Yüzde 30’u şimdiden satıldı
İstanbul’da Kastamonu’dan getirilen kurbanlıklar öncelikli olarak tercih ediliyor. İlimizden İstanbul’un Avrupa yakasına sevk edilen kurbanlıkların yüzde 30’u olan bin 500’e yakını, şimdiden satıldı.
Devrekâni’den İstanbul’a giden en büyük kurbanlık 17 bin liraya satıldı
İstanbul’a taşınan Kastamonulu besiciler, bayrama daha 10 gün olmasına karşın satışlardan memnun.
Şaptan âri bölge durumundaki Avrupa Yakasına 17 Ağustos’tan itibaren ilimizden sevk edilen 4 bin 500 civarındaki kurbanlığın üçte birine yakını şimdiden satıldı.
Kurban Bayramı’nda resmi tatilin 10 güne çıkması il dışına kurbanlık sevklerini büyük ölçüde düşürdü. Kastamonu ve ilçelerinde kurban pazarları da canlanmaya başladı. Hafta sonu Devrekâni’de, dün de Tosya ve Küre’de kurulan kurban pazarlarında hareketlilik yaşandı. Pazarlarda normal fiyatlarda satışa sunulan kurbanlıklara vatandaşlarda ilgi gösteriyor.
Kurban Bayramına 10 gün kala gurbettekiler de memleketlerine gelmeye başladı. Bu hafta sonu başlayacak olan 10 günlük tatille birlikte, sahillerimiz başta olmak üzere ilçe ve il merkezinde yoğunluk yaşanması bekleniyor.
İstanbul’daki kurban satış yerlerine Devrekani’den görevli giden İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veteriner Hekim Engin Altıkulaç, İstanbul Avrupa Yakasında bulunan Sultangazi, Eyüp Alibeyköy, Bayrampaşa ve Kağıthane’ki dört satış yerine giderek kontrollerde bulundu. Kurbanlıkları her hangi bir olumsuzluğa karşı gözden geçirdi.
Altıkulaç’ın kurban satış yerlerinde dün yaptığı kontrollerinde önemli bir olumsuzluk gözlemlenmedi. Avrupa Yakası’ndaki dört satış yerinde kurbanlıklar canlı kilo ile 20-22 TL’den satışa sunuldu ve en küçüğü 5 bin, en büyük kurbanlık ise şu ana kadar rekor olan 17 bin TL’den satıldı.
İlimizden Avrupa Yakasına en fazla kurbanlığı Devrekâni’den götüren ve 17 binlik kurbanlığı satan Kuzköyü’nden Ekrem Karabaş, diğer satıcılar Hasan Kaimoğlu ve Mahir Kırdı da kurbanlık satışlarını şu şekilde değerlendirdiler:
“Avrupa Yakası’na 17 Ağustos’ta kurbanlık girişine izin verilmesi ile birlikte ilçemizde yetiştirdiğimiz kurbanlıklarımızı getirdik. Şu anda satışlardan memnunuz. Kastamonu’dan Avrupa Yakası’na getirilen kurbanlıkların yüzde 30’un üzerinde satış gerçekleşti. Tatile ve memleketlerine gitmeyenler, İstanbul’da kalanlar kurbanlıklarını almaya başladılar. Genellikle de Kastamonu, ilçeleri ve Devrekâni’den buraya getirilen kurbanlıklar alıcılar tarafından tercih ediliyor. Biz de bu yüzden kurbanlık çadırlarımızın önüne ilçelerimizin isimlerini yazdık. Bu uygulama satışlarımızda çok etkili oluyor. Dört yerde kurulan kurban satış yerlerinde büyükbaş 5 bin TL’den 17 bin TL’ye kadar ve küçükbaş da 750 liradan bin 500 liraya kadar satılıyor. Şu anda çok kısa sürede kurbanlık satışlarımız iyi gitti, böyle de giderse satıcıların elinde Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık kalmaz. İnşallah herkes de elindeki kurbanlıklarını satar, memleketlerine de öyle döner. Devekani’den Kurban satış yerlerimiz için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüzde geldi bizlere yardımcı oluyor, Müdürümüze, emeği ve katkısı geçenlere, bizlere İstanbul’da yardımcı olanlara da teşekkür ediyoruz.”.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı küçük kuzu ve damızlık düvelerin kurbanlık edilmemesi konusunda da pazarlarda denetimlerini sürdürüyorlar.