- Kendisi de Cideli olan Milletvekili Murat Demir, Cide Loç bölgesine yapılması planlanan HES projesi ile ilgili olarak, “Firmanın hukuksal anlamda hiçbir sıkıntısı yok. Karşı çıkan dernekler Loç’u düşünmüyor, işin şov kısmındalar. Proje artık olma noktasına gelmiş. Valimizin başkanlığında önümüzdeki hafta firma yetkilileriyle muhtarlar toplantı yapacak. 2009’daki teknolojiyi kullanmayacaklar. Cide’nin ve bölgenin avantajı ne onun derdindeyiz. 10 bin tane ağaç kesilecek deniliyor. Yok öyle bir şey. Muhtemelen de Cide yüzde 20’ye yakın ucuz elektrik alacak. Şunu açıkça söyleyeyim Muhtarlar ne diyorsa o olacaktır” diye konuştu.
Cide Loç Vadisi’ne Hidroelektrik Santrali (HES) yapmak için yeniden harekte geçen Orya Enerji’nin yeni projesi hakkında Bakanlık yetkililerinden bilgi aldığını aktaran Milletvekili Murat Demir, bölgeye zarar gelip gelmeyeceği noktasında ise son sözü muhtarlarla yapacakları istişare toplantısı sonrasında söyleyeceklerini söyledi.
Cide’deki istişare toplantısında konuşan Milletvekili Murat Demir, Loç’a HES yapılması için firmanın yeniden harekete geçtiğini ve ÇED’in de bir iki kurum onayı daha aldıktan sonra onaylanacağını belirtti.
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, kendisi ve Milletvekili Hakkı Köylü’nün de katılımıyla projeyle ilgili bilgi aldıklarını belirten Murat Demir, şunları söyledi:
“Gördüğümüz kadarı ile hukuksal anlamda hiç bir sıkıntıları yok. Tabii bu işin içerisine giren bizim bazı derneklerimiz var. Fakat bu dernekler Loç’u mu düşünüyorlar kesinlikle değil. İşin şov kısmındalar. Geçen günlerde İstanbul’da toplantıda da söyledim. Muhtarlar ne derse o olacak. Çünkü yapılacak proje artık olma noktasına gelmiş. Ben insiyatif kullandım. Valimizin başkanlığında önümüzdeki hafta firma yetkililerini Kastamonu’ya davet ettik. Muhtarlarımızın tamamını bekliyorum. O gün sizin Loç’la ilgili talebiniz nedir onu gündeme getireceksiniz. Biz bazı dengelere baktık. Mesela Gömeren Şelalesi su altında kalıyor mu kalmıyor mu? Yeni bir teknoloji kullanacaklar. 2009’daki teknolojiyi kullanmayacaklar. Burada Cide’nin, bölgenin avantajı ne onun derdindeyiz. Bölgede 10 bin tane ağaç kesilecek deniliyor. Yok öyle bir şey. Bölgeye bakılıp karar verilecek. Fakat bu bölgede üretilecek elektirik, Cide gibi iki tane ilçeyi besleyecek. Muhtemelen de Cide ilçemiz yüzde 20’ye yakın ucuz elektrik alacak. Bizim endişemiz bu konuda bu tür firmaların çalışma yapıp, bölgenin yollarını, kanallarını bozup bırakıp gitmeleridir. Benim mücadelem bunu yapmamaları ile alakalı olacaktır. Muhtarlarımızın Valilik’teki toplantıya katılmalarını rica ediyorum. Taleplerini yazılı bildirecekler. Talepler için biz onlardan taahhüt alacağız. Çağırmamızın nedeni bu. Bazı derneklerin yaptığı çalışmalara bakıyorum Sinop’taki santrale karşı, Mersin’deki santrale karşı, Bartın’daki kömür ocağına karşılar. Oysa en büyük cari açığımızı enerji giderlerimiz oluşturuyor. Şunu açıkça söyleyeyim Muhtarlar ne diyorsa o olacaktır.”