İGM’de Temmuz dönemi çalışmaları başladı.
Gençlik, Spor ve Turizm Komisyonu, “Daday’da atçılık sporunun geliştirilmesi ve bu noktada ilçe ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için yapılması gereken çalışmalar” hakkında hazırladığı raporda önemli noktalara parmak bastı.
İl Genel Meclisi (İGM) Temmuz dönemi çalışmalarına, Mehmet Kayıkcı başkanlığında gerçekleştirilen dünkü ilk oturumla başladı.
İlk oturumun gündeminde komisyon raporları, imar planları ve ödenek aktarımları vardı.
Oturumda ilk olarak, Gençlik, Spor ve Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan ve Daday’da atçılık sporunun geliştirilmesi ve bu noktada ilçe ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için yapılması gereken çalışmalar hakkında hazırlanan rapor okunup görüşüldü.
At çiftliklerinde atçılığın yanısıra cirit oyunları, at yarışları gibi ek faaliyetlerin gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna işaret edilen raporda, çiftlikler arası yol boylarına yaşanabilecek trafik kazalarını önlemek amacı ile “at çıkabilir” ikaz levhaları yerleştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Raporda Daday ilçe merkezine bir at heykeli ile atçılığın ilçede simgeleştirilmesi, okçuluk poligonu olmayan atlı spor ve turizm işletmelerine okçuluk poligonu kurulması, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nce Atlı Spor ve Turizm işletmelerine profesyonel nalbant ve seyis temininin sağlanmasının önem taşıdığıyla ilgili öneri ve talepler yer aldı.
Raporda ayrıca, Nalbant ve seyis bulmakta zorluk yaşanmaması için Kastamonu Üniversitesi’ne bağlı olan Daday Meslekyüksek Okulu’nda ilgili bölümlerin açılarak ihtiyacın karşılanması önerisinin getirildiği raporun son bölümünde şöyle denildi:
“Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nca Daday’da, farklı illerden öğrenci gruplarına yönelik geziler, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenmelidir. Atlı Spor ve Turizm İşletmelerine at bulmada, almada, bakımında, yem ve yiyeceğinde, eğer ve diğer malzemeler, periyodik bakımları hakkında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nca teşvik verilmesi yönünde çalışmaların yapılması gerekmektedir. Atlı Spor ve Turizm işletmelerinin yollarının İl Özel İdaresi tarafından genişletilmesi gerekmektedir.”
Raporun; Daday Kaymakamlığı’na, Daday Belediye Başkanlığı’na, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’na, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne, Kastamonu Üniversitesi’ne, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Daday’da faaliyet gösteren Atlı Spor ve Turizm işletmelerine gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin diğer maddeleri olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bakım ve güvenlik kamerası alımı için 21 bin 800 TL ödenek aktarımı oy birliği ile kabul edildi. İnebolu Örtülü Köyü Tozluyurt Mahallesi’nin köy yerleşik alan tespitinin yapılmasıyla ilgili İl Özel İdaresi teklifi ise İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi. İhsangazi llgaz Çayı üzerindeki kum çakıl ocağının, Taşköprü Örhen Köyü’ndeki kum çakıl ocağının ve Taşköprü Kızılcaören köy sınırları içerisindeki kum çakıl ocağının 5 yıl süreyle ruhsatlandırılması teklifleri de çalışma yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Şehircilik Komisyonu’na havale edildi.
Toplantının sonunda kamu kurumlarından İGM’ye gönderilen cevabı yazılar Meclis üyeleriyle paylaşıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün 5 ilçede büyükbaş hayvanların neden Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği’nce küpelendiği ile ilgili gönderdiği yazıda “Bakanlığımız tarafından yayınlanan genelgeler doğrultusunda 17 Nisan 2017 tarihinde ilimiz Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği ile Müdürlüğümüz arasında sığır cinsi hayvanların tescili doğrultusunda protokol imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında ilimiz merkez, Ağlı, İhsangazi, Küre ve Tosya’da Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği, diğer 15 ilçede ise Müdürlüğümüz büyükbaş hayvanların küpeleme işlemlerini yürütmektedir. İlimizde küpeleme ücretleri 8 TL olup, farklı fiyat uygulamaları düşünülemez” ifadelerine yer verildi.
İGM’ye gönderilen diğer bir cevabı yazıda ise KUZKA kendisinden talep edilen demiryolu fizibilite çalışması hakkında bilgi verdi.
KUZKA, 2017 yılı doğrudan faaliyet destek programı henüz çıkmadığından söz konusu çalışmanın şu anda yürütülemeyeceğini, ancak 2017 yılı doğrudan faaliyet destek programı çıktığı takdirde bu yönde bir çalışma yapabileceğini Meclis’e bildirdi.