Yurdun işgalini protesto ve milli duruşu göstermek isteyen Kastamonulu kadınların 10 Aralık 1919’da düzenlediği ilk Türk kadın mitinginin 98. yıldönümü…
Kurtuluş Savaşı’ndaki rolü büyük olan Kastamonu’nun tarihin sayfalarına altın harflerle yazdığı ve Şerife Bacılar, Halime Çavuşlarla simgeleşen Kastamonu kadınının imza attığı bu gurur dolu başkaldırının yıldönümü, dört gün sürecek etkinliklerle kutlanacak.
Yarın, yurdun işgalini protesto ve milli duruşu göstermek isteyen Kastamonulu kadınların 10 Aralık 1919’da düzenlediği ilk Türk kadın mitinginin 98. yıldönümü.
Polis Müdürü Halit Bey’in eşi Zekiye Hanım önderliğinde yedi memur ve asker eşinin düzenleyip 3 bin civarında kadının katıldığı mitingin 98. yıldönümü dolayısıyla 10 Aralık Kutlama Komitesi tarafından düzenlenen kutlama programı bugün saat 11.00’de Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayacak, Belediye Başkanlığı salonunda açılacak resim sergisiy ve saat 12.30’da Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve gazetemiz yazarı Yard. Doç. Dr. Mustafa Eski’nin Belediye salonunda vereceği “Milli Mücadelede Kastamonu Kadınları” konulu konferansla sürecek.
Bugünkü program saat 19.00’da Nasrullah Camii’nde okutulacak mevlitle son bulacak.
12 Aralık Salı günü ise, etkinlik kapsamında Kastamonu’ya gelecek olan Kültür ve Turizm bakanlığı İstanbul Devlet tiyatrosu oyuncuları saat 13.00’de “Pumima ve Sırlar Ormanı” adlı çocuk oyununu, saat 20.00’de ise “İkinci Dereceden İşsizlik yanığı” oyununu sahneye koyacak. Her iki oyun da Rıfat Ilgaz Kültür Merkezinde sahnelenecek.
- yıl kutlamaları 13 Aralık Çarşamba akşamı 19.30’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun Halk Eğitim merkezi salonunda vereceği konserle son bulacak.
- ••
10 Aralık Kutlama Komitesi Başkanı Ferhan Çelen, O dönemde cephede savaşan erkeklerin yanı sıra kadınların da büyük fedakarlıkları bulunduğuna dikkati çekti.
Çelen, Kastamonu’nun gurur günüyle ilgili şunları söyledi:
“Ülkemizin bağımsızlığının kazanılmasında bu fedakarlıkların rolü son derece büyüktür. 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da 3 bin kadın bir araya gelerek, Türkiye’nin işgalini kınamak için bir miting düzenlemiş. Bu mitingin düzenlenmesinin gayesi Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege’nin işgal edilmesidir. Bu topluluk, o zamanki öğretmen okulunun bahçesinde toplanmış ve mitinglerini yapmışlar. Mitingden sonra da bildiri yayımlamışlar. Bu bildiriyi devlet büyüklerinin ve imparatorun eşine telgraflarla göndermişler.
Bizler de Kastamonulu kadınlar ve dernek olarak her yıl 2-3 günlük programlar halinde bunu kutlamaya çalışıyoruz. Bu kutlamamızın gayesi, insanların o günlerde çektiklerini yaşamak ve onları hatırlamak için bir araya gelmektir.”
Çelen, mitingin Türk kadınları ve Türk tarihi için çok önemli olduğunu dile getirerek, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara çok değer verdi. Türk kadınının her zaman baş üstünde tutulması gerektiğini ifade etmiştir. Türk kadınının yaptığı fedakarlıkları hiçbir Avrupalı kadın yapmamıştır. Tekrar böyle bir şey olsa, tabii hiçbir zaman temenni etmeyiz, aynı duygularla o günlerdeki gibi cesaretle atılacağımızı düşünüyorum” dedi. (Haber Servisi)