Etyemez Köyü’nde devlet desteğiyle kurulan tesisin açılışına katılan Vali Yaşar Karadeniz,köyden göçlerin önlenmesi adına bu yatırımların önemli olduğuna dikkat çekti ve “Tarımın gelişmesi diğer sektörlerin de gelişmesini tetikleyecektir. Gelişmiş illerin kökeninde hep tarım vardır. Kastamonu da artık bu yola girme sürecindedir” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenerek Etyemez Köyü’nde inşa edilen ‘Bekiroğlu Tarım ve Hayvancılık Tesisi dün düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik,Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve kurum müdürlerinin katıldığı açılış töreninde konuşan işletme sahibi Suat Bekiroğlu, inşaat aşamasında bazı zorluklarla karşılaşsalar da yılmadan çalışarak bugüne geldiklerini söyledi.
Bekiroğlu Tarım ve Hayvancılık Tesisi proje bedelinin 242 Bin TL olduğunu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da bu projeye 121 Bin TL hibe desteği verdiğini ifade eden Tarım İl Müdürü Osman Yaman ise proje kapsamında 1 adet yem karma makinesi, 1 adet süt soğutma tankı, 1 adet otomatik süt sağım sistemi, 55 adet yatak durak seti, 120 adet yemlik kilit sesi ve 12 adet donmaz hayvan suluğu alındığını ifade etti.
Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi hakkında tebliği gereğince ilimizde 73 proje başvurusunun kabul edildiğini ifade eden Osman Yaman, açılışı gerçekleşen tesisle birlikte 11. Etap çalışmaları kapsamında ilimizde 7 milyon 518 bin 358 TL’lik proje uygulanacağını ve yatırımcılara 3 Milyon 759 Bin 179 TL hibe ödemesi yapılacağını açıkladı.
- etap başvuruları kapsamında ise 188 proje başvurusu yapıldığını ifade eden Yaman, bu kapsamda ise 20 milyon 24 Bin 771 TL’lik proje kapsamında 10 Milyon 12 Bin 385 TL’lik hibe desteğinin yatırımcı tarafından talep edildiğini dile getirdi.
Osman Yaman, 2006 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘Ulusal Tarım Stratejisi Kırsal Kalkınma Planı’ çerçevesinde 2015 yılı sonuna kadar ilimizde 17 milyon 469 bin 938 TL değerinde 49 projenin desteklendiğini ifade etti.
TAHSİN BAŞAŞ
Kastamonu’nun tarım anlamında Anadolu’nun en önemli şehirlerinden bir tanesi olduğunu ancak köylerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan genç nüfusun azaldığını ifade eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Kısa zamanda bunun çözümünü bulmamız lazım. Hem genelde hem de yerelde bu noktada önemli çalışmalara imza atıyoruz. Şehirde yaşamanın kolay olduğu anlayışını ortadan kaldırmalıyız. Hepimiz köy çocuğuyuz” dedi.
İnsanların doğduğu yerde doyması gerektiğini de ifade eden Tahsin Babaş, “Onun için ben her zaman insanın doğduğu yerde doyması kanaatindeyim. Yatırımcımız, gencimiz istediği zaman köyünde iyi projeler hayata geçirebiliyor. Bu noktada devletin ciddi desteği var. Daha ilmi ve bilmi şekilde tarım ve havyacılık yapılıyor. Buzağı ölümleri yüzde 15 seviyelerinde, Avrupa’da ise yüzde 58 seviyelerinde, bunu düşürmeliyiz. İnsanlar artık veterinerlerden korkmamalı içli dışlı olmalıdır. Veterinerlerde sahada olmalıdır. Buzağı ölümlerini azaltmak için veterinerlik hizmetlerinin verimli şekilde kullanılmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
METİN ÇELİK
Tarım ve hayvancılıkla ilgili çok ciddi desteklerin olduğunu ifade eden Milletvekili metin Çelik ise şunları söyledi:
“Bugün çok güzel bir tesisin açılışında sizlerle birlikteliyiz. Bekiroğlu ailesine bu tesisin hayırlı olmasını diliyorum. TKDK toplantısına katıldık. Tarım ve hayvancılıkla ile ilgili çok ciddi destek veriyorlar. TKDK, 5 yılda ilimize 50 milyon TL’lik hibe kazandırdılar. Burada özellikle hayvancılıkla uğraşan kardeşlerime bir hususu hatırlatmak istiyorum. TKDK sadece büyük projelere değiş küçük ve orta ölçekli projelere de destek veriyorlar. Projelerin hazırlanmasında ciddi endişelerin olduğu söyleniyor. Proje geçmezse boşa para harcamaktan korkan vatandaşlarımız var. Ama bununda yüzde 50’si kurum tarafından geri veriliyor. Müteşebbis ruhla harekete geçmemiz gerekiyor. Bu sayede ahırlarımız ve tarım aletlerimizi yenilemiş oluruz. Bakın sadece TKDK değil Tarım İl Müdürlüğü’de çok ciddi destek veriyor. Genç çiftçiye 2 yıldır yaklaşık 270’er genç çiftçimize 30’ar bin TL desteği kazandırmış olduk.
Bende köy çocuğuyum. Girdiler çok önemli. Bizim hayvana yedirdiğimiz ürünün maliyetinin düşürülmesi çok önemlidir. Bunun başında da sulama geliyor. Hayvancılık satın alınan yemle yapılmaz. Yapılır ama kazanç çok düşük olur. Ama biz kendi hayvanımıza yedireceğimiz ürünü kendimiz üretip onunda desteğini devletten ve hükümetten alırsak bu iş daha cazip hale geliyor. Sizler biliyorsunuz ama bu desteklerden daha fazla yararlanılması gerekiyor”
YAŞAR KARADENİZ
Vali Yaşar Karadeniz de köyden göçlerin önlenmesi adına bu yatırımların önemli olduğuna dikkat çekti.
Karadeniz, “Eskiden köylerde kendi içerisinde kapalı bir ekonomik yapı vardı. Bunun şimdi devam etmesi mümkün değil. Şimdi köylerde de para dönmek zorunda. Köylerde bir şey üretilmeli onla da para kazanılmalı. Bazı ihtiyaçlarda para harcanarak sağlanmalı. Kırsalda milli gelirin artışı nacak bu şekilde sağlanabilir. Evin altında beslenen hayvan bir hayvancılığın oluşması mümkün değil. Profesyonel tarım artık ön plana çıkmaya başlayacak. Bunu meslek edinmiş ve o mesleğin inceliğini ve teknik yönünü kendi bilen veya bilen birilerini yanında çalıştırarak onlardan destek alan işletmeler oluşacaktır” dedi.
Tarımın gelişmesinin diğer sektörleri de tetikleyeceğini ifade eden Karadeniz, “Bundan sonra ise buralarda yapılan üretimin değerlendirilmesi var. Buradan elde edilen sütten elde edilecek ürünlerin çeşitlendirilmesi hedef olması ve o hedef doğrultusunda çalışılmalıdır. Tarım gelişmesi diğer sektörlerinde gelişmesini tetikleyecektir. Gelişmiş illerin kökeninde hep tarım vardır. Kastamonu da artık bu yola girme sürecindedir. TKDK tarafından açıklanan 252 Milyon Avro’luk destekten 5 ila 10 milyon Avro’luk kısmını Kastamonu’ya getirmeliyiz. Bu hedefe ulaşmak için el birliği ile çalışmalıyız” diye konuştu.