- 2018 yılının Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Kastamonu seçildi. Kastamonu bu unvanı 2017 yılının başkenti olan Kazakistan’ın Türkistan şehrinden devraldı. Kastamonu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) 2012 yılından bu tarafa uyguladığı Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını alan 7. kent oldu.
- 2018 yılı içerisinde Türk Dünyası’na başkentlik edecek olan Kastamonu, yıl içerisinde düzenlediği bir çok faaliyette bu unvanını en iyi şekilde dalgalandıracak. Bu gelişme Kastamonu’nun tanıtımı noktasında da büyük önem arz ediyor.
2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Kastamonu seçildi. 2017 yılının başkenti olan Kazakistan’ın Türkistan kentinde düzenlenen toplantıda Kastamonu 2018 yılının başkenti ilan edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman ile birlikte Türkistan şehrindeki toplantıya giden Vali Yaşar Karadeniz ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş, müjdeli haberi dün ilk olarak sosyal medya üzerinden duyurdu.
BAKAN YARDIMCISI YAYMAN
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasının kentlerin bir marka değeri kazanmasında önemli bir fonksiyon üstlendiğini belirtti.
Yayman, “Türk Dünyası Kültür Başkenti Programı kapsamında 2013 yılında Eskişehir’de gerçekleştirilen Türk halkları kültür şöleninin bir yenisini daha hayata geçirmek niyetindeyiz. Bu vesileyle 2018 yılında güzel ülkemizin eşsiz Türk şehri Kastamonu’nun seçilmesinden büyük memnuniyet duymaktayız” ifadelerini kullandı.
2018’de TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. yıl dönümünü kutlayacaklarına işaret eden Yayman, “Hatıralarda kalacak ve geleceğe aktarılacak bir yıl olması için ülke olarak, bakanlık ve idarecilerimizin tüm imkanlarını sunacağız ve sizleri Türkiye’de ağırlamaktan sonsuz mutluluk duyacağız” diye konuştu.
VALİ YAŞAR KARADENİZ
Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz de yaptığı açıklamada Kastamonu’nun Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden birisi olduğuna işaret ederek, “7 bin yıllık tarihiyle kesintisiz bir kronolojiye sahip olan medeniyet şehri Kastamonu, 900 yılı aşkın süredir Türk yurdudur” ifadelerini kullandı.
Vali Karadeniz, ayrıca, kentin tarihte Türkmen beyliği Candaroğulları’nın başkenti, Osmanlı’ya İstanbul’a kadar uzanan önemli bir kent merkezi olarak hizmet verdiğine dikkati çekerek, “Kastamonu, Çanakkale Savaşı ve Türk Milli Mücadelesinin kahraman şehridir” dedi.
Kastamonu’nun Türk Dünyasıyla sıcak ve samimi ilişkiler kurmayı başardığını dile getiren Karadeniz, “Kastamonu Belediyesi, geleneksel hale getirdiği Türk Dünyası Günleri ve Kastamonu Üniversitesinin Türk Dünyası üniversiteleriyle kurduğu çok yönlü iş birliği ilişkilerin kalıcı hale getirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir” dedi.
Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerinin altını çizen Karadeniz, “Şehrimizin bu organizasyona yapacağı ev sahipliği ve el birliğiyle yapılacak etkinlikler Kastamonu’muzun gelecek kuşaklarına bırakılacak güzel ve en anlamlı miraslardan biri olarak hafızalarda kalacaktır” İfadelerini kullandı.
VEKİLLERDEN TEŞEKKÜR
Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinde katkıları olanlara teşekkür eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, “Kazakistan’da gerçekleştirilen Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Daimi Konseyi’nin 35. dönem toplantısı neticesinde Kastamonu’nun 2018 yılı Türk Dünyası Başkenti olması kararlaştırılmıştır. Kastamonu’muzun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkentliği için Türkiye’nin adayı olarak önerilmesinde ve seçilmesinde büyük destek veren Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş başta olmak üzere katkı sunan herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir ise, “Kazakistan’da yapılan Türksoy 35. Daimi Konseyi Toplantısında Kastamonu’muzun 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkentliği kabul edilmiştir. Başta Kültür Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
TAHSİN BABAŞ
Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini müjdeleyen Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise şunları söyledi:
“Kazakistan’da gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Daimi Konseyi’nin 35. dönem toplantısı neticesinde Kastamonu’muzun 2018 yılı Türk Dünyası Başkentliği kabul edilmiştir. Bu yolda büyük bir birliktelikle hareket ederek Kastamonu’muzun ismini sadece Türk Dünyası’na değil dünyaya tanıtma fırsatını ele almış bulunmaktayız. Kastamonu’muzun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmesinde emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş olmak üzere, Bakan Yardımcımız Sayın Hüseyin Yayman, Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz, Milletvekillerimiz Sayın Hakkı Köylü, Sayın Metin Çelik ve Sayın Murat Demir ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve bu işte emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Ülkemiz, milletimiz ve memleketimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
KASTAMONU 7’NCİ BAŞKENT
Türk Dünyası Kültür Başkenti için ilk adım 2012 yılında atıldı. Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgız Cumhuriyeti, Özbekistan Cumhuriyeti ve Türkmenistan’ın katılımı ile her yıl bir ilde gerçekleştirilen Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliği ilk olarak Kazakistan’ın Astana şehrine verilmişti. 2013 yılında Eskişehir, Türk Dünyası Başkenti ilan edilirken, 2014 yılında Tataristan’ın Kazan şehri, 2015 yılında Türkmenistan’ın Merv şehri, 2016 yılında Azerbaycan’ın Şeki şehri ve 2016 yılında ise Kazakistan’ın Türkistan şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmişti.