48 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Kastamonu Milli İrade Platformu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kastamonu’ya yarın düzenleyeceği ziyaret öncesi belirlediği ilimizin talep ve beklentilerini dün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Platform sözcüsü Fatih Köse, Devlet Hastanesi ve ilçelerdeki doktor eksiğinden yılan hikayesine dönen Özel Uğurlu Hastanesi’ne, Tıp Fakültesi’nden BAKAP projesine, İzmir’e hava seferleri düzenlenmesinden gümrüğe bir dizi konudaErdoğan’ın destek ve talimatlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Kastamonu için en önemli konunun ise İnebolu Limanı’yla entegre olacak demiryolu olduğunun altını çizen Fatih köse, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bu konuda da bir çalışma başlatılması talimatını vermesini özellikle istediklerini kaydetti.
48 Sivil Toplum Kuruluşu’nun bir araya gelerek oluşturduğu Kastamonu Milli İrade Platformu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Kastamonu’ya düzenleyeceği ziyaret öncesi, ilimizin talep ve beklentilerini açıkladı.
Şerife Bacı Öğretmenevi’nde düzenlenen basın toplantısında Milli İrade Platformu adına konuşan İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şube Başkanı Fatih Köse, Devlet Hastanesi ve ilçelerdeki doktor eksiğinden yılan hikayesine dönen Özel Uğurlu Hastanesi’ne, Tıp Fakültesi’nden BAKAP projesine, İzmir’e hava seferleri düzenlenmesinden gümrüğe kadar çözüm bekleyen konularda Çumhurbaşkanı Erdoğan’ın destek ve talimatlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Fatih Köse, Kastamonu için en önemli konunun ise İnebolu Limanı’yla entegre olacak demiryolu olduğunun altını çizerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bu konuda da bir çalışma başlatılması talimatını vermesini özellikle istediklerini kaydetti.
Kastamonu Milli İrade Platformu’nu oluşturan sivil toplum kuruluşlarının 28 Şubat’ta, 17 ile 25 Aralık’ta, 15 Temmuz kalkışmasında milletin iradesine karşı gerçekleşen her krizde milletin yanında yer aldığını söyleyen Fatih Köse, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım’a, Vali Yaşar Karadeniz’e ve Milletvekilleri Hakkı Köylü, Metin Çelik ve Murat Demir’e bugüne kadar Kastamonu’ya yapılan yatırımlar için teşekkürler ettiklerinin bilinmesini istedi.
AK Parti hükümetleri döneminde Kastamonu’nun; üniversite, doğalgaz, devlet hastahanesi, havalimanı, 15 Temmuz Ilgaz Tüneli gibi önemli yatırımlara kavuştuğunu, Kırık Barajı ve İnebolu Yolu gibi çok büyük yatırımların ise yapımına başlandığının bilincinde farkında olduklarını belirten Fatih Köse, hızla gelişen Türkiye’de yatırım pastasından Kastamonu’nun da nasibini aldığının ortada olduğunu ifade etti.
Kastamonu’da çözüm bekleyen belli başlı önemli konuları Milli İrade Platformu olarak dile getirmeyi kendilerine görev bildiklerinin de altını çizen Fatih Köse, “Sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ile yapmış olduğumuz istişarelerde Kastamonu’da çözüm bekleyen belli başlı önemli konular tespit edilmiştir. Yeni devlet hastanesinin devreye girmesine rağmen branşlarda uzman doktor ve sağlık personeli eksikliği ve ilçelerimizde de pratisyen doktor eksikliği vardır.Yazın nüfus artışı oluyor, mevcut personelle yeterli sağlık hizmeti verilemiyor. Uğurlu Hastanesi konusunda devletin, hükümetin bütün iyi niyetli gayretlerine rağmen henüz çözüm bulunamamıştır. 17 Yıldır çözülemeyen Tıp Fakültesi meselesinin artık çözülmesi gerekmektedir. İlimizin gelişmesinde öncü bir rol üstlenecek BAKAP Projesi hakkında henüz olumlu bir gelişme kaydedilememiştir. Köy yolları ve altyapısı konusunda Türkiye’nin diğer illeri ile kıyaslandığımız zaman eksikliklerimiz gözükmektedir. Bu konuda sistemli ve sonuç alan bir çalışmaya olan ihtiyaç yıllardır sürmektedir. Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu’da havalimanımızda gümrük olmadığı için misafirlerimiz doğrudan Kastamonu’ya inemeyecektir. Bu konunun geçici gümrükle değil bizzat gümrüğün gelmesi ile en kısa zamanda çözülmelidir. İzmir tarifeli havayolu seferleri açılmalıdır. İstanbul’da kentsel dönüşüm sebebi ile fabrikalarını taşımak durumunda olan bir çok Kastamonulu sanayici var. Bu sanayicilerin Kastamonu’ya gelmelerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. İlçe bağlantı yollarımızın standardının yükselmesi gerekmektedir. En kısa zamanda çözülmesi gerektiğine inandığımız bu sorunların çözümü konusunda sayın valimizin, milletvekillerimizin mesai harcadığını, çalıştıklarını ve konulara hakim olduklarını ve takip ettiklerini biliyoruz. Yöneticilerimizin verdikleri emeklerin meyvelerini artık görmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti ile de bu konuların çözülmesini beklediğimizi beyan ediyoruz” dedi.
Kastamonu’nun gündemine alması gereken vizyon projesinin İnebolu Limanı’yla entegre bir demiryoluna kavuşması olduğuna işaret eden Fatih Köse, bu noktada mutlaka bir çalışma başlatılmasını gerektiğini belirtti.
Bu projenin hayata geçirilmesi halinde Kastamonu’nun Karadeniz’e sınırı olan ülkelerdeki 300 milyon insana ulaşacağını ve 2,5 trilyon dolarlık ticaret pastasından pay alacağını vurgulayan Fatih Köse, “Kastamonu’muzun bundan sonra gündemine alması gereken vizyon projesi İnebolu Limanı ile entegre demiryoludur. İnebolu Limanı ile entegre demiryolu demek; Karadeniz’e sınırı olan ülkelerdeki 300 milyon insana ulaşmak, 2,5 trilyon dolarlık ticaret hacmi pastasından pay almak demektir. Akdeniz’in Karadeniz üzerinden Kuzey ülkelerine ulaşım, kuzey ülkelerinin de sıcak denizlere ulaşmasına köprü olmak demektir. İstanbul Boğazından yılda geçen 60 bin geminin ve 300 milyon ton yük için zaman ve maliyet açısından değerlendirildiğinde alternatif yeni bir güzergâh demektir İnebolu limanı ile entegre olacak bir demiryolu hattı yeni bir cazibe merkezi demektir. Yeni kültürel bağların kurulması ve sürdürülmesi demektir. Kardeş ve akraba topluluklarla ilişkileri güçlendirmek, onlarla gönül bağının yanında maddi bağlar da kurmak demektir. Sayın valimiz ve milletvekillerimizin gayretleri ile Ulaştırma Bakanlığı’na eğer olmazsa en azından KUZKA imkânları ile bağımsız kuruluşlara muhtemel demiryolu bağlantısının tespiti için fizibilite raporu yaptırılarak sürecin başlatılmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İnebolu Limanı ve demiryolu bağlantısının kurulması halinde Kastamonu’nun Pekin–Londra hattına bağlanacağını ve bir lojistik merkezi olacağını kaydeden Fatih Köse, “Avrupa’dan Arap dünyasına ve Asya’ya gönderilen ticaret malları Tuna Nehri ile Karadeniz’e indirilmekte ve boğazlardan geçerek açık deniz yolu ile taşınmaktadır. Bu güzergâh zamanlama açısından uzun ve maliyetlidir. İnebolu Limanı ve demiryolu bağlantısının kurulması ile Kastamonu, Pekin–Londra hattına bağlanacak ve lojistik merkezi olacaktır. Bu ülkeler; İnebolu, Küre, Ağlı, Seydiler gibi ilçelerimizde oluşturulacak Serbest Bölge Vergi Avantajları ile birçok ürününün üretimini, montajını, işlenip, paketlenmesini ilimize kaydırabileceklerdir. Hanönü ve Küre’deki bakır rezervi, krom, manganez, kömür gibi madenlerimiz, orman emvalimiz ve mermerimizin dünyaya arzı için çok önemli bir lojistik imkanı doğacaktır. Ulaştırma altyapıları gelen taleple olur. Fakat bu talebi beklersek çok zaman alır. Devletimiz nasıl Trabzon’da havaalanı varken denizi doldurarak Ordu-Giresun havaalanı yaptı ise ve şimdi Artvin-Rize’ye yine denizi doldurarak havaalanı yapıyorsa, Marmaray Projesi’ni hayata geçirdi ise Kastamonu’yu da demiryolu ağına bağlayacak güçtedir” dedi.