Kastamonu’nun TÜRKSOY tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi ve bu önemli gelişmenin 17 Ocak Çarşamba günü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından resmen duyurulacak olması nedeniyle harekete geçildi.
2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti İstişare Toplantısı dün İl Genel Meclisi Salonu’nda Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda; gelinen süreç değerlendirildi, taslak etkinlik takviminin sunumu yapıldı, etkinlik konu başlıklarında görüş ve öneriler alındı; yerel, bölgesel ve ulusal tanıtım çalışmaları değerlendirildi ve yıl kapsamında kalıcı fiziki eserler ortaya konulması görüşüldü.
Toplantıya Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bazı kamu kurum müdürleri katıldı. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise, kendisine ayrılan yere tepki göstererek kısa bir süre sonra salondan ayrıldı. Rektör Yardımcısı ve dekanlar da Rektör’ün peşinden toplantıyı terk ettiler.
Özgür Yakan
“75 farklı etkinlikle
binin üzerinde program”
2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti hakkında sunum ve konuşma yapan KUZKA Uzmanı Özgür Yakan, “Normalde Türk Dünyası etkinliklerine 1 yıl önceden hazırlıklarına başlandı. Ancak Kastamonu’nun sürpriz bir durumla karşı karşıya olduğunu, ilçelerde her yıl geleneksel olarak düzenlenen festival ve şenliklerin de bu kapsama alınması kararlaştırıldı. Yıl boyunca 75 farklı etkinlikte bine yakın program gerçekleştirilecek. Süreç 21 Mart’ta başlayacak ve 31 Aralık’a kadar sürecek. Normalde Türk Dünyası etkinlikleri 1 yıl önce kimin aday olacağı ve kazanacağı belli olan bir etkinlik. Ancak biz kısa sürede organize olmak durumundayız. Yıl boyunca 75 farklı etkinlik gerçekleştireceğiz. Bu sayı belki 100 etkinliğe çıkacak. İlçe belediyelerinin geçmiş yıllarda yaptıkları bazı etkinlikler bu kapsama alınacak”
“Bakanlık maddi değil
ayni yardım sağlayacak”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kastamonu’yu maddi anlamda desteklemeyeceğini, yıl boyunca gerçekleştirilecek etkinliklere ancak ayni katkı sağlayabileceği yönünde görüş bildirdiğini açıklayan Yakan, “Bir harcama sisteminin oluşturulması elzem gözüküyor. Farklı kurumlar farklı kaynaklardan harcama yapmak durumunda kalacaklar. Bazı kurumların bütçeleri kaynakları yok ama sorumluluk almak durumunda kalacaklar. Finansman arayışı gündeme gelecektir. Yerel kaynaklar yeterli olmayacaktır. Başbakanlık Tanıtma Fonu bu noktada kullanılabilecek kaynaklar arasında yer alıyor. Kültür Turizm Bakanlığı maddi değil ayni yardım desteği sağlayabilecek. Bakanlığın katkısı ayni yardımla sınırlı kalacak. TÜRKSOY finansman bakımından çok güçlü bir kurum değil. Kaynak konusu kilit rol oynayacak”
“Bale, opera,
moda haftası,
spor oyunları”
Yıl boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle ilgili de bilgi veren Özgür Yakan, şöyle devam etti:
“Performans sanatları bağlamında halkoyunları, tiyatro, opera ve bale gibi etkinlikler tasarlanacak. Görsel sanatlar bağlamında fotoğrafçı buluşması düzenlemeyi planlıyoruz. Resim sergileri var. Önemli ressamları buluşturmayı düşünüyoruz. Ayrıca kısa bir film festivali düzenlenmesi değerlendiriliyor. Türk dünyası yazarlarının olacağı bir Kitap Fuarı gerçekleştirmek istiyoruz. Kastamonu Belediyesi’nin Ramazan ayı etkinliklerini Türk Dünyası konsepti içerisinde gerçekleştirmeye çalışacağız. Gastronomi de Kastamonu’nun önemli değerleri arasında yer alıyor. Türk Dünyası Mutfak Festivali ile Kastamonu ve Türk Dünyası yemeklerini bir araya getirmeye çalışacağız. Kastamonu 4 mevsimi yaşayan bir kent. Orta Asya’daki seyahat acentelerini, tur operatörlerini Kastamonu’ya çekmek için de çalışmalar yapacağız. Geleneksel el sanatlarıyla ilgili buluşmalar, festivaller üzerinde duruyoruz. Ayrıca Ahşap Fuarı’nda özel bir çalışmayla gerçekleştirilmesini planlıyoruz. TÜRKSOY’un konserleri gerçekleştirilecek. Kastamonu Üniversitesi’nin bir süredir üzerinde çalıştığı Türk Dünyası Spor Oyunları yine bu kapsamda yapılacak. Türk Dünyası Moda Kıyafet Haftası yine etkinlikler arasında olacak. Uluslararası ilişkileri geliştirmek için çok sayıda sempozyum, konferans gerçekleştirilecek”
Bilgehan Baydil
“Sadece ulaşım için
1.2 milyon liraya
ihtiyaç var”
Kastamonu Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bilgehan Baydil, “Türk Dünyası Spor Oyunları ile ilgili yaptığımız planlamada yaklaşık sadece ulaşım giderleri için 1 milyon 250 bin liraya ihtiyaç olduğunu tespit etmiştik. 10 branşta bu etkinliklerin yapılması planlanıyor. Bu da toplamda 850 kişilik bir kafile anlamına geliyor. Bu misafirlerin konaklaması, açılış ve kapanış seramonileri gibi çeşitli ayakları var. Üniversitemizin, yerelin imkanlarını tabiki kullanacağız ama bu etkinliğin maddi bir karşılığı olmadan yapılabilmesi imkansız” dedi.
Tahsin Babaş
“İlçeler yapacakları etkinlileri ve
yaklaşık maliyetlerini bildirsin”
İlçe kaymakamlıkları ve belediyelerinden yıl içinde düzenlemeyi düşündükleri etkinlikleri yaklaşık maliyetleriyle birlikte 17 Ocak’tan önce kendilerine bildirmelerini ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, toplantıdaki konuşmasında şunları söyledi:
“Bu bilgileri toparlayıp 17 Ocak’ta Kastamonu’ya gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’tan destek isteyeceğiz. Bir Koordinasyon Merkezi oluşturduk. Üyeleri; Kastamonu Valiliği, Belediye Başkanlığı, Kastamonu Üniversitesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve KUZKA olacak. Şeyhoğlu Konağı’nı 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıklarında ve Koordinasyon Merkezi’nin yapacağı çalışmalarda kullanacağız. Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş 17 Ocak Çarşamba günü Kastamonu’da olacak. Kastamonu’nun 2018 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu o gün kendileri bir kez daha dile getirecek. Etkinlerimiz yıl boyu sürecek ve sadece merkezde gerçekleştirilmeyecek. İlçelerde de bu etkinlikler gerçekleştirilecek. İlçelerimizin her yıl düzenli olarak yaptıkları etkinlikleri, yapmayı planladıkları etkinlikleri bu kapsama alacağız. Bu nedenle en kısa zamanda bu etkinlikler ve yaklaşık maliyetlerinin belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca her ilkçemizde bir kalıcı eser olmasını da istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş Kastamonu’ya geldiğinde kendisine sunulmak üzere bu bilglere ihtiyacımız var.”
Ünal Kılıçarslan
“Ekonomik endişeler
cevap bulacak”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ne olursa olsun Türkiye’nin de tanıtımına katkı sağlayacak bu etkinliklere maddi ve manevi katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise şöyle konuştu:
“ Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un Kastamonu’ya düzenleyeceği ziyarette ekonomik endişelerin de cevap bulacağını düşünüyoruz. Ülkemiz ilk kez Eskişehir’le bu uygulamaya ev sahipliği yaptı. Eskişehir için özel bir kanun çıktı. Bu organizasyon bu şekilde yönetildi. Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş gelecek hafta Kastamonu’da olacak. Özellikle ekonomik noktadaki endişelerimizin bu ziyarette cevap bulacağına inanıyoruz. Çünkü bu büyük organizasyon sadece valiliğimiz ve belediyelerimiz imkanlarıyla gerçekleşmeyecek. Bakanlık ve bakanlığa bağlı kuruluşlarda ülkemizin tanıtımı noktasında maddi ve manevi katkı sunacaklardır. Sadece yerel imkanlarla sınırlı olmayacak. Kastamonu sadece yerel imkanlarla tanıtılmayacak”
Yaşar Karadeniz
“Titiz bir çalışma
yürütüyoruz”
Vali Yaşar Karadeniz, başkanlık ettiği toplantıdaki konuşmasında şöyle dedi:
“2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti programı çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu hafta en son da pazartesi günü il ve ilçelerimizin talep ve isteklerini alacağız. Bu taleplerin de ilimiz için faydalı ve kalıcı proje ve talepler olması gerekiyor. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edilen Kastamonu ilimiz içinde 17 Ocak 2018 Çarşamba günü saat 11.00’de Belediye Başkanlığı Konferans Salonu’nda 2018 Türk Dünyası Kültür Başkentliğinin lansman toplantısına katılmak üzere ilimize gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile de programımıza son şeklini vereceğiz.
İl ve ilçelerimizin talep ve istekleri ile projelerini de bakanlığımıza sunacağız.
İlçelerimizde her yıl 26 çeşitli etkinlik yapılıyor. Bunlarda yine aynı şekilde 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında yapılacak. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerimizi sorunsuz ve başarılı bir şekilde yapmak için Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız, Kastamonu Üniversitemiz, KUZKA başta olmak üzere diğer ilgili kişilerimizle de çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bu komisyonumuzca yapılan çalışmalar sonucunda programlar da hazır hale de gelmiş olacak ve ardından da yapılacak programın son şekli de verilecek.
İl merkezi ve ilçelerimizde çeşitli etkinlikler de belirlenen tarihlere göre yapılacak. Bunların faydalı ve kalıcı olmasına çok önem vereceğiz. Bu etkinlikler ilimizin, ilçelerimizin tanıtımına da çok büyük bir fayda sağlayacak. Yapılacak etkinliklerin parasal boyutları içinde taleplerde bulunulacak.Bu etkinlikler Kültür Başkenti olmasa da yapılacaktı, esas olarak bizler geçtiğimiz yıllardan farklı olarak olabildiğince hem maddi yönden hem de ekip yönünden bu etkinliklere destek bulup takviye etmek suretiyle de sizlerin üzerindeki yüklerinizi hafifletmek durumundayız. Bu seneki işleyiş önceki yıllardan farklı olarak böyle gidecek. Bunun da ciddi katkılar olacağını da tahmin ediyorum. İl ve ilçelerimizle birlik ve beraberlik içinde, ekip halinde çalışarak “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti” etkinliklerimizi başarılı ve sorunsuz bir şekilde de yapmak istiyoruz”
Düzenlenen toplantıda İl Genel sekreteri, kurum müdürleri, kaymakamlar ve belediye başkanlarıda düşüncelerini ve isteklerini dile getirdiler.