Mayıs ayında yapılan Belediye Meclisi toplantısında konuşan Belediye Başkanı Babaş, “DSİ, Kırık Barajı ihalesi kapsamında bu projeyi programa alıp Atık Su Arıtma Tesisi’ni yapacak. DSİ ile yapacağımız protokolle tesisin bedelini 30 yılda geri ödeyeceğiz” dedi…
Kırık Barajı maliyetinin yüzde 40’ını belediyemizin ödeyecek olmasına olan itirazımı Atık Su Arıtma Tesisi için de yineliyorum.
Devletimiz Bakanlık bütçesinden niçin Atık Su Arıtma Tesisi’ni yapmıyor da Kastamonu halkı belediye bütçesinden bu yükün altına giriyor?..
Belediye kaynaklarımız çok mu geniş?
Yahut tıpkı Kırık Barajı mevzusunda olduğu üzere…
Atık Su Arıtma Tesisi projesini Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın rica minnet üstlendiği kamuoyuna ilan edilip de, söz konusu projenin parası Kastamonu halkının cebine niçin sardırılıyor?
Parasını Kastamonu halkı geri ödedikten sonra…
Ne anladık Bakanlığın yapacağı hayırdan?
Geri ödenecek para 30 yılda pul olsa bile…
Bilançoda belediyemizin borç hanesine yazılacak mı yazılmayacak mı?
Ekim 2015 tarihinde yapılan Belediye Meclisi toplantısında Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kırık barajı ile ilgili şöyle konuştu:
“Yüzde 40 Kastamonu içme ve kullanma suyuna ait olacak. Bundan ötürü Belediye Meclisi’nden karar isteniyor. Baraj yapıldıktan sonra Kastamonu Belediyesi’ne düşen hisseyi 30 yıla yayarak belediye olarak geri ödeyeceğiz… Kastamonu’nun geleceği ve sağlığı için her şeyden önemli bir proje. Barajın bedeli 300 milyon TL civarında”…
Bu hesaba göre 120 milyon TL payımıza düşen.
(Gerçi baraj ihalesi yukarıda ifade edilen bedelin altında bir rakam…
Ancak belediye meclisinin o dönemde 120 milyon TL’ye ses çıkarmamasının altını çizmek için rakamı olduğu gibi aldım.)
Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Belediye Meclisi toplantısında konuşan Başkan Babaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kastamonu’ya geldiğinde Atık Su Arıtma Tesisi talebinde bulunduğunu kaydetti…
“Kendileri de bu projenin yapımı için Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na talimat verdi. DSİ, Kırık Barajı ihalesi kapsamında bu projeyi programa alıp Atık Su Arıtma Tesisi’ni yapacaklar. DSİ ile yapacağımız protokolle tesisin bedelini 30 yılda geri ödeyeceğiz”.
İki meclis toplantısı arasında 2 yılı geçkin süre olduğuna göre…
Atık Su Arıtma Tesisi’nin bedeli Kırık Barajı’nın yapım bedeli içinde olmasa gerek.
Devletin bakanlık kaynaklarından yapması gereken yatırımları belediye bütçesine sarmasını kabullenmiyorum…
Yahut devlet yapacakmış gibi gösterilip daha sonra faturayı üstlenmeyi.
- ••
Not:
Şehrimiz ve çevre kırsalı için elzem olan Atık Su Arıtma Tesisi, aslına bakarsanız tam bir yılan hikayesi…
Vaktinde Kastamonu Belediyesi’nin gerçekleştireceği en büyük AB hibeli proje olarak ifade edilmişti.
Tastamam doğruydu…
Belediyeden yapılan açıklamada Kastamonu Belediyesi Entegre Su Projesi’nin maliyetinin 45 milyon avro olduğunun belirtilmiş, bu rakamın yüzde 85’inin AB fonlarından ve yüzde 5’inin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından hibe yoluyla karşılanacağı, proje maliyetinin yüzde 10’unun ise Kastamonu Belediyesi öz kaynaklarından finanse edileceği kaydedildilmişti.
2015 yılının Kasım ayında ÇED toplantısı yapıldı…
Gereken tüm izinlerin ve ruhsatların alınmasına müteakip projenin inşaat aşamasına 2017 yılında başlanılmasının planlandığı aktarıldı.
İlk IPA hibesi döneminde 39 atıksu arıtma projesi hayata geçirildi…
Kastamonu 19 entegre su ve 12 katı atık projesini kapsayan ikinci IPA paketindeydi; olmadı.
Nasip…
DSİ’nin yapması, Kastamonu Belediyesi’nin parasını ödemesiymiş.