Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni ürün alımı için bu sene de ilimize getireceklerini söyledi.
TMO, hububattaki gümrük indirimi ve et ithalatıyla ilgili görüşlerini açıklayan Butur, Butur, “TMO ile yetkilileri görüştüm. İnşallah TMO’yu Kastamonu’ya getireceğiz. TMO Kastamonu’da alım yapacak. Çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Devrekani bölgesinde geçen sene kurdukları aynı noktada TMO alım noktasını kuracaklar. Geçen sene TMO ilimizden 300 bin ton civarında bir ürün aldı. Bu sene rekoltenin daha yüksek olacağını düşünüyorum. Geçen sene TMO Türkiye genelinde arpa ile tırtıkale buğdayına alım yapmadı. Alım yapmamasının sebebi de denge kurmaktı. Bu sene nasıl bir rota izleyeceklerini bilmiyorum. Fakat bu sene Bakan beyin açıklamasından da fiyatlarının iyi olacağını tahmin ediyorum. Geçtiğimiz günlerde bir yem fabrikası ile görüştüm arpayı 85 kuruştan alacaklarını söylediler. Bu fiyat fena değil” diye konuştu.
“Türkiye’de et açığı bulunduğunu, Tarım Bakanlığı’nın buzağı için destek vermeye başladığını belirten ve kırmızı et açığını tapamanın yollarından birinin damızlık düvelere sahip çıkmak olduğunu söyleyen Butur, şunları söyledi:
“Yerli ırk ve kültür ırkımız var. Tarım İl Müdürlükleri envanterlerinde hayvanların soyut kütükleri var. Kastamonu Ziraat Odası Başkanı olarak önerim, kültür ırkına iyi sahip çıkılmalıdır. Yerli ırklar kurban edilebilmelidir. Kültür ırklarına sahip çıkmalıyız. Dişi düve kesiminin yasaklanması çiftçimizi zorlayacaktır. Çalışma daha önceden yapılmalıydı.
Dişi düve kesimin yasaklanmasının denetimi yapılması zor olacaktır. Kurban işi sevaplı bir iş. Kastamonu’da vatandaş tanıdığından gidip kurbanını alıp kesiyor. Büyükşehirlerde, şehirlere girişlerde dişi düve kesimin önüne çekilir. Ama her yerde uygulanması sıkıntılı olur. Erkek danalar kurbanda yeterli olabilecek mi sorusunu düşünüyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı erkek danaların yeterliliği konusunda çalışma yapmıştır. Et açığını kapatmak için sadece bu yöntemler yetmez. Süt fiyatları çok düşük. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik, süt fiyatların alt limitinin 1 TL ile 1 TL 20 kuruş olması gerektiğini belirtti. Kırsalda süt 70 kuruş, 80 kuruştan satılıyor. 70 kuruş, yarım litre su parasıdır. Süt para etmeyince vatandaş damızlık ineğini elinde tutmuyor. Üretim eksikliği oluyor. Süt fiyatlarına mutlaka çözüm bulunmalıdır. Süt tozuna ağırlık verileceği söylendi. Arz fazlasının olduğu dönem olan yazın süt tozuna ağırlık verilmelidir. Büyük çiftlikler olmayınca süt fiyatları dip yapıyor. Yazın sütümüz fazla, kışın sütümüz az. Süt tozunun pazarı bulunmalıdır. Özeleştiri yapıyorum. Maalesef ülkemizde süt ve ayran tüketimi çok az. Köylerimizde sofraya kola konuyor. Milli içeceğimiz, sağlıklı içeceğimiz ayran yerine kola tercih ediliyor. Sonrasında sütün para etmediği söyleniyor. Avrupa’da sadece süt içmek için sığır besleniyor. Ülkemizin üzerinde oyunun parçasıdır sütün az tüketilmesi. Kolanın reklamı, tanıtımı güzel yapılıyor. Çocuklarımız, gençlerimiz kolaya yöneliyor.
Hububattaki gümrük indirimi çiftçiye olumsuz yansımaz. Zamanlama açısında hasat döneminde olduğu için sıkıntı olur. Lakin fiyatlar belli. Dışardan gelen buğdayın fiyatı 200 doların altında olmayacak. TMO henüz, hububat fiyatlarını açıklamadı. TMO’nun fiyatları çok düşük tutmadan açıklamasını istiyoruz.
Alımlar başladı. TMO fiyatları piyasanın üzerinde açıklamasını bekliyoruz. Makarnalık 1 TL olursa bizim için iyi olur”.
Gümrük indirimlerinin hasat döneminde açıklamasının olumsuz olarak nitelendiren Butur, şöyle devam etti:
“Hükümetinde bunu bir tedbir amaçlı olarak yaptığı düşünüyorum. Bu işlerde büyük tüccarlar piyasadaki ürünü çekiyorlar ve sonraki süreçte fiyatı kendileri ayarlamaya çalışıyorlar. Bu ette de bu şekilde gelişiyor. Fiyatlar düştüğünde canlı hayvanı toplayıp, fiyatları şişmesini sağlıyorlar ve piyasaya geri sunuyorlar. Hükümetinde bu yüzden tedbir amaçlı bu kararı aldığını düşünüyorum”
Çiftçilerin buzağı desteklerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Mehmet Butur, “Tarım Bakanlığı artık buzağı destek vermeye başladı. Bu durumda mantıklı. Buzağı ölümleri olmazsa Türkiye’de et sıkıntısı yaşanmayacak. Geçen sene çiftçilerimizin buzağı desteklemeleri yaptıramadığında çok kaybı oldu. Küpeleme yapıldıktan sonra şap ve çiçek aşısı yapılmadan elinden çıkarırsa, vatandaş buzağı desteği alamadı. Çiftçilerimizin buna çok dikkat etmesi lazım. Küpelemeden sonra şap ve çiçek aşısı yaptırmadan buzağılarını elinden çıkarmaması lazım. Geçen sene büyük bir miktarda destek kaybı oldu. Buzağı başı 500 TL destek alamadı. Vatandaşlarımızın bunu iyi takip etmesi lazım” dedi. CM