Vali Yaşar Karadeniz, düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, göreve başladığı 5 aylık süre sonrasında Kastamonu’yla ilgili tespitlerini, yapılmakta ve yapılacak işlerle ilgili düşüncelerini dile getirdi, soruları cevaplandırdı.
Doğa Kültür Köyü Öğretmenevi’nnde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T. Zafer Karahasan, İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Yavuz Selim Kapancı, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Erdoğan Akbıyık, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. İsmail Yücel, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vildan Köksal, Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Yaşar Kuru, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, yerel gazetelerin yazı işleri müdürleri, köşe yazarları ile muhabirleri katıldı.
Vali Yaşar Karadeniz, basın toplantısında sözlerine yapılan bir işin duyurulmasından çok o hizmetin ulaştığı insanların memnuniyetini asıl ölçü olarak gördüğünü belirterek başladığı konuşmasında, “Kastamonu basını elbette yanlışı gördüğü yerde eleştiriyor, ama bütün bunları Kastamonu’nun iyiliği için yapıyor. Başka hesabı yok. Dolayısıyla bu konuda buradaki tüm basın kuruluşlarımız bizlere daha iyi hizmet sunma anlamında katkı verme konusunda bir fikir birlikteliği yapmış gözüküyor. Böyle bir kahvaltıda bir araya gelerek belki bizim göremediğimiz bazı şeyleri yüz yüze konuşup bunları görmemizi sağlayabilirsiniz diye düşündük ve bugün bu toplantıda bir araya geldik. Kamuoyunu yakından ilgilendiren bazı konuları ve hizmet dallarının sorumlu müdürleri de bizlerle beraber. Böylece hem onlardan istediğiniz bilgileri alabileceksiniz hem de eksik gördüğünüz hususları onlarla paylaşabileceksiniz. Vatandaşlarımızla yapmış olduğumuz toplantıların bir ayağı gibi bunu da bu şekilde görebilirsiniz” dedi.
Vali Karadeniz, Kastamonu’daki görevinde beş aylık süreyi geride bıraktığını belirtti ve bu süre zarfındaki tespitlerini özet olarak paylaşacağını belirterek şunları aktardı:
TANITIM VE TURİZM
“Allah, Kastamonu’ya gerçekten ne kadar nimet varsa hepsini sunmuş. 19 ilçesinin on dokuzu farklı özelliği var. Daha önce de söylediğim gibi bunlar Kastamonulu olmayanlar tarafından bilinmiyor. Bu yüzden de dışarıda Kastamonu’dan çok daha geride olan illerle aynı gibi bir intiba veriyor. Aslında bunun doğru olmadığını Kastamonu’ya gelince anlıyorsunuz. Kastamonu’da temel problemlerden birisi tanıtım.
Burada belki tanıtımın önemli özelliklerinden birisi de kendinle ilgili olumsuzları espri konusu yapabilmekten de geçiyor. Trabzon bunu başarmıştır. Trabzon için bu durum hem ekonomik anlamda hem siyasi anlamda bir güç olmasını sağlamıştır. Kastamonu’da da bu potansiyel var diye düşünüyorum. Her şeyden önce Tiridine Bandım türküsü ile gerçekten her mısrasın da esprisi olan bir türküdür. Bu anlamda Karadeniz’in ortak kültürünü önemli bir parçasıdır o türkü. Kastamonu için iyi bir tanıtım aracı olabilir.
Turizm Kastamonu’nun olmazsa olmazı. Elbette düğer sektörler de önemli. Ama turizm olmazsa olmazı. Turizmin gelişmesi diğer sektörlerin gelişmesini de sağlayacaktır. Buraya gelen her turistin alacağı bir kilo siyez bulguru veya bir kilo sarımsak tarım için artı bir değer ifade ediyor. Kastamonu’da üretilmiş hediyelik eşya sektörü satışı burası için fırsat sunacaktır. Kastamonu turizminde bundan sonra iyi gideceğine inanıyorum. Konjonktür Kastamonu’nun lehine. Güneydoğu’da terör olaylarında var olması orada turizm büyük ölçüde sekteye uğrattı. Doğu Karadeniz de ise fiyatlar yüksek. O bölgede seyahat etmeyi düşünen bir çok vatandaşımızın için o bölge ulaşılmaz hale getirdi. Kastamonu bu anlamda bir fırsat yakalamış durumda. Burada Ilgaz Tünelini de dikkate almamız gerekiyor. Özellikle İç Anadolu’dan buraya gelmek isteyenler için kısa süreli seyahat yapmak isteyenler için bulunmaz bir fırsat sunuyor.
İhale süreci devam eden Seydiler İnebolu yol yapımı önemli. Hem ekonomik açıdan hem de turizm açısından önemli. Ankaralıları üç saatte denizle buluşturacak bir yol. Bununla ilgili bir çalıştay yapmıştık ve bu çalıştay ile alakalı bir sonuç raporu hazırladık ve bunu eylem planına dönüştürme aşamasındayız. Kastamonu’nun ortak aklı ile ortaya çıkarılmış bir yol haritamız olacak. Onun etrafında hep beraber toplanıp o hedefe doğru koşacağız.
Toplantılar yapıldığı yerde kalmadı. Her maddesini tek tek takip ediyorum. Bununla ilgili proje çalışmalarına başladık bunlardan bir tanesi turizm yolları. Turistik değerlerimizin olduğu yerlere daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ziyaretçilerin ulaşmasını sağlayacak yollar ve bu eylem planın olmazsa olmaz önemli alt başlıklarından birisi ve bizim öncelikli olarak üzerinde durmamız gereken konular.
Turizm eğitimi oldukça önemli. Bunu mutlaka başarmamız lazım. Maalesef bu aşamada olan işletmelerimiz var. Bunu düzeltmemiz lazım. Eleştiri anlamında söylemiyorum. Burada turizm sektöründe çalışan insanların eğitime ihtiyacı olduğunu belirtmek anlamında söylüyorum. Bunu da yapacağımız dönem turizm ölü olduğu dönemde ancak olabilir. Şu anda iş yoğunluğu varken eğitim vermemiz yanlış olur. Bunları projelendirme noktasına gideceğiz.”
KÖY YOLLARI
“Köy yolları oldukça sıkıntılı bir süreç yaşanmış. Bunun temel nedenlerinden birisi dağınık yerleşim. 9 bin 600 kilometre köy yolu uzunluğu ve bunların tamamını yapacak çok büyük bir bütçeye ihtiyaç var. Böyle bir bütçenin oluşmaması temel bir problem.
Buraya geldikten sonra başka bir problem tespit ettim o da sathi kaplama dediğimiz yöntem. Bu sathi kaplama yönteminden Kastamonu vazgeçmek zorunda. Bununla ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi ile istişareye geçtik. Orada farklı uygulamalar geliştirilmiş. Eylül, Ekim ayında burada bizim personelimize eğitim semineri düzenleyecekler. Bundan sonra düşüncemiz çok yol yapmak değil hedefimiz önümüzde beş yıllık bir strateji belirleyip bu beş yıl içerisinde her köye sadece bir güzergahtan ulaşılabilecek şekilde köy grup yolları ile sıcak asfalt. Grup yollarından köylere olan bağlantıları da beton yapmak. Burası için en akıllıca yatırım bu olduğunu düşünüyorum. Geriye dönüp bakım yapamayacağımız yolu yapmanın da bir anlamı yok. Yanlış ortada o yanlış da ısrarcı olmamamıza gerek olmadığını düşünüyorum.”
TARIM VE HAYVANCILIK
“Tarım ve hayvancılığın durumu önemli. Bu bölgeye özel iki tane ürünümüz var. Birisi sarımsak diğeri siyez bulguru. Bu konu üzerinden de bir çalışma yapmamız gerekiyor. Üstünde durmamız ve il olarak politika geliştirmemiz ve bunu yaparken de miktarı arttırmaya odaklanarak değil, hem miktarı arttıracağız hem de koruyacağız. Özelliğini kaybettikten sonra bir anlamı yoktur. ”
SANAYİ
“Sanayi ile ilgili yoğun bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Diğer sektörler de ne yaparsanız yapın eğer sanayinizi geliştiremiyorsanız sanayi üretiminiz yoksa bunu sürdürebilir yapmanız sıkıntı oluyor. Yunanistan’da yaşanan krizi biliyoruz. Tamamen turizm sektörüne bağlı bir ekonomi yaptılar o da değişik sebeplerden dolayı sıkıştığında bittiler.
Sanayimizde şu anda 3 tane önceliğimiz var. Birincisisi merkez organize sanayi bölgesinin genişletilmesi. İkincisi yine belediyemizin yürüttüğü maslak organize sanayi bölgesinin oluşturulması, böylece şehir merkezinin sanayi kuruluşlarından arındırılması. Üçüncüsü de yine Tosya’daki organize sanayi bölgesinin genişletilmesi. Bu üç öncelik üzerinde yürümeye devam edeceğiz.”
SORU VE CEVAPLAR
Vali Yaşar Karadeniz, basın toplantısının bundan sonraki bölümünde gazetecilerin aktardığı konularla ve ilgili düşüncelerini dile getirip, yöneltilen soruları cevapladı.
Karadeniz’in dile getirilen konulardan bazılarıyla ilgili düşünceleri şöyle:
SPOR
“Kadın hentbol takımın elde ettiği başarılar ortada, inşallah bu başarılar artarak devam eder. Kastamonu’nun da bu hedef üzerine kenetlenmesi gerekiyor. Başarıların sürdürülebilir olması ise turizm anlamında tesisleşme ile olur. İlimizde yürütülen birkaç çalışma var. Birincisi MİEM binası… Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsis edildi. Spor tesisi için proje çalışması ise başladı. Birkaç ay içinde proje tamamlanarak hizmete alınması için yatırım sürecine girilecektir. Stadın yenilenmesi konusu var. Taslak oluşturuldu ve o taslak üzerine çalışmalar yapılacak. Yeni spor salonumuzla ilgili bulunmuş bir arsa var. Arsanın hukuki süreçlerin tamamlanmasıyla ilgili yazışmalar yapılıyor. Birkaç tane kurumun üzerinde olan bir arsa. Kuzeykent’te güzel bir tesisimiz bitmek üzere. O tesis bittiğinde o bölge de hem sportif müsabakalar açısından güzel bir spor kampüsü oluşmuş olacak. Hem de bölgedeki gençlerimiz, antrenman amaçlı örnek bir tesise Kastamonu kavuşmuş olacaktır.”
LOGO
“Kastamonu’nun logoya ihtiyacı var. Gaziantep’te il logosu vardır. Gaziantep’te üretilen ürünlere bu logo konulur. Kastamonu’nun logosunu belirlemek için iyi tartışmak gerekir.”
PLAJ İHTİYACI
“Deniz kenarında güzel koylar var. Önemli olan suni plajlar yerine koylara ulaşımı sağlayıp, koylarda hizmet verilmesidir. Yeni bir sahil yolu muhakkak yapılıyor. Mevcut yolla ilgili karayolları çalışma yapıyor. Karadeniz’inde suni yapılar kalıcı olmuyor, dalga alıp götürüyor. Başka formüller ile çözüm üretmeliyiz. Doğal anlamda güzel olan yerleri bozmak yanlış.
Alt projelerimizden birisi yönlendirme ve bilgilendirme levhalarının yapılmasıdır. Turizmin olmazsa olsa alt başlıklarından birisidir, yönlendirme ve bilgilendirme levhaları.”
KURTULMUŞ
“Yeni Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş, Kastamonu için bir fırsat. Bakanımız en son Kastamonu’ya gelişinde 1 gün gezecekken, ilçelerle birlikte 3 gün gezdi. Numan Kurutulmuş fırsatını tüm ilçeler değerlendirmeli. Bakanımıza iyi projeler sunabiliriz.”
DÜĞÜNLERDE SİLAH KULLANINIMININ ÖNLENMESİ
“Bunun iki yolu var. ilki düğün sahibinin buna engel olması, ikincisi ise her düğünün başına iki jandarma dikip düğün bitene kadar bekletmek. İkinci yöntem doğru bir yöntem mi? Değil. Herkesin bu bilince sahip olması lazım. Silahını havaya ateşleyen biri merminin düşüeceğini ve birine gelme ihtimalini de düşünmesi gerekir. Bunu sorgulamak gerekir. Bu konuda toplumsal bir duyarlılık oluşturmamız ve toplu mücadele yapmamız gerekiyor. Buna kimsenin göz yummaması gerekiyor. Kimin eline bu konuda görüntü, belge geçiyorsa hemen ilgili maklamlara intikal ettirilmeli ve gerekli işlem yapılmalıdır.”
SAHİL YOLUNUN İNEBOLU GÜZERGAHI
“Sahil Yolu’nun henüz projesi bitmedi. Bu proje bitmeden bunu paylaşmak, onaydan geçtikten sonrada açıklamak doğru olmaz. Çünkü bu tip açıklamalar hemen emlak komisyoncularını harekete geçirir. Başka oyunlar tezgahlar doğmasına neden olur.”
KAMU KURUM ARAZİLERİNİN SATIŞI DÜŞÜNCESİ
“Elbette İl Özel İdaresi’ne ek kaynak yaratma koşullarından birisi de Özel İdare’nin elinde, ama diğer kamu kuruluşlarının ihtiyacı olmayan arazilerin satışı yolu bir yöntemdir, burada da uygulanabilir. Ama DSİ’nin arsasını satıp ordan bir gelir elde edildiğinde bu DSİ’ye gidecektir ve Özel İdare’ye gelmeyecektir. Takas da olsa mümkün olmadığını düşünüyorum. Bu Özel İdare’nin kendi gayrimenkulleriyle düşünülebilecek bir konu olabilir. Onun dışında üçüncü kuruluşların gayrimenkulleriyle olmaz. Ancak herhangi bri kuruma tahsisli bulunmayan, hazinenin elindeki değersiz arsalarla Özel İdare’nin elindeki değerli arsaların takası sağlanarak artı bir değer kazandırılabilir. Diğer nokta da her bürorat kendi kurumunun çıkarını korumakla görevlidir. O çıkarın aleyhine bir imza atarsa zaten kendi sıkıntı yaşama ihtimali olur. Bu durum ancak KHK’ya konu olursa o zaman belki gerçekleşebilir.
Özel İdaresi’ne ek kaynak yaratmak elbette önemli. Ama bizim elimizdeki mevcut kaynakları daha verimli kullanmaya öncelik veriyoruz. Daha kalıcı, uzun süreli olacak şekilde yatırımlarımızı yapmak daha mantıklı olacaktır. Kaynaklarımızn yetişmediği yerde ek kaynağa bakabiliriz. Bu yıl bize gelen ek kaynak geçen yılın rakamının çok çok üstünde. Bizim bugün yaptığımız yol belki 3 yıl sonra sıkıntılı hale gelecek. İşte bizim öncelikle bunu değiştirmemiz lazım.”
İLÇE SPOR SALONLARI
“Spor salonu olmayan ilçelerimize muhakkak ve muhakkak bu salonların yapılması gerekiyor. Bunlardan bir kaçında çalışma var. Peyderpey bunu tüm ilçelerimize yaymamız gerekiyor. Uyuşturucuyla mücadelede ana yöntemlerin başında gençliğin enerjisini doğru aktivitelere kanalize etmektir. Sporda bu aktivitelerin başında yer alıyor.”
ÖZENDİ’YE TEPKİYLE İLGİLİ
“Bölge müdürümüzün o ifadesini hakaretvari algılamamak lazım. Ancak Kastamonulu müteahhit ifadesi yerine belki işi az bilen müteahhit ifadesi belki daha doğru olurdu. Ama şunu kabul etmemiz lazım. Kastamonu’da müteahhitlik hizmetleri bakımından ciddi sıkıntılarımız var. Zamanında biten iş hemen hemen yok gibi. Yarım kalmış bekleyen, mahkemelerde sürünen işler var. Bu işleri üstlenen müteahhitlerin bir kısmı Kastamonulu’dur, bir kısmı başka şehirlerdendir. Ben işin o boyutuna girmem. Benim için önemli olan iş ve orada muhatabımız olan müteahhittir. Burada da en avantajlı teklifi veren almış. Müteahhitlik hizmeti üzerindeki kontrol mekanizmamızı da daha sıkı tutmamız gerekiyor. Bunla ilgili benim bir kaç yazılı talimatım oldu. Son bir yazı daha gönderdik. Sadece mühendislerin kontrolüyle yetinmeyeceğiz. O iş hangi kuruma bağlıysa müdürü o işi 2 ayda bir gidip bakacak ve baktığına dair bana tutanağını gönderecek. Böylece iş ne durumda, zamanında yapılıyor mu yoksa gecikmiyor mu, yapım kalitesi düzgün mü değil mi bunu bileceğiz. Fırsat buldukça ben de o kontrolleri yapacağım. Yeni yapılan İmam Hatip inşaatını gördükten sonra böyle bir kontrollüğün yapılması gerektiğine kanaat getirdim. Ben Mardin’de kaymakamlık yaparken 8 ayda 5 okul inşaatı bitti. “İşin bitimine yakın ben zaten bir dilekçe veririm, gecikme zammından kurtulurum” diyen yüklenici firmaların şunu bilmesi gerekiyor ki, artık bunu kabul etmeyeceğiz. Geçici kabulü yapılacak durumda değilse gecikme cezasını ödeyecek. İyi niyet gösterip iş bitsin mantığıyla hareket ettiğimizde iş iyi bitmiyor. Bunu herkes bilsin ve buna göre bir çalışma sistemi geliştirsin.”
SPOR KAMP TESİSLERİ
Vali Yaşar Karadeniz, bir basın mensubunun, “İllere maçlara gidiyoruz, spor dalında kamp yerlerini görüyoruz, Kadıdağı gibi elimzde çok güzel geniş bir alanımız var. bizler gittik bir Kartepe’yi gördük, değişik spor alanlar yapmışlar, antrenmanlar buralarda yapılıyor. Turizme farklı yoldan katkı sağlayıp getiri de sağlamışlar, bununla ilgili bir planlamanız var mı? sorusuna, da şu cevabı verdi:
“Kadıdağına da böyle birşey düşünülebilinir. Şimdi bununla ilgili daha önceden oluşmuş bir fikir birlikteliği vardı. O da şu Kastamonu Mahalli İdarelere Eğitim, Araştırma ve Kongre Merkezi (MİEM) yapılmış, bitmiş kullanılamamış, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis edilmiş, tahsis edilişi amacı da spor alanları ile de ilgili, bununla ilgili olarak da yapılan projenin içinde orada spor sahaları da ilave olarak yapılacak. Şu anda MİEM’in olduğu yer bu amaçla kullanılacak, bununla ilgili şu anda oluşan projenin taslağı da bir görünüm olarak çıkmış, Müdür bey onu da bize gösterdi. Ama diyelim bu bitti yetersiz kalmaya başladı o zaman diğer projeler gündeme getirilemiyor, Kadıdağı için şu anda sadece fikir aşamasında, proje aşamasında değil, oraya bir belki spor meslek lisesi yapımı da gündeme gelebilir. Bunun yanında diğer bazı şieyler de olabilir. Neticede bu bölge yavaş yavaş bu amaca doğru gidecektir. Görünüş o şekilde,
Sadece orası da değil burası da Doğa Kültür Köyü olarak hep anılmış ama tabii fonksiyonlandırılamadığı için Doğa ve Kültür Köyü olamamış. Ben de büyük bir ümitle geldim, bir bakayım diye, baktım girişinde parke taşını görünce buranın artık doğal hali kalmamış, belki burası da ona benzer bir amaca doğru evrilecek. Şu anda yine Mnilli Eğitimin burası ile ilgili bir çalışması var, buraya yine aynı mimariye uygun şekilde bir tesis daha kazandırıp Milli Eğitimin konferanslarının, hizmetiçi eğitimlerinin yapılabileceği bir alan ve içinde yine yanındaki gibi bir konaklama alanı da olacak.
Yine Özel İdaremizce bir spor sahası şu anda yapım sürecinde, ihaleyle ilgili süreç devam ediyor, o bittikten sonra belki bir spor salonu yine burada gündeme gelecek.Kastamonu neticede spor alanında da çok iyi ilerliyor.”
TAŞKÖPRÜ YOLU
Vali yaşar karadeniz, Kastamonu-Taşköprü yoluyla ilgili soru üzerine de bu yolun bekon asfalt kaplanmasıyla ilgili projenin hazırlandığını belirtti ve bu projenin uygulanmasıyla karadeniz-İstanbul bağlantısında sinop üzerinden Kastamonu bağlantısını kullanarak alternatif bir güzergah oluşturılmasının hedeflendiğini, bunun il ekonomisine de olumlu katkı sağlayacağını belirtti.
POMPEİOPOLİS
Karadeniz, Taşköprü Pompeiopolis kurtarma kazısına Valilik olarak bir desteklerinin olup olmayacağıyla ilgili soruyu cevaplarken de, bu kazının üniversiteler eliyle yürütülmesinin sonuç alınmasını geciktirdiğini- kısa dönemli çalışmalarla istenilenin elde edilemeyeceğini kaydetti ve uzun süreli kazı çalışmasına geçilmesi durumunda Valilik olarak bunu destekleyeceklerini ifade etti.