar çerçevesinde 5 yıl fabrikanın çalıştırılacağı ifade edilmiş olsa da, Kastamonu olarak istediğimiz, üretim alt yapısını güçlendirerek yani arazi toplulaştırması ve Obrucak ile Kırık barajları faaliyete geçene kadar zaman tanınarak özelleştirme sürenin uzatılmasıdır. Pancar çiftçisi pancardan vazgeçtikten sonra bir daha geri dönüşü mümkün değildir; örnek Çarşamba şeker fabrikasıdır. İşte bunun için bu satışın mutlaka ve mutlaka ertelenmesi gerekmektedir. Alacak kim olursa olsun ham madde yani şeker pancarı üretimi Kastamonu’da 350–400 bini bulmadıkça ve mevcut fabrikanın teknolojik yenilikleri yapılmadan özelleşmemelidir. 2017 yılında işlenen pancarımız 192 bin tondur. Şeker 30 bin ton, şeker posası 55 bin ton, melas 10 bin ton, kuyruk 10 bin ton dur. Ayrıca Kastamonu şeker fabrikası, devlet eliyle çalışan Kastamonu’nun tek fabrikasıdır. Şeker fabrikasından tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçimiz, sanayici, nakliyeci ve çalışan işçiler gibi birçok kesim faydalanmaktadır. Yine ilimizde geçmişte Süt Fabrikası, eski adıyla Et ve Balık Kurumu, Taşköprü SEKA gibi kuruluşlar özelleştikten sonra kapılarına kilit vurulmuş ve işlev sağlamamaktadır. Sonuç itibariyle Kastamonu Şeker fabrikasının özelleştirilmesinin engellemesi ve fabrikanın bacasının tütmesi sağlanmalıdır. Konu TBMM gündeme getirilerek hassasiyet sağlanmasını arz ve talep ettik. Böylece Kastamonu çiftçisinin, nakliyecisinin ve sanayicisinin sesini Ilgaz’ın ötesine duyurabildik. Buradan tüm STK’lara ve siyasilere tekrar seslenerek hep birlikte Kastamonu’nun sesini Ankara’ya iletelim diyorum”.