- Kastamonu Üniversitesi bir kez daha ve ne yazık ki olumsuz konularla ulusal basının gündemine girdi. Diriliş Postası ve Sözcü gazetelerinde arka arkaya yayımlanan iki haber, Kastamonu Üniversitesi yönetimini töhmet altında bırakan ağır iddialar içeriyor.
- Diriliş Postası gazetesinin “Uluslararası öğrenci yolsuzluğu”, Sözcü gazetesinin ise “Felakete davetiye çıkaran yurt Sayıştay raporunda” başlıklarıyla verdiği haberler sonrasında Rektörlükten bir açıklamada bulunması bekleniyor.
Kastamonu Üniversitesi bir kez daha ulusal basının gündemine girdi. Diriliş Postası ve Sözcü gazetelerinde arka arkaya yayımlanan iki haber, Kastamonu Üniversitesi yönetimini töhmet altında bırakan ağır iddialar içeriyor.
Diriliş Postası’nın Atakan Irmak imzalı özel haberinin spotunda, Kastamonu Üniversitesi’nde Libya’dan Türkiye’ye Ankara merkezli CHAM ofis aracılığıyla getirilen 200 öğrenciden, rektörlüğün bilgisi dâhilinde kanunsuz bir şekilde para alındığı ortaya çıktı. Öğrencilerden davet mektubu karşılığında 500 Euro alan yöneticilerin bununla da yetinmeyip, Libya Hükümetinin öğrenci başına Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğüne ödediği 14 bin doların dışında her yıl el altından “kayıt parası” adı altında 8 bin dolar para aldığı belirlendi” ibaresi yer aldı.
Haberde öğrencilerin konu üzerine YÖK ve Savcılığa suç duyurusunda bulunduğunun belirlendiği kaydedildi. Aynı şekilde öğrencilere dil eğitimi verilmediğinin de ortaya çıktığı, Hatta kendi alanlarında yüksek lisans ve doktora dersi bile verilmeden ilgili öğrencilerin derslerden para karşılığı geçirildiğinin öğrenildiği iddiaları da haberde yer aldı.
Sözcü gazetesinin Ali Ekber Ertürk imzalı haberi ise, daha önce de ulusal ve yerel basındaz yer alan, suç duyurusuna da konu olan öğrenci yurtlarının sakınca yaratan fiziki durumuna dikkat çekti.
Haberde, 2 bin 700 öğrencinin barındığı yurt için Sayıştay’ın “Birçok eksik var. Öğrencilerin can güvenliği tehdit altında” şeklinde tuttuğu rapora karşın 20 aydır bu konuda hiçbir şey yapılmadığı, yurdun yap-işlet-devret yöntemiyle yapımını gerçekleştiren firma tarafından aylığı 432 bin liradan Yurtkur’a kiralandığı belirtilirken, binalardaki eksiklik ve sorunların sıralandığı Sayıştay raporunun ilgili bölümünden alıntı yapıldı.
Sayıştay raporuna göre, gövde filizlerinde ve temelde eksik demir kullanılmış, zayıf akım kabloları elektrik şaftından çekilmemiş, asansör panoları için çekilen elektrik kabloları gerekli uygunlukta seçilmemiş.