Şehir dışına çıkartılacak küçük sanayi siteleri ile ilgili yazıyı kaleme alırken niyetlerimden biri de Maslak kooperatifi ile kapasitesini iyiden iyiye artıracağı aşikar olan yeni küçük sanayimizin kalifiye eleman ihtiyacını nasıl karşılayacağıydı?…
Dün es geçtim bari bugün sorayım, ilimizde meslek eğitimine hak ettiği önemi veriyor muyuz?
Maslak kooperatifi yetkililerinin açıklamalarını okudum, proje tamamlandığında ortaya ciddi manada bir mekan çıkacak…
İçi dolacak mı peki?
İçinin dolması şahıs işletmelerinde çırak-kalfa-usta zincirinin yahut şirketler namına düşünürsek kalifiye personel yeterliliğinin sürdürülebilir olmasından geçiyor…
Bu konudaki çıkınımız nasıl?
12 yıl “kesintisiz” eğitim her ne kadar açık öğretim ortaokulu ve lisesi ile delinse bile “sanayi çıraklığı” alanında çok da zengin bir atmosfer yok artık şehrimizde…
“Alaylı” mavi yakalı kalmıyor gitgide.
“Mektepli” mavi yakalılara gelirsek…
Her ne kadar meslek meselesinin memleket meselesi olduğu yönünde devlet yetkililerince hamasi nutuklar atılsa da, ülkemizle koşut ilimizde de meslek eğitimine verilen ilginin pek ahım şahım olduğu söylenemez. Meslek liselerinin TEOG sonuçlarına göre alt puanlardan öğrenci kabul eder halde olması bile, ülkemizde mesleki eğitime verilen önemi ayan beyan ortaya koyuyor.
Birkaç yıl önce yaptığım küçük bir araştırmada, şehrimizde meslek liselerine olan ilginin epey bir söndüğünü görmüştüm, okul mevcutları dipti adeta…
Geçen zaman içinde ilginin arttığına dair bir emare ile karşılaşmadım.
Keza Çıraklık Eğitim Merkezi ile ilgili de bir dünya yazı yazdık evvel zaman içinde, göçebeye dönmüştü bir ara…
Şimdilerde şartlarında umarım bir gelişme olmuştur.
Mesleki eğitime hak ettiği değer verilmediğinde…
Küçük sanayi sitelerindeki dükkanların pencerelerinden “kiracı” tabelası eksik olmaz.
Üretim sitesi olmaz…
Rant sitesi olup çıkar.
Not 1:
15 Temmuz Şehitler Lisesi, Mustafa Kaya Anadolu Lisesi, Fen Lisesi hakkında deprem raporlarının geldiği ve “yıkım” yönünde karar içerdiği iddiasını geçtiğimiz hafta yayımladık, yetkililerden henüz açıklama gelmedi…
Yüzlerce aileyi ve öğrenciyi ilgilendiren böylesi önemli bir konu hakkında kamunun niçin dakikasında açıklama yapmadığını anlamak olası değil.
Velev ki bu 3 okul binası yıkılacak…
Yerlerini yenileri ne kadar sürede yapılacak?
Not 2:
Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki 23 ilin başına geçtiğimiz yıl “Cazibe Merkezleri Programı” kuşu konmuştu biliyorsunuz. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, program kapsamında 3 bin 380 firmanın başvuru yaptığını, söz konusu projeler kapsamında 92 milyar liralık yatırım ve 365 bin kişilik istihdamın öngörüldüğünü açıkladı…
Bu yıl içinde hibe bütçesinin bir kısmı aktarılmaya başlanacak, 2018 yılının ilk çeyreğinde destek sürecek…
Cazibe Merkezleri Programı’nın amacı bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını azaltmak…
Programla, 23 ilde yatırımlar için sıfır faizli kredi ve faiz oranı düşürülmüş işletme kredisi verilecek örneğin. Yeni üretim tesisleri yapılacak, mevcutlar yenilenecek, çağrı ve veri merkezleri kurulacak.
Daha öncede bir hesap yapmıştım yuvarlak rakam…
İl başına 4 milyar TL yatırım, 15 bin kişi istihdam düşüyor.
İlimize değil 4 milyar, 4 milyon TL yatırım gelse şapkayı göğe atıyoruz…
Doğu ve Güneydoğu illeri ile aramızdaki fark bu.