Kastamonu Katı Atık Bertaraf Tesisi’ndeki çöplerden enerji üretilmesi için kolları sıvayan Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB), proje ihalesini kazanan Sowa Enerji’yle 10 yıllık protokol imzaladı.
Belediye Başkanı Babaş, Sowa Enerji’nin 1 yıl içinde tesisini kurup ve enerji üretmeye başlayacağını, Firma ürettip sattığı enerjinden elde edeceği gelirin yüzde 57.25’ini KASMİB’e vereceğini, ayrıca yıllık 48 bin TL kira ödemesi yapacakğını söyledi.
Kastamonu Katı Atık Bertaraf Tesisi’ndeki çöplerden enerji üretilmesi için kolları sıvayan Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB), proje ihalesini kazanan Sowa Enerji’yle 10 yıllık protokol imzaladı.
Açılan ihaleyi yüzde 57.25’lik teklifle kazanan Sowa Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kısa dün Kastamonu’ya gelerek KASMİB’in de başkanı olan Belediye Başkanı Tahsin Babaş’la biraraya geldi ve 10 yıllık sözleşmeyi imzaladı.
Çöpten elektrik üretimi yapacak olan tesisin inşasını sözleşme gereği 1 yıl içinde tamamlayacak olan Sowa Enerji, elektrik üretimine geçtikten sonra satacağı elektrikten elde edeceği gelirin yüzde 57.25’ini KASMİB’e aktaracak. Sowa Enerji aynı zamanda KASMİB’e yıllık 48 bin TL’de kira ödemesi yapacak.
“Ne kadar çok çöp, o kadar enerji” diyen Belediye ve KASMİB Başkanı Tahsin Babaş, sözleşme detayları hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Çöp toplama ve depolamada Türkiye’de ilk sırayı alan birlikler arasında yer alıyoruz. Bütün belediyelerimiz özen ve titizlikle çöplerini topluyorlar. Geçtiğimiz günlerde Katık Atık Bertaraf Tesisi’nde depoladığımız çöpteki metangazının elektrik enerjisine dönüştürülmesi amacıyla ihale açtık. Sowa Enerji bu ihaleyi kazandı. 1 yıl içinde tesisini kuracak ve enerji üretmeye başlayacak. Firma ürettip sattığı enerjinden elde edeceği gelirin yüzde 57.25’ini KASMİB’e verecek. Ayrıca firma yıllık da 48 bin TL kira ödemesi yapacak. Bilindiği gibi çöp taşıma hizmetini özel bir firma yapıyordu. Biz KASMİB olarak buı uygulamadan vazgeçip firmanın tüm araç, ekipman ve personelini KASMİB bünyesine dahil ettik. Bu hizmetin maliyetini birlik üyesi belediyelere getirdikleri çöp miktarına göre paylaştıracağız. Çöpten elektrik üretimine geçildiğinde ve satılan enerjinin yüzde 57.25’i KASMİB’e kaynak olarak geri döndüğünde belediyelerin sırtına yük olan bu maliyet de büyük ölçüde karşılanmış olacak. Ne kadar çok çöp toplarsak o kadar çok enerji elde ederiz. Şehrimiz temiz bir şehir. Bu konuda biz belediye olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz. Çevremizi temiz tutalım ve bu imajımızı bozmayalım.”