* TKDK’nın 42 şehirde 252 milyon avro hibe sağlayacağı desteklemelerle ilgili olarak dün bilgilendirme toplantısı düzenlendi. “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımları” ile “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” olmak üzere iki ana başlıkta kabul edelicek projelerin başvuruları başladı.
* Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu’nun kırsal nüfusunun fazla olduğunu belirterek, bu hibe desteklemelerle Kastamonu’ya önemli yatırımların kazandırılabileceğini söyledi.
* Milletvekili Metin Çelik, yatırımcıların bu çağrıya kulak vermelerini ve ayağı yere basan projeleri Kastamonu’ya kazandırmak istediklerini aktarırken, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu ise geri ödemesiz hibe paketinin her türlü vergiden de muaf olacağını, bu şekilde hibe oranlarının daha da artabileceğini söyledi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK), Kastamonu’nun da arasında bulunduğu 42 şehirde 252 milyon avro hibeyle destekleyeceği yatırımlar için proje başvuru çağrısına çıkıldı. Üçüncü başvuru çağrı ilanı hakkında bilgilendirme toplantısı ise dün Canoğlu Restoran’da yapıldı.
Vali Yaşar Karadeniz’in başkanlık ettiği toplantıya Ak Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile gazeteciler katıldı.
TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, geri ödemesiz hibe paketinin her türlü vergiden de muaf olacağını, bu şekilde hibe oranlarının daha da artabileceğini söyledi.
Ahmet Kuyulu, Kastamonululara çağrı da bulunarak, proje üretmek isteyen herkesi kurumlarına beklediklerini söyledi.
TKDK olarak birçok il de olmadıklarını, ancak Kastamonu’da var olduklarını hatırlatan Ahmet Kuyulu, “Kastamonu’da olduğumuzdan dolayı Kastamonu’nun avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Proje üretmek isteyen herkesin birebir kurumumuz ile irtibata geçmesini istiyor ve bekliyoruz. 5-6 kişi yan yana gelir de proje üretmek isterse onların gelmesinin yanında biz de ayaklarına kadar gidebiliriz. Kapımız proje üretmek isteyen herkese açıktır” dedi.
Ak Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’nun Kastamonu’da kurulduğu 2012 yılından 2017 yılına kadar 50 Milyon TL, son çağrı ile 20 Milyon TL olmak üzere toplam da 70 Milyon TL civarında hibe desteği Kastamonu’ya sağladığına dikkat çekti.
TKDK’nın üçüncü çağrı döneminde daha büyük hibe tutarları Kastamonululara vermek istediğinin altını çizen Ak Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, “Son çağrı ile birlikte birçok konuda destek söz konusu. İnşallah yatırımcılar da bu çağrıya ilgi gösterirler. Ayağı yere basan projeleri inşallah Kastamonu’ya kazandırmak istiyoruz. Kastamonu için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Vali Yaşar Karadeniz ise çağrı ilanı kapsamında “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımları” ile “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” olmak üzere iki ana başlıkta başvuruların kabul edileceğini söyledi.
Vali Karadeniz, bunun Kastamonu için ciddi bir fırsat olduğunu söyledi. TKDK tarafından düzenlenen basın toplantısına katılan Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu nüfusunun büyük çoğunluğunun kırsal da yaşadığını hatırlattı. Kırsal alana yapılacak yatırımların, buradaki nüfusu korumak ve büyütmek adına büyük önem taşıdığını kaydeden Vali Yaşar Karadeniz, her iki başlığın da Kastamonu’ya önemli yatırımlar kazandırmasını diledi.
“Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) Tedbiri” proje başvuruları 12 Şubat 2018 Pazartesi 09.00’da kabul edilmeye başlanacak, 12 Mart Pazartesi 21.00’de online sistem kapatılacak. “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) Tedbirindeki” başvuruların kabulüne ise 1 Mart Perşembe günü 09.00’da başlanacak, 2 Nisan Pazartesi günü 21.00’de online sistem kapatılacak.
Bu çağrı ile birlikte iki ana tedbirin destekleneceği, “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) Tedbirinde” inek, koyun, keçi ve manda besleyerek süt üretimi yapan yetiştirici ve tesislere; sığır, koyun, keçi ve manda besleyerek besi yapan yetiştiriciler; broyler, hindi, kaz için kanatlı eti üretimi yapan tesislere ve yumurta tavukçuluğu tesislerine hibe verilecek. Hibe oranı %40 ile %70 arasında değişiyor. 3. Çağrı kapsamında toplam 164 milyon 706 bin avro hibe desteği verilecek.
“Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme(302) Tedbirinde” süs bitkileri yetiştirilmesi; sarımsak, aspir, çemen gibi birçok tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ile işlenmesi ve paketlenmesi; fide-fidanların yetiştirilmesi, mantar-misel üretilmesi ile işlenmesi ve paketlenmesi; arıcılık faaliyetleri ve arı ürünlerinin üretimi ile işlenmesi ve paketlenmesi; ahşap işlemeden, dokumaya, taş işlemeciliğinden dikiş ve giysi dekorasyonuna kadar birçok zanaatkarlık faaliyetleri; siyez bulgurundan çekme helvaya, reçelden marmelata, yerel yiyeceklerden sabun yapımına kadar, katma değerli ürünlerin üretilmesi; kırsal turizm kapsamında pansiyon, otel gibi 25 odaya kadar konaklama tesisleri, ayrıca lokanta, kafeterya, kahvehane gibi yeme içme tesisleri; alabalık, sazan gibi su ürünleri yetiştiriciliği tesisleri; makine parkları, güneş, rüzgar, biokütle gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik sunulacak projeler de desteklenecek. Sayılan bu sektörlere uygun harcama tutarının %55’i oranında hibe verileceği ve bu çağrı kapsamında toplam 87 milyon 239 bin avro hibe desteği sağlanacağı açıklandı.
Ayrıca yatırımcıların her türlü vergiden de muaf olacağı için hibe oranlarının daha da artacağı bildirildi. Birçok sektörde yeni yatırımlar desteklendiği gibi mevcut işletmelerin kapasite arttırmadan modernizasyonu veya kapasite arttırarak büyütülmesi de mümkün.
Kastamonu’da 2013-2016 yıllarında uygulanan IPARD-I Programı kapsamında, yatırım tutarı 97 Milyon Lirayı bulan 223 adet yatırım için 46,5 Milyon TL hibe olarak ödendi.
2020 yılına kadar devam edecek IPARD-II programının 1. çağrısında ise sözleşmeye bağlanan 48 proje için toplam yatırım tutarı 36 milyon 869 bin TL olup bu yatırımlar tamamlandığında 20 milyon TL daha hibe verilecek. Projelerin faaliyetleri devam ediyor. Kurum tarafından hayvancılıktan kırsal turizme birçok alanda Kastamonu’da belli kapasiteler oluşturulmuş; ilimiz modern, verimli ve rekabetçi birçok işletme ve tesise kavuşturulmuştu.
BAŞVURU TARİHLERİ
Başvurular, belirlenen süreler içerisinde online proje başvuru sistemi üzerinden yapılacak ve TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü’nde kabul edilmeye başlanacak.
“Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) Tedbiri” proje başvuruları 12 Şubat 2018 Pazartesi 09.00’da kabul edilmeye başlanacak, 12 Mart Pazartesi 21.00’de online sistem kapatılacak. Başvurular, online başvurunun çıktısı ve diğer istenen belgelerle 15 Mart Perşembe 18.00’e kadar teslim edilecek.
“Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) Tedbirindeki” başvuruların kabulüne ise 1 Mart Perşembe 09.00’da başlanacak, 2 Nisan 2018 Pazartesi 21.00’de online sistem kapatılacak. Çıktı ve diğer dokümanların 5 Nisan Perşembe 18.00’e kadar teslim edilmesi gerekiyor. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvuruların kabul edilmeyeceği açıklandı. Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren başvuru çağrı rehberleri(v.3) de TKDK resmi internet sitesinden(www.tkdk.gov.tr) ve kastamonu.tkdk.gov.tr adresinden temin edilebileceği bildirildi.
IPARD-II 3. çağrıda destek verilen sektörler özellikle Kastamonu’da potansiyelin yüksek olduğu hayvancılık, kırsal turizm, tıbbi aromatik bitkiler, arıcılık gibi alanları da kapsıyor. Ancak IPARD programın bilinirliğinin artması ve yatırımcıların programa çok fazla rağbet etmesi nedeniyle alınan projelerin hepsi desteklenemiyor. Kastamonu’ya ayrılan bir bütçe olmadığı, kurum merkezinde yüksek puanlı projelerden başlayarak projelerin seçilceği bildirildi. Bu nedenle projelerin ayağı yere basan, nitelikli, sürdürülebilir ve özellikle sıralama kriterlerine göre yüksek puan alması önemli…
Açıklama da: “Kastamonu İl Koordinatörlüğü olarak, ilimizin hibe desteklerinden daha fazla faydalanmasını istiyoruz. Proje sunmak isteyen yatırımcılarımızı bilgi almak üzere kurumumuza bekliyoruz. Proje fikri olan ve yatırım yapmak isteyen herkese kurum kapılarımız sonuna kadar açıktır. Projelerin her aşamasında vatandaşlarımız çekinmeden 0366 214 0109 numaralı telefonumuzu arayarak veya Topçuoğlu Mah. Vali Enis Paşa Cad. No:19 Kat:4 Kastamonu adresini bizzat ziyaret ederek bilgi alabilirler. Ayrıca 444 85 35 numaralı TKDK Yardım masasından da ulaşılabilir. Bunların yanında Koordinatörlüğümüze ait sosyal medya hesapları olan “TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü” Facebook sayfamızdan ve “tkdkkastamonu” İnstagram hesabımızdan kurumumuzla ilgili faaliyetler ve güncel duyurular takip edilebilir” denildi.