Kastamonu Halk Mutfağı’nı araştırmak, korumak ve geleceğe taşımak amacıyla düzenlenen “Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Yapıyorum” atölye çalışması 50 kursiyer katılımı ile cumartesi günü Penbehan’da yapıldı.
Vali Karadeniz, Belediye Başkanı Babaş, Milletvekili Çelik’in açılışına katıldıkları ve birer konuşma yaptıkları atölye çalışmasında kursiyerler, Şef Bige Dalkılıç öğreticiliğinde ekşi mayalı ekmek yaptılar ve taş fırında pişirdiler.
İlimizde faaliyet gösteren Dereköy Yöresel Ürünler ve İstanbul’da çalışmalarını sürdüren Food Project Moda işbirliğinde düzenlenen atölye çalışmasının önümüzdeki aylarda yeni konu başlıkları ile devam ettirilmesi hedefleniyor.
Kastamonu Halk Mutfağı’nı araştırmak, korumak ve geleceğe taşımak amacıyla düzenlenen “Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Yapıyorum” atölye çalışması 50 kişilik katılım ile Cumartesi Penbehan’da yapıldı.
İlimizde faaliyet gösteren Dereköy Yöresel Ürünler firması ile İstanbul’da çalışmalarını sürdüren sektörün önde gelen firmalarından Food Project Moda işbirliğinde düzenlenen atölye çalışmasına 50 kadın kursiyer katıldı, ekşi maya ve yaş mayadan Siyez ekmeği yapmayı öğrendiler. Etkinlikte Siyez bulgurundan yapılan “ekşili pilav” ile Siyez unundan yapılan “Yoğurt tatlısı” ikram edildi.
Vali Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Milletvekili Metin Çelik açılışına katıldıkları atölye çalışmasında birer konuşma yaparak duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Atölye çalışmasına katılan Vali Karadeniz’in eşi Zehra Karadeniz ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın eşi Nebahat Babaş da hamur yoğurdu, taş fırından çıkacak ekmeklerinin heyecanını yaşadı.
“Başarı diliyoruz”
Atölye etkinliğinin açılışında konuşan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, ilimizin hemen her alanda olduğu gibi mutfak kültüründe de ülkemizin sayılı merkezlerinden biri olduğunu kaydettiği konuşmasında, Belediye olarak bu alanda yapılacak çalışmalara destek olmayı sürdüreceklerini kaydetti. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamız nedeniyle bu yıl ilimizdeki sayısız etkinliğin düzenleneceğini kaydeden Belediye Başkanı Babaş, “Bu etkinlikler arasında gastronomi etkinlikleri önemli yer tutacak” değerlendirmesinde bulundu. Babaş, kadın girişimciliğinin önemine de vurgu yaptığı konuşmada etkinlik ortağı Dereköy Yöresel Ürünler işletmesinin yönetim kurulu üyeleri Serap Ekmekçi Kaşgil ve Serap Demirci ile Food Project Moda firmasının sahibi Bige Dalkılıç’a çalışmalarında başarı diledi.
Milletvekili Metin Çelik de sosyal sorumluluk projesi olarak ifade ettiği etkinliği düzenleyen her iki firmanın kadın sahiplerine teşekkür ettiği konuşmasında, “Yerel değerlerimizi korumak ve geleceğe taşımak amacıyla yapılan her etkinliğe mutlaka katılmak ve destek vermek istiyoruz. İlimizin öne çıkan gıda ürünleri var ve bunlarla ilgili yapılacak her etkinlik son derece faydalı sonuçlar doğuracaktır. Örneğin Taşköprü sarımsağı konusunda da bir atölye çalışması yapmalarını beklerim. Daha önce hedef olarak koyduğumuz yılda 1 milyon turist iddiamıza tanıtım etkinliklerimizi artırdığımız takdirde ulaşacağımızdan şüphem yok” dedi.
Vali Yaşar Karadeniz ilimizin öne çıkan lezzetleri olduğunu vurguladığı konuşmasında, Siyez ile ilgili bir etkinlik yapıldığı için duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin 24 Ocak tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un ilimizde katılacağı toplantı ile ilk adımının atılacağını kaydeden Vali Karadeniz, “Nisan ayında da resmi açılış töreni planlıyoruz” dedi. Nisan ayına kadar çeşitli etkinliklerin yapılacağını vurgulayan Vali Karadeniz, resmi açılıştan sonra sosyal ve kültürel etkinliklerin ağırlıklı olarak yürümeye başlayacağını kaydetti. İlimizin en büyük sıkıntısının tanıtım olduğunu vurgulayan Vali Karadeniz, “Tanıtım hemen bugünden yarına yani bugün başlanıp da yarın sonuç alınacak bir konu değil. Tanıtım tıpkı kısım kısım ayrı bir arkeolojik kazı gibi yavaş yavaş yol alınabilen ve masraflı bir çalışma. Dolayısıyla şu gelinen bence iyi bir nokta. En azından artık Kastamonu denilince ‘Siyez’ akla geliyor, Kastamonu denilince ‘Sarımsak’ akla geliyor. Eminim başka ürünler de aynı şekilde bilinir olacak ve yılın 12 ayı turizm yapılabilir iddiasında olan ilimiz, bu iddiasında amacına ulaşmış olur. Ben bu amaç doğrultusunda kurulmuş olan Dereköy işletmesine teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin hayırlı olmasını diliyorum. İlimize gelerek etkinliğe katkı sunan değerli hocamıza teşekkür ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“Yeni atölye çalışmaları bekliyoruz”
İlimizde faaliyet gösteren Dereköy Yöresel Ürünler firması ilkini sektörün önde gelen markalarından Food Project Moda işbirliğinde düzenlediği atölye çalışmasının önümüzdeki aylarda yeni konu başlıkları ile devamını getirmeyi hedefliyor.
İlk etkinliğin gördüğü ilgiden son derece mutlu olan Dereköy Yöresel Ürünler firmasının yönetim kurulu üyeleri Serap Ekmekçi Kaşgil ve Serap Demirci yaptıkları açıklamada, “Katılan herkesin mutlu olduğu bir atölye çalışması yapıldı. Etkinliğin düzenlenmesinde işbirliği yaptığımız ve eşsiz deneyimlerini katılımcılar ile paylaşan Şef Bige Dalkılıç’a gönül dolusu teşekkür ediyoruz. Beraber hamur yoğurduk, ekmek pişirdik. Ekmeklerimizin taş fırından çıkmasını heyecanla bekledik. Her katılımcı bize yeni atölyeler düzenlememizi rica etti. Kastamonu Mutfağı’nı, yerel değerlerimizi, kültürümüzü yaşatmak ve geleceğe taşımak için özel sektörün de çeşitli projeler ile kamuya destek vermesi gerekir diye düşünüyoruz. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğumuz bu yıl üzerimizdeki sorumluluğun çok daha fazla olduğunun bilincindeyiz. İşbirliği içinde yeni sosyal sorumluluk projelerinde buluşmayı ve yerel kültürümüzün tanıtılması çabasında taş üstüne taş koymayı hedefliyoruz. Tarihi bir mekanda etkinliğimizi düzenlememize olanak sağlayan Penbehan ailesine de teşekkürlerimizi sunuyoruz” değerlendirmesinde bulundular.