Kentsel dönüşüm seferberliği “Çayboyu” ve Kuzeykent semtlerinde ağırlıklı olmak üzere şehrimizde hızla sürüyor…
Yenilenen binaların sadece mülk sahiplerine ve müteahhitlere gelir getirici bir harekatın ötesinde şehrimizin bütününe kazanç sağlayıp sağlamadığını görmek şu an için müşkül.
Ne desek boş…
Ortada taşları yerine koyan bir “Kentsel Dönüşüm Master Planı” var mı?
Kentsel dönüşüm ile hedeflenen vizyonu, rotayı, stratejiyi, programı, altyapıyı, oluşacak ekonomiyi, gayrimenkul dinamiklerini, topografyayı, coğrafi özellikleri, tarihi gelişimi “bütüncül” olarak görmek lazım ki “master plan” üzerinde…
Ahkam kesmek mümkün olsun.
Gerisi…
Boş atıp dolu tutmaya niyet etmek.
19 Kasım 2014 tarihinde şehrimizde “Kastamonu’da Kentsel Dönüşüm” konulu bir panel düzenlendi…
İlimizden ve il dışından gelen yetkililer ile bilim insanları kentsel dönüşüm hakkında görüşlerini dile getirdiler.
Şehrimizin o tarihten yaklaşık 6 ay önce göreve gelen çiçeği burnunda belediye başkanı Tahsin Babaş da kentsel dönüşüm konusunda şehrimizin genel fotoğrafını çeken ve izleyeceği yol haritasını dile getirdiği bir konuşma yaptı…
Başkan’ın konuşması yüreklere su serpti, plan ve programdan bahsediyordu çünkü.
Her belediyeye örnek cümlelerdi çünkü söyledikleri…
“Şimdi, en önemli faktör kentsel dönüşümü nasıl yapacağımız ve nasıl bir yol izleyeceğimizdir. Ben, hep şunu düşünmüşümdür; biz, bir plan ortaya koyalım adına da master planı diyelim. Öncelikle Kastamonu’nun önümüzdeki yıllarda nasıl gelişeceği, güzelleşeceği ve yenileneceği konusunda bir master planı yapmayı planlamıştım. Onun da çalışmaları şu anda devam ediyor. Burada en büyük argümanlardan birisi kentsel dönüşüm mevzuatıdır. Bu kentsel dönüşüm mevzuatını da şehrin otantik, mimari, kültürel yapısını bozmadan planlıyoruz. Bu konuda değerli hocalarımdan destek alacağız. Maksat burada şehrin bundan sonraki yapılacaklarına yön vermektir.”
Master plan çalışmasının başladığını kaydetti Başkan…
3 yıl önce.
Devam etti…
“Binalarımızı riskli olmaktan kurtaracağız. Bunu da yaparken doğrusunu yapacağız. Şehrin doğasını bozmayacağız. Özellikle eski Kastamonu diye adlandırdığımız mahallelerde yeni kentsel dönüşüm ile bu problemi çözeceğiz. Tarihi, kültürel varlıklarımızı ayağa kaldıracağız, yenileyecek ve restore edeceğiz. Sokaklarımızı sokak sağlıklaştırma çalışması ile yeniden düzenleyeceğiz. Burada da en önemli faktör yine kentsel dönüşümdür.”
Plan ve programın altını özellikle çizdi…
“Bu herkes için geçerlidir. Her gün plan yapmamalıyız. Bu değişen belediye başkanları ve ekipleri için de geçerli olmalıdır. Bir Master Planı ortaya konulmalı, onun devamında şehrin bütünü bu şekilde korunmalıdır.”
2014 tarihinde başlayan ve çalışmalarının hızla sürdüğü “Master Plan” bugün ne halde?..
Bitmiş olsa gerek.
Kuzeykent, düşük katlı binalardan yüksek katlılara geçiyor misal…
Kanalizasyon yetecek mi, iki gün sonra belediye bütçesine ek külfet mi bindirecek, yeni okullar lazım gelecek mi artan yerleşime?
Bu soruları bugün sormaz ve cevap aramazsak…
Yumurta kapıya geldiğinde telaşa kapılmak, çözüm olmaktan öte içine düşülen durumu iyiden iyiye çıkılmaz bir hale sürüklemekten başka bir işe yaramıyor.